Και ξαφνικά άλλαξε στάση η ηγεσία της Εκκλησίας για τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό. Την επίσημη συμμετοχή της Εκκλησίας στο συλλαλητήριο της Κυριακής ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά τη συνάντηση που είχε με διοργανωτές και προφανώς μετά από έντονες πιέσεις που δέχτηκε από φανατισμένους και ακραίους της Εκκλησίας, αλλά και πολιτικές πιέσεις.

Ο Ιερώνυμος, μπορεί άραγε να πείσει έναν άθεο ότι υπάρχει Θεός; Δύσκολο, μπορεί όμως να πείσει εκατοντάδες χιλιάδες, που δε θα πάνε στο συλλαλητήριο, για την ύπαρξη του Διαβόλου. Το ιερατείο της χώρας, από πεφωτισμένο κάποτε, έγινε συνοδοιπόρος σκοταδιστικών αντιλήψεων. Σαν αυτούς τους... καλούς χριστιανούς που λένε, ''ναι, ο Ιησούς ήταν Εβραίος, αλλά μόνο από την πλευρά της μητέρας του''! Και θα πάνε το πρωί στην Εκκλησία να πάρουν την ευλογία του και μετά στο μισαλλόδοξο μάζωμα. Αιδώς!

Τη συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, υπό τον όρο ότι θα διασφαλίζεται ο ειρηνικός και χωρίς πολιτικούς και κομματικούς χρωματισμούς χαρακτήρας του. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, η Εκκλησία θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, ο οποίος και θα αναγνώσει το σχετικό ανακοινωθέν της ΔΙΣ, τον μητροπολίτη Δράμας, Παύλο, και τον μητροπολίτη Χίου, Μάρκο.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν μετά την επίσκεψη των επίσημων διοργανωτών του συλλαλητηρίου των Αθηνών, στην Αρχιεπισκοπή και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Οι διοργανωτές, η κ. Νίνα Γκατζούλη, συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων υφηλίου, ο κ. Παναγιώτης Μπαλτατζής, γ.γ. του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου και ο κ. Μιχάλης Πατσίκας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του συλλαλητηρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων υφηλίου, υπέβαλαν τα σέβη τους στον Αρχιεπίσκοπο και ζήτησαν την ευχή του.

Ο Μακαριώτατος επισήμανε στους διοργανωτές την ξεκάθαρη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως αυτή έχει διαχρονικά διατυπωθεί, περί της μη αποδοχής του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, και τους ανέλυσε τη σημαντική εκκλησιαστική παράμετρο του ζητήματος. Τόνισε μάλιστα, ότι η Εκκλησία, με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής της ευθύνης, πρώτη διατύπωσε τη σαφή άποψή της, συμμεριζόμενη απόλυτα την εύλογη αγωνία και των ιεραρχών, που διαποιμαίνουν τις Μητροπόλεις στη Μακεδονία μας, αλλά και τις δικαιολογημένες ανησυχίες του κυρίαρχου λαού και σύσσωμου του Οικουμενικού Ελληνισμού σε αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο εθνικό θέμα.

Εν συνεχεία, ο Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε στους διοργανωτές του συλλαλητηρίου το τελευταίο ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με το οποίο η Εκκλησία της Ελλάδος, πρωτοπόρος διαχρονικά στους αγώνες του έθνους, θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας μας είναι επαινετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία, και πάντα στο πνεύμα μιας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης. Υπογράμμισε, τέλος, ότι στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεων των κληρικών και λαϊκών μελών της, η Εκκλησία σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε πει ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία.

Αποστάσεις Μητροπολίτη Μεσσηνίας από την απόφαση Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια