Η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα των εμβολίων, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα της κρίσης του 2010, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, ο αντίκτυπος της εισβολής στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή Ακροδεξιά και η πρόταση Ισπανίας και Φινλανδίας για εργασιακό τετραήμερο περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #36.

 

Η πανδημία, τα εμβόλια και η τρίτη αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η εντυπωσιακή αποτυχία της ΕΕ στη διαχείριση της κρίσης πανδημίας Covid-19 και στην εξασφάλιση επαρκών εμβολίων για τους πολίτες της είναι η τελευταία μιας σειράς αποτυχιών που έχουν πλήξει  βαριά το κύρος, την αξιοπιστία και την εσωτερική συνοχή της την τελευταία δεκαετία.

2010 – 2020: Η Ευρώπη απέναντι σε δύο ιστορικές κρίσεις

Στον τομέα της οικονομίας, η Ευρώπη, κατά την αντίδρασή της στις συνέπειες της κρίσης φαίνεται πως έλαβε κάποια διδάγματα από την κρίση του 2010, ωστόσο οι προκλήσεις που παραμένουν για την επόμενη ημέρα της πανδημίας (Ταμείο Ανάκαμψης, χρέος, δημοσιονομικοί κανόνες) θα καθορίσουν την ανάκαμψη και το μέλλον της ΕΕ. Μία νέα αποτυχία, ενδέχεται να έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Νέα κυβέρνηση Ντράγκι: Μία δύσκολη εξίσωση

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία, που για ακόμη μία φορά βρίσκεται εν μέσω πολιτικής αναταραχής και στην αναζήτηση νέας κυβέρνησης, ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αναζητεί τις πολιτικές δυνάμεις που θα τον στηρίξουν. Η νέα κυβέρνηση υπό τον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, ωστόσο, προς το παρόν μοιάζει με δύσκολη εξίσωση, αφού τα κοινοβουλευτικά κόμματα της χώρας ζυγίζουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της στάσης τους.

Ο αντίκτυπος της εισβολής στο Καπιτώλιο στην ευρωπαϊκή Ακροδεξιά και ο κίνδυνος για την Ευρώπη

Η εισβολή του φιλοτραμπικού όχλου στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου και η κατακραυγή που αυτή ξεσήκωσε οδήγησε την ευρωπαϊκή Ακροδεξιά σε μια εντυπωσιακή αναδίπλωση. Ωστόσο, η παγκόσμια συνθήκη της ανόδου της εξτρεμιστικής Δεξιάς σε συνδυασμό με τις εντεινόμενες ανεπάρκειες της ΕΕ προϊδεάζουν πως η ευρωπαϊκή ήπειρος μόνο άτρωτη δεν μπορεί να αισθάνεται απέναντι στην πολιτική παράνοια.

Μείωση των ωρών εργασίας: Ισπανία και Φινλανδία δείχνουν το δρόμο

Στο μέτωπο των εργασιακών -που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία εν μέσω της πανδημίας και των όρων που θα διαμορφώσει για την επόμενη ημέρα διεθνώς- τόσο η ισπανική όσο και η φινλανδική κυβέρνηση αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που υπάρχουν για τη μετάβαση σε ένα νέο εργασιακό μοντέλο με όρους βιωσιμότητας, με την πρότασή τους για μια εβδομάδα τεσσάρων εργάσιμων ημερών να κινείται στη σωστή κατεύθυνση, επειδή ακριβώς προσεγγίζει και το ζήτημα των ανισοτήτων.

Κύκλος Κύκλος Ευρωπαϊκών & Διεθνών Αναλύσεων ΕΝΑ

Συντονιστής Δελτίου: Bαγγέλης Βιτζηλαίος

Κατεβάστε το pdf της δημοσίευσης