Ο κ. Δένδιας πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή (4/12) επίσκεψη στην Κύπρο, για διαβουλεύσεις με την κυπριακή πλευρά, οι οποίες θα εστιάσουν στις εξελίξεις στην περιοχή και τον συντονισμό Κύπρου - Ελλάδας ενόψει του επικείμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και στο Κυπριακό.

Νωρίς το πρωί συναντήθηκε με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.  Αμέσως μετά τις επαφές των δύο ανδρών στο Προεδρικό Μέγαρο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας μετέβη στο ΥΠΕΞ της Κύπρου, όπου τον υποδέχθηκε ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης.

Επίσης, από τη Λευκωσία όπου θα βρίσκεται, ο Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στην 27η Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ και αργότερα στη διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Mediterranean Dialogues (MED), που βρίσκεται υπό την αιγίδα του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών. Σε ό,τι αφορά την Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ, οι εργασίες της θα εστιαστούν στην προώθηση του διαλόγου για θέματα ασφαλείας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή των χωρών-μελών του Οργανισμού. Όσον αφορά στη διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης της πρωτοβουλίας Mediterranean Dialogues, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο πάνελ με θέμα «Shared Prosperity and Migration» μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιταλίας, της Σλοβενίας,

Τι δήλωσαν οι υπουργοί

Οι όψιμες, προ ελάχιστων ημερών, κινήσεις της Τουρκίας για δήθεν αποκλιμάκωση δεν είναι πειστικές, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας πως για τον λόγο αυτό Ελλάδα και Κύπρος έχουν καλέσει από κοινού τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

"Πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις αυτές που θα οδηγήσουν την Τουρκία σε μια πραγματική οδό αποκλιμάκωσης και σε έναν εποικοδομητικό διάλογο πάνω στη μόνη βάση που μπορούμε να δεχθούμε. Η βάση αυτή είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας", τόνισε ο κ. Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών και του συνεχούς συντονισμού Λευκωσίας και Αθήνας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως "οι αποφάσεις αυτές είναι σημαντικές όχι μόνο ως σαφή ένδειξη προς την Τουρκία αλλά και ως απόδειξη της αξιοπιστίας της ΕΕ".

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως "είναι ξεκάθαρο ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας, οι όποιες αποφάσεις εξαρτώνται από τη συμπεριφορά της Άγκυρας, και οι ηγέτες (της ΕΕ), αφού αξιολογήσουν τη συμπεριφορά της, όπως συμφώνησαν τον Οκτώβριο, θα λάβουν σχετικές αποφάσεις".

"Ως Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουμε να είμαστε συνεπείς, αποφασιστικοί και αξιόπιστοι, διεκδικώντας ταυτόχρονα πρωταγωνιστικό ρόλο σε θέματα που άπτονται της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της που αναμφίβολα επηρεάζει και ευρωπαϊκά συμφέροντα", υπογράμμισε.

Δένδιας: Επιτακτική η ανάγκη για σεβασμό των αρχών του ΟΑΣΕ από όλα τα κράτη-μέλη

Οι αυξανόμενες και ολοένα πιο σύνθετες προκλήσεις ασφαλείας και απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθιστούν επιτακτικό το σεβασμό, εμπράκτως και όχι μόνον στα λόγια, των αρχών του Οργανισμού του ΟΑΣΕ από όλες τις χώρες-μέλη του, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην παρέμβασή του στο πλαίσιο της 27ης Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ, που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις "παγωμένες διενέξεις", ο κ.Δένδιας τόνισε την ανάγκη για προσήλωση στις προσπάθειες πολιτικής επίλυσης στη βάση του διεθνούς δικαίου. Υπογράμμισε τον ρόλο του ΟΑΣΕ, που συνιστά πολύτιμη πλατφόρμα διαλόγου και ενίσχυσης της ασφάλειας στην Ευρώπη, μέσω της συμπεριληπτικής προσέγγισης και της ενιαίας αντιμετώπισης των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών πτυχών. Περαιτέρω, υποστήριξε τη σημασία προώθησης της συνεργασίας με εταίρους της Μεσογείου, υπενθυμίζοντας και την πρόσφατη Μεσογειακή Διάσκεψη του ΟΑΣΕ, όπως επίσης και με εταίρους της Ασίας.

Τέλος, συνεχάρη την απερχόμενη αλβανική Προεδρία του ΟΑΣΕ για τη θητεία της εν μέσω δύσκολων συνθηκών, λόγω της πανδημίας του κορονωϊού, ευχόμενος επιτυχία και στη Σουηδία που θα την διαδεχθεί.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ