Το ζήτημα της διασύνδεσης του Ταμείου Ανάκαμψης με το Κράτος Δικαίου, τα διακυβεύματα των εμβολίων Covid-19 για την Ευρώπη και τον πλανήτη, ο βίαιος θρησκευτικός φονταμενταλισμός σε Γαλλία και Αυστρία, η Βρετανία στη μετά-Brexit εποχή και οι επιλεκτικές κυρώσεις της ΕΕ περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #35.

 

Το Ταμείο Ανάκαμψης όμηρος του Κράτους Δικαίου – και αντιστρόφως

To μπλοκάρισμα του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου από την Πολωνία και την Ουγγαρία λόγω της αντίθεσής τους στο μηχανισμό ελέγχου τήρησης του κράτους δικαίου είναι το τελευταίο επεισόδιο στην πολύμηνη διελκυστίνδα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση, δημιουργεί ένα ακόμα ρήγμα τόσο στην ήδη τραυματισμένη πρόσοψη όσο και στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Εμβόλια Covid-19: Ιστορικές προκλήσεις και παγκόσμια διακυβεύματα

Στο μέτωπο της πανδημίας, αν το 2020 χαρακτηρίζεται ως το έτος του Covid-19, το ερχόμενο έτος ήδη αναμένεται να χαρακτηριστεί από την αδειοδότηση και διάθεση των εμβολίων για την αντιμετώπιση της νόσου. Τα ζητήματα και τα διακυβεύματα γύρω από τα εμβόλια είναι πολλαπλά: η ασφάλεια και αποτελεσματικότητά τους, η δίκαιη πρόσβαση που θα τα καταστήσει παγκόσμια δημόσια αγαθά, οι διεθνείς ανταγωνισμοί ισχύος για την παρασκευή και τη διάθεσή τους και ο «φαρμακευτικός εθνικισμός», η αδιαφάνεια στις συμβάσεις κρατών/ενώσεων και φαρμακευτικών πολυεθνικών εν μέσω παροχής δεκάδων κρατικών δισεκατομμυρίων.

Επιθέσεις σε Γαλλία και Αυστρία: ισλαμιστική τρομοκρατία και πολιτικές ενσωμάτωσης

Την ίδια ώρα, τα πρόσφατα περιστατικά ισλαμιστικής τρομοκρατίας σε Γαλλία και Αυστρία θέτουν για άλλη μια φορά επί τάπητος δύο αναγκαία εγχειρήματα: της κατανόησης του φαινομένου του ισλαμιστικού εξτρεμισμού στην Ευρώπη και της υιοθέτησης ενός κατάλληλου και συμπεριληπτικού μοντέλου ένταξης από τα ευρωπαϊκά κράτη.

Ποιον τελικά συμφέρει το Brexit; 

Σε ό,τι αφορά το Brexit, η Μεγάλη Βρετανία εισέρχεται σε μια νέα φάση, γυρίζει σελίδα, υψώνει εμπορικά τείχη με τον υπόλοιπο κόσμο και πορεύεται μόνη της σε ένα ευμετάβλητο γεωπολιτικό περιβάλλον με απότομες γεωοικονομικές ανατροπές, όπου οι περιφερειακές συνεργασίες αποτελούν πλέον ίσως το μοναδικό πλαίσιο ασφαλείας.

Κυρώσεις à la carte

Στην επικαιρότητα, με αφορμή την περίπτωση της Τουρκίας, βρίσκεται διαρκώς και το ζήτημα των ευρω-κυρώσεων. Στις διεθνές σχέσεις, οι κυρώσεις -είτε διπλωματικές είτε οικονομικές- αποτελούν έναν δημοκρατικό τρόπο για την επιβολή του Κράτους Δικαίου. Η ΕΕ, όμως, παρουσιάζει πλούσιο ιστορικό σε ό,τι αφορά τις à la carte κυρώσεις.

Κύκλος Κύκλος Ευρωπαϊκών & Διεθνών Αναλύσεων 

Συντονιστής Δελτίου: Bαγγέλης Βιτζηλαίος