Με Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ η Τουρκία αμφισβητεί την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ και επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο το Τουρκολυβικό Μνημόνιο.

 

Με τη ρηματική διακοίνωση η Τουρκία επαναλαμβάνει τις γνωστές της θέσεις, βάζοντας ουσιαστικά το πλαίσιο με το οποίο πιθανόν να προσέλθει σε αυτή τη φάση τουλάχιστον στο τραπέζι των όποιων συζητήσεων, όποτε οι διερευνητικές συνομιλίες θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν.

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, το περιεχόμενο της Ρηματικής Ανακοίνωσης:

-Επί τις ουσίας, απορρίπτει την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία στο σύνολό της

-Και επαναφέρει στο προσκήνιο το άκυρο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο.

Επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση για νησιά που βρίσκονται στη «λάθος πλευρά» της οριοθετικής γραμμής και εξαφανίζει «ουσιαστικά» Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη για να συντηρήσει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς που αποτέλεσαν τη βάση του παράλογου τουρκο-λιβυκού συμφώνου και «εφηύραν» κοινά «θαλάσσια» σύνορα με τη Λιβύη.

Συγκεκριμένα η Τουρκία υποστηρίζει πως τα λεγόμενα θαλάσσια σύνορα που είναι υπό αμφισβήτηση, είναι το αντικείμενο μελλοντικής συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ της τουρκικής και της αιγυπτιακής ηπειρωτικής ακτής. Ως εκ τούτου, η Δημοκρατία της Τουρκίας διαμαρτύρεται έντονα για την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας και την θεωρεί άκυρη.

Η Συμφωνία μαζί με εκείνη με την Ιταλία, κυρώνεται από τη Βουλή την Τετάρτη, και τη Δευτέρα 24/8 ξεκινάει η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή. Η Αθήνα που διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι διάλογος θα υπάρξει μόνο με έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας, αναμένει να δει τις επόμενες κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν τόσο τις αμέσως επόμενες ώρες μετά τη λήξη της παράνομης τουρκικής NAVTEX όσο και μετά την κύρωση της ελληνο-αιγυπτιακής Συμφωνίας στις 26 του μηνός.