Την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκάλεσε η επίθεση σε βάρος του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας Δημήτρη Μπουραντώνη από ομάδα προσώπων του αντιεξουσιαστικού χώρου που εισέβαλαν στο γραφείο του.

Την Πέμπτη, λίγο πριν τις 11.00 το πρωί, περίπου δεκαπέντε άτομα, που φορούσαν κουκούλες, εισέβαλαν στο γραφείο του πρύτανη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου έγραψαν διάφορα συνθήματα στους τοίχους και προκάλεσαν φθορές σε έπιπλα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Οι κουκουλοφόροι δράστες της επίθεσης είχαν αποτρόπαια συμπεριφορά απέναντι στον πρύτανη τον οποίο φωτογράφησαν έχοντας κρεμάσει στο λαιμό του ταμπέλα που έγραφε "αλληλεγγύη στις καταλήψεις". Η σοκαριστική φωτογραφία αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες του χώρου των δραστών και αργότερα σε δεκάδες ΜΜΕ

Την έρευνα θα διενεργήσει η Κρατική Ασφάλεια και στο πλαίσιο αυτής θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις όπως παράνομη βία, διακεκριμένες φθορές και διατάραξη κοινής ειρήνης.

Μιχ. Χρυσοχοΐδης για τον προπηλακισμό του πρύτανη: «Όπως και με τη Χρυσή Αυγή ο φασισμός δεν θα περάσει»

«Οι δράστες θα επικηρυχθούν. Η απάντηση είναι μία και μοναδική. Όπως και με τη Χρυσή Αυγή ο φασισμός δεν θα περάσει», τονίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε χθεσινή δήλωσή του σχετικά με τον προπηλακισμό την περασμένη του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από άγνωστους δράστες μέσα στο γραφείο του.

«Η Ελλάδα ανατριχιάζει. Από τον προπηλακισμό ενός πρύτανη και την ανάρτηση φωτογραφίας, που τον δείχνει καταβεβλημένο με μια επιγραφή σαν θηλιά που βρωμίζει τη λέξη αλληλεγγύη. Ταμπέλες κρέμαγαν οι χιτλερικοί στους Εβραίους και στους αντάρτες», σημειώνει ακόμη ο κ.Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος σε φωτογραφία που αναρτήθηκε χθες το απόγευμα σε αντιεξουσιαστικό ιστότοπο και τονίζει:

Οι δημοκράτες αγανακτούν. Όσοι τους ανέχονται, όσοι τους ανέχθηκαν καιρός να αναθεωρήσουν και να θυμώσουν».

Ο νόμος θα εφαρμόζεται μέχρι και οι τελευταίες φασιστικές ομάδες να εκδιωχθούν από τα Πανεπιστήμια

Την επίθεση καταδίκασε επίσης, με δήλωσή της, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στην αποτρόπαια όπως την χαρακτήρισε- εικόνα του πρύτανη, τονίζοντας πως «όσοι νομίζουν ότι με τραμπουκισμούς, φασισμό και άσκηση βίας θα τρομοκρατήσουν τον ακαδημαϊκό χώρο και θα μείνουν ατιμώρητοι, πλανώνται πλάνη οικτρά».

«Η κυβέρνησή μας αποκατέστησε το άσυλο στην πραγματική του έννοια, προβλέποντας την αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στο Πανεπιστήμιο. Και ο νόμος θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται μέχρι και οι τελευταίες φασιστικές ομάδες να εκδιωχθούν από τα Πανεπιστήμιά μας.

Και όσοι από τον ακαδημαϊκό χώρο επιδεικνύουν ανοχή στην παραβίαση του Πανεπιστημιακού ασύλου και την καταπάτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Καλούμε όλα τα κόμματα να καταδικάσουν τον προπηλακισμό του Πρύτανη.

Η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει το καθήκον της, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας, Πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο» αναφέρει η κ. Κεραμέως στη δήλωσή της.

ΣΥΡΙΖΑ: Βίαιη καταπάτηση κάθε έννοιας ανθρώπινης αξιοπρέπειας η αήθης επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ

«Η αήθης επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ Δημήτρη Μπουραντώνη, αποτελεί μία βίαιη καταπάτηση κάθε έννοιας ανθρώπινης αξιοπρέπειας», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι «οι πρακτικές διαπόμπευσης είναι εχθρικές προς κάθε έννοια δημοκρατικής διεκδίκησης» και πως «η αυτονόητη καταδίκη τους είναι όρος για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων».

Ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ ΠΑΙΔΕΙΑΣ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις αθλιότητες που διέπραξε ομάδα αυτόκλητων "τιμωρών", σε βάρος του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών», τονίζει η ΕΠΕΚΕ ΠΑΙΔΕΙΑΣ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ.

Σημειώνει ότι «οι νέες και οι νέοι στη χώρα μας δεν καταφεύγουν σε τραμπουκισμούς και σε διαπόμπευση προσώπων και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας για να επιτύχουν τους στόχους τους». «Αλίμονο!», προσθέτει, σχολιάζοντας ότι «αυτές είναι ενέργειες που ταιριάζουν σε μιμητές βιαιοτήτων και αστυνομικών πρακτικών της δεκαετίας του '60».

Η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η νεολαία δυναμώνει τους αγώνες της απέναντι στην κυβερνητική πολιτική που πλήττει τα μορφωτικά και εργασιακά της δικαιώματα». Υπογραμμίζει ότι «πρακτικές σαν και αυτή, που εξευτελίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη, που δυσφημούν το φοιτητικό κίνημα και εντάσσονται -ως μορφή και περιεχόμενο- αποκλειστικά και μόνο στο οπλοστάσιο της ακροδεξιάς, δεν έχουν καμία δικαιολογία και μας βρίσκουν αποφασιστικά αντίθετους».

Φ. Γεννηματά για την επίθεση κατά του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ: Οι φασιστικές αντιλήψεις και ενέργειες δεν έχουν χώρο στο Πανεπιστήμιο

Με αιχμές κατά του πρωθυπουργού, για τον νόμο - φούσκα για το άσυλο, όπως ανεφερε, καταδίκασε απερίφραστα η Φώφη Γεννηματά την επίθεση εναντίον του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ. «Αυτές οι φασιστικές αντιλήψεις και ενέργειες δεν έχουν χώρο στο Πανεπιστήμιο. Ο σκοταδισμός δεν θα επικρατήσει. Η σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των δραστών είναι στοιχειώδης υποχρέωση των αρχών. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι ο νόμος του κ. Μητσοτάκη, η μεγάλη δήθεν μεταρρύθμιση που θα άλλαζε την εικόνα των Πανεπιστημίων ήταν απλά άλλη μια μεγάλη φούσκα», αναφέρει στην ανάρτησή της η κ. Γεννηματά.

ΚΝΕ: Τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ επιβεβαιώνουν ον προβοκατόρικο ρόλο ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές

«Τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, με τον προπηλακισμό του πρύτανη, το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι τον προβοκατόρικο ρόλο ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές, τους συλλόγους και τους αγώνες τους και λειτουργούν ως οι καλύτεροι χορηγοί της έντασης της καταστολής, της συκοφαντίας και της επίθεσης της κυβέρνησης εναντίον του λαού και της νεολαίας.

Η προσπάθεια που γίνεται από χθες να εμφανιστούν δικαιωμένα για την πολιτική τους κυβερνητικά στελέχη, που έχουν πρωτοστατήσει στα αντιλαϊκά μέτρα και την καταστολή, αποδεικνύει σε ποιανού μύλο ρίχνουν νερό αυτές οι ομάδες και αυτές οι ενέργειες» υπογραμμίζει η ΚΝΕ σε σχόλιό της.

Επισημαίνει ότι «όχι τυχαία, τα απαράδεκτα αυτά γεγονότα πραγματοποιούνται λίγο πριν τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, την οργάνωση νέων αγώνων ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης».

«Οι φοιτητές, σύσσωμος ο λαός και το κίνημά του, να απομονώσουν αυτές τις θρασύδειλες ομάδες, να σταθούν εμπόδιο και να ακυρώσουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για ένταση της καταστολής και περιορισμό των λαϊκών ελευθεριών, μέσα στους οποίους εντάσσεται και η αξιοποίηση τέτοιων ενεργειών.

Η καλύτερη απάντηση θα δοθεί με τη μαζική συμμετοχή στον αγώνα για ζωή με δικαιώματα, που γίνονται πράξη η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, τα όνειρα και οι ανάγκες της νέας γενιάς» καταλήγει το σχόλιο της ΚΝΕ.

Από την πλευρά της, η πρυτανεία του ΟΠΑ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ανέφερε ότι «σήμερα [Πέμπτη] στις 11:30 μία ομάδα 15 κουκουλοφόρων εισέβαλε με τρόπο βίαιο και τρομοκρατικό» στο γραφείο του πρύτανη, προξενώντας «εκτεταμένες καταστροφές στα γραφεία, στους τοίχους, στα έπιπλα και στον εξοπλισμό της πρυτανείας» και οι οποίοι «πριν αποχωρήσουν, άσκησαν σωματική βία στον πρύτανη, τον απείλησαν και τον εξύβρισαν» και τονίζει:

«Τέτοιες έκνομες, βίαιες και αντιδημοκρατικές ενέργειες δεν έχουν θέση στο δημόσιο πανεπιστήμιο. «Η ακαδημαϊκή ελευθερία, ο σεβασμός της ζωής και της προσωπικότητας, και η δημοκρατία, είναι θεμελιώδεις και αδιαπραγμάτευτες αξίες του πανεπιστημίου. Η πανεπιστημιακή κοινότητα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα συνεχίσει να αγωνίζεται με σθένος και αφοσίωση για τη διασφάλιση της δημοκρατικής και εύρυθμης λειτουργίας του».

Τέλος, την επίθεση καταδίκσε απερίφραστα και η Σύνοδος των Πρυτάνεων, με χθεσινή ανακοίνωσή της, τονίζοντας πως «καμία έκφραση βίας δεν έχει θέση στα πανεπιστήμια», και εξέφρασε «την αμέριστη συμπαράστασή» της στον πρύτανη του ΟΠΑ.

«Πράξεις τυφλής βίας μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου, συνιστούν απειλή για την ίδια την Δημοκρατία, παραβιάζοντας το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας στην επιστήμη, έρευνα και διδασκαλία», ανέφερε η Σύνοδος.Κάνει λόγο για «λιγοστούς γνωστούς- αγνώστους», που έχουν «διαρκή στόχευση να καταλύουν το ακαδημαϊκό άσυλο, με την ελεύθερη δημοκρατική έκφραση, τη γνώση και τη διακίνηση ιδεών να διώκονται μέσα στον ίδιο τον φυσικό τους χώρο». Καιτονίζει:

«Απομονωμένες μειοψηφίες επιχειρούν να μετουσιώσουν τα πανεπιστήμια σε ορμητήρια ανομίας. Βρίσκουν σταθερά απέναντί τους σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε δημοκρατικό πολίτη της ελληνικής κοινωνίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Καταδίκασαν η Σύνοδος των Πρυτάνεων καθώς και η πρυτανεία του Πανεπιστημίου.

Από την πλευρά της, η πρυτανεία του ΟΠΑ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ανέφερε ότι «σήμερα [Πέμπτη] στις 11:30 μία ομάδα 15 κουκουλοφόρων εισέβαλε με τρόπο βίαιο και τρομοκρατικό» στο γραφείο του πρύτανη, προξενώντας «εκτεταμένες καταστροφές στα γραφεία, στους τοίχους, στα έπιπλα και στον εξοπλισμό της πρυτανείας» και οι οποίοι «πριν αποχωρήσουν, άσκησαν σωματική βία στον πρύτανη, τον απείλησαν και τον εξύβρισαν» και τονίζει:

«Τέτοιες έκνομες, βίαιες και αντιδημοκρατικές ενέργειες δεν έχουν θέση στο δημόσιο πανεπιστήμιο. «Η ακαδημαϊκή ελευθερία, ο σεβασμός της ζωής και της προσωπικότητας, και η δημοκρατία, είναι θεμελιώδεις και αδιαπραγμάτευτες αξίες του πανεπιστημίου. Η πανεπιστημιακή κοινότητα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα συνεχίσει να αγωνίζεται με σθένος και αφοσίωση για τη διασφάλιση της δημοκρατικής και εύρυθμης λειτουργίας του».

Τέλος, την επίθεση καταδίκασε απερίφραστα και η Σύνοδος των Πρυτάνεων, με χθεσινή ανακοίνωσή της, τονίζοντας πως «καμία έκφραση βίας δεν έχει θέση στα πανεπιστήμια», και εξέφρασε «την αμέριστη συμπαράστασή» της στον πρύτανη του ΟΠΑ.

«Πράξεις τυφλής βίας μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου, συνιστούν απειλή για την ίδια την Δημοκρατία, παραβιάζοντας το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας στην επιστήμη, έρευνα και διδασκαλία», ανέφερε η Σύνοδος.Κάνει λόγο για «λιγοστούς γνωστούς- αγνώστους», που έχουν «διαρκή στόχευση να καταλύουν το ακαδημαϊκό άσυλο, με την ελεύθερη δημοκρατική έκφραση, τη γνώση και τη διακίνηση ιδεών να διώκονται μέσα στον ίδιο τον φυσικό τους χώρο». Καιτονίζει:

«Απομονωμένες μειοψηφίες επιχειρούν να μετουσιώσουν τα πανεπιστήμια σε ορμητήρια ανομίας. Βρίσκουν σταθερά απέναντί τους σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε δημοκρατικό πολίτη της ελληνικής κοινωνίας», καταλήγει η ανακοίνωση.