«Η επόμενη αιχμή της τουρκικής απειλής θα έναι η Θράκη! Οπου ζητούν ήδη αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης. Αυτή είναι η "διευρυμένη ατζέντα" που θέτει η Τουρκία! Και όλα αυτά τα κάνει υπό την πίεση συνεχών προκλήσεων, όπως οι αλλεπάλληλες NAVTEX. Αυτά όλα που θέτει η Τουρκία, ασφαλώς, δεν τα συζητάμε. Δεν είναι απλώς κόκκινες, είναι κατακόκκινες γραμμές» δηλώνει σε συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Λέει ο Σαμαράς: «Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η διεθνής κοινότητα δεν "τιμωρεί" μια χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται». Πολύ σωστά! Και ο καθένας μπορεί να καταλάβει, επίσης, σε ποιόν απευθύνεται. Σωστά;

Ο κ. Σαμαράς σημειώνει ακόμη ότι «Η Ελλάδα δεν συζητά τίποτα πέρα από την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ. Η έναρξη όμως των διευρευνητικών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας» και υπογραμμίζει:« Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η διεθνής κοινότητα δεν "τιμωρεί" μια χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται».

Στο ερώτημα «πότε και υπό ποιές συνθήκες θεωρείτε πως θα μπορούσε η διένεξη Ελλάδας-Τουρκίας να οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης;» ο πρώην πρωθυπουργός απαντά:« Μην κάνετε λάθος. Αυτό που μας ζητούν δεν είναι να προσφύγουμε στη χάγη με βάση το διεθνές δίκαιο. Διότι η Τουρκία δεν δέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Ούτε το έχει υπογράψει. Και άρα τέτοιο κοινό πλαίσιο ποσφυγής δεν υπάρχει. Ο άλλος τρόπος , βέβαια, θα ήταν να συρθούμε στη Χάγη υπογράφοντας συνυποσχετικό με την Τουρκία. Δηλαδή, να δεχθούμε να λυθούν οι διαφορές μας όχι όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, αλλά όπως θέλει η Τουρκία».

Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στην αντίδραση της Ε.Ε υπογραμμίζει:«προφανώς και δεν με ικανοποιεί. Δεν μπορεί να υπερασπιστεί ούτε δύο κράτη-μέλη της-Ελλάδα και Κύπρο- που δέχονται απειλές από μια τρίτη χώρα, την Τουρκία. Είναι αδιανόητο χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία ή η Ισπανία, να εξοπλίζουν την Τουρκία για να απειλεί ευρωπαϊκά κράτη-μέλη με ευρωπαϊκά όπλα».

Τέλος, σχολιάζοντας της στάση της Γερμανίας ο κ. Σαμαράς δηλώνει:«Μόνο φιλικά δεν έχει φερθεί μέχρι στιγμής έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Ούτε και πολύ "ευρωπαϊκά" θα έλεγα...»