Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία και στη Λευκορωσία, το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, οι προοπτικές για τη Διατλαντική Σχέση μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, καθώς και η αποπροανατολιστική δράση των ακροδεξιών κινημάτων στη Βρετανία εν μέσω πανδημίας περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #34 του ΕΝΑ.

 

H ευρωπαϊκή αξιοπιστία στη φουρτούνα της Ανατολικής Μεσογείου

Θέμα αξιοπιστίας της εξωτερικής δράσης της ΕΕ υποτίθεται ότι τέθηκε λόγω της αρχικής της αδυναμίας να καταλήξει στην επιβολή κυρώσεων κατά της κυβέρνησης Λουκασένκο στη Λευκορωσία, η οποία, τελικά ξεπεράστηκε. Στην πραγματικότητα, εάν ήθελε η ΕΕ να βρει ένα καλύτερο παράδειγμα της διπλωματικής της αναξιοπιστίας, καλό θα ήταν να το αναζητήσει αρκετά νοτιότερα: στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το αίνιγμα της Λευκορωσίας και ο κυνισμός της ΕΕ 

Στη Λευκορωσία, που απασχόλησε επίσης σημαντικά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1-2 Οκτωβρίου), το αμφισβητούμενο εκλογικό αποτέλεσμα, οι διαμαρτυρίες που ακολούθησαν και η βίαιη αστυνομική καταστολή έφεραν την ΕΕ αντιμέτωπη με την ηγεσία της χώρας. Η υπεροχή ωστόσο των εθνικών προτεραιοτήτων, οι κυνικοί γεωπολιτικοί υπολογισμοί και η έλλειψη συνεκτικής στρατηγικής θέτει σε αμφισβήτηση την δημοκρατική συνέπεια την οποία διατείνεται η Ένωση πως την χαρακτηρίζει.

Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο: κανονικοποίηση των hotspots και καχεκτική αλληλεγγύη

Στο μέτωπο του μεταναστευτικού/προσφυγικού, η Κομισιόν παρουσίασε έπειτα από αναβολές ετών την πρότασή της για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Παρά τον σύνθετο χαρακτήρα της πρότασης, τον τόνο δίνει η γενίκευση των διαδικασιών hotspot, η περαιτέρω αναγωγή του ζητήματος πρώτιστα σε θέμα ασφάλειας και η πολιτική νίκη των δυνάμεων της συντήρησης και της ξενοφοβίας.

Η μάχη για το Λευκό Οίκο κρίνει τη Διατλαντική Σχέση

Την ίδια ώρα, η Ευρώπη έχει στραμμένο το βλέμμα της και στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Η Διατλαντική Σχέση και η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με την Ευρώπη περνούν από την κάλπη και τη μονομαχία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Τζο Μπάιντεν για το Λευκό Οίκο. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος ωστόσο, δεν αναμένονται ραγδαίες αλλαγές, σύμφωνα με τους αναλυτές, ούτε μία «αυτόματη» νέα γραμμή πλεύσης για τα αμερικανικά συμφέροντα, καθώς η πολιτική που εγκαινίασε ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχει βαθύτερες ρίζες στην αμερικανική πολιτική.

Λαϊκισμός, δεξιά κινήματα και κορονοϊός

Στη Βρετανία τέλος, τα ακροδεξιά κινήματα που εμφανίστηκαν στην πανδημία λειτουργούν αποπροσανατολιστικά με δυο τρόπους: Από τη μία, διευκολύνοντας την οικονομική και κοινωνική αναπροσαρμογή της κυβέρνησης Τζόνσον. Από την άλλη, μεταθέτοντας το πεδίο σύγκρουσης στην αποπροσανατολιστικά επιφανειακή διαμάχη «με μάσκες»/«χωρίς μάσκες», χωρίς να αφήνουν χώρο για μια πιο ουσιαστική κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης.

Κύκλος Ανάλυσης Ευρωπαϊκών & Διεθνών Θεμάτων

Συντονιστής Δελτίου: Bαγγέλης Βιτζηλαίος