«Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μας χωρίς διάλογο» διαμηνύει στην ελληνική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσολγου, σημειώνοντας παράλληλα πως «δεν έχουμε καθόλου ψευδαισθήσεις ότι μπορούμε να λύσουμε τα μακροχρόνια προβλήματα μας εν μία νυκτί».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο κ. Τσαβούσογλου σχολίασε πως ο διμερής διάλογος υψηλού επιπέδου έχει ενταθεί, ενώ έδωσε έμφαση στις επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2017 σε επίπεδο Προέδρου, πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών ανάμεσα στις δύο χώρες. 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την ένα σημαντικό βήμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ειδικότερα, είπε πως οι ηγέτες των δύο χωρών συζήτησαν τα θέματα με ανοιχτό και ειλικρινή τρόπο και ότι και οι δύο πλευρές έμειναν ικανοποιημένες από την επίσκεψη.

Επιπλέον, αναγνώρισε πως υπάρχουν καλοί και σταθεροί μηχανισμοί διαλόγου προκειμένου να διευθετηθούν τα διμερή προβλήματα και τόνισε πως η έμφαση πρέπει να δίνεται στη θετική ατζέντα και στην επέκταση της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε τη σημασία της ενημέρωσης των δημόσιων ακροατηρίων των δύο χωρών, με θετικό τρόπο από τα ΜΜΕ, για τα πλεονεκτήματα της διαδικασίας διαλόγου υψηλού επιπέδου.

Επόμενος σταθμός των διμερών σχέσεων είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί, όπως ανέφερε, το πρώτο μισό του 2018 στη Θεσσαλονίκη και σημείωσε πως η Τουρκία αναμένει τις ελληνικές προτάσεις για τις ημερομηνίες διεξαγωγής του, υποστηρίζοντας πως όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο. «Πρέπει να διατηρήσουμε την κεκτημένη ταχύτητα της διαδικασίας διαλόγου υψηλού επιπέδου» συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και αποτυπώνοντας τη βούληση της τουρκικής πλευράς, ανέφερε: «Θέλουμε το Ανώτατο Συμβούλιο να ολοκληρωθεί με χειροπιαστά αποτελέσματα».

Σχετικά με τη διμερή ατζέντα των συζητήσεων, έκανε λόγο για μεγάλα σχέδια στον τομέα των μεταφορών. «Η ατζέντα περιλαμβάνει την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, τη σιδηροδρομική γραμμή Κωνσταντινούπολης - Θεσσαλονίκης και την κατασκευή δεύτερης γέφυρας στη συνοριακή διάβαση Κήπων - Ιψάλα».

Επιπρόσθετα, έκανε ειδική αναφορά και στο επιχειρηματικό φόρουμ που θα διοργανωθεί στο περιθώριο του Ανώτατου Συμβουλίου, λέγοντας πως θα επιτρέψει στους επιχειρηματίες των δύο χωρών να αναζητήσουν τρόπους και μέσα ώστε να διευρύνουν το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις, ενώ παρατήρησε πως υπάρχει χώρος για περαιτέρω βελτίωση της πολιτισμικής συνεργασίας.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί μπορούν να δικαστούν στην Ελλάδα, ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το αν μπορεί, όπως είπε, «να μεταφερθεί μια δίκη που εκκρεμεί, και συνδέεται με ένα βαρύ έγκλημα εναντίον του τουρκικού κράτους, από την Τουρκία στην Ελλάδα».

Σχετικά με το Κυπριακό, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή η Τουρκία, με βάση και την παράκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ προς όλα τα μέρη, διανύει περίοδο περισυλλογής μαζί με τους Τουρκοκύπριους. Επανέλαβε επίσης την τουρκική θέση πως νέες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μπορεί να έχουν μια επιτυχία μόνο αν «η ελληνοκυπριακή πλευρά αλλάξει τη νοοτροπία της» και εκτίμησε πως δεν βλέπει πως «μπορεί να γίνει αυτό στο εγγύς μέλλον». Ισχυρίστηκε μάλιστα πως «νέες διαπραγματεύσεις στο ίδιο ή σε παρόμοιο πλαίσιο δεν έχουν κανένα νόημα, διότι είναι καταδικασμένες να οδηγήσουν στην αποτυχία».

Ερωτηθείς για το πότε θα σχεδιάσει η Τουρκία να αρχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε επιγραμματικά στο εγγύς μέλλον. Συνεχίζοντας στο πλαίσιο των ενεργειακών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «μονομερείς τις ελληνοκυπριακές δραστηριότητες περί τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο» και επανέλαβε την τουρκική θέση, ισχυριζόμενος συγκεκριμένα: «Οι Τουρκοκύπριοι, ως συνιδιοκτήτες της Κύπρου, έχουν αναφαίρετα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί». Προσέθεσε πως η Τουρκία θεωρεί «απαράδεκτο πως η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει να δρα ως μόνος ιδιοκτήτης του νησιού».

Αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ο κ. Τσαβούσογλου είπε, μεταξύ άλλων, πως σε αυτό το μέρος της Μεσογείου η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών πρέπει να διευθετηθεί με μια συμφωνία ανάμεσα σε όλα τα κράτη της περιοχής, με βάση την αρχή της ισότητας και σε ευθυγράμμιση με το διεθνές δίκαιο. Επανέλαβε τη γνωστή θέση της τουρκικής πλευράς πως δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε, τέλος, την εκτίμηση πως υπάρχει κίνδυνος αύξησης των προσφυγικών ροών, αποδίδοντας την αιτία στην «πρόσφατη επιθετικότητα του συριακού καθεστώτος στο Ιντλίμπ», όπως είπε, σημειώνοντας πως η Τουρκία έχει λάβει αναφορές για εκτοπισμό πολιτών από την περιοχή.