(update) Με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κύπρου, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας διεξάγεται σήμερα στην Αθήνα η πρώτη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του Φόρουμ Φιλίας ("Philia Forum"), που διοργανώνει η χώρα μας.

 Στη συνάντηση, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της προώθησης και εμπέδωσης των πολυμερών δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ χωρών εταίρων στην ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται από τη Μεσόγειο έως τον Κόλπο, θα εξετασθούν οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19, καθώς και οι κοινές προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

 

Μητσοτάκης: Οι χώρες μας συνεργάζονται και δεσμεύονται για την επικράτηση της ειρήνης και της προόδου στην κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή μας

Μήνυμα στενότερης συνεργασίας, αλλά και αναβάθμισης της σύμπραξης των χωρών που συμμετέχουν στο «Philia Forum» σε μία σειρά πεδίων, από την διπλωματία και την Οικονομία έως την διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, την ενέργεια και την καθημερινότητα εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών του Φόρουμ, που διοργανώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να υπενθυμίσει προς πάσα κατεύθυνση τα ενδεδειγμένα χαρακτηριστικά πιθανής επίλυσης του Κυπριακού σημειώνοντας ότι «όλες οι χώρες μας υποστηρίζουν μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού. Στη βάση του Κατασταστικού Χάρτη και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ καθώς και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Συνεργάζονται και δεσμεύονται για την επικράτηση της ειρήνης και της προόδου στην κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή μας, με σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών μας χωρίς ξένες παρεμβάσεις, παραμένοντας πάντα προσηλωμένες στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ως θεμέλια της ειρήνης, της ασφάλειας, των σχέσεων καλής γειτονίας καθώς και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών».

Πάντως, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η εν λόγω πρωτοβουλία «είναι ανοιχτή σε όλους, δίχως να στρέφεται εναντίον κανενός, ξεπερνώντας τα σύνορα των κρατών, που την αποτελούν, ενώνοντας τρεις Ηπείρους και συνδέοντας την Ευρώπη με τον Αραβικό Κόσμο». Προσέθεσε, δε, ότι το πρωτοπόρο αυτό σχήμα συνεργασίας, όπως το χαρακτήρισε «σηματοδοτεί τη σύμπραξη Ελλάδος, Κύπρου, Αιγύπτου με νέους εταίρους όπως το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνδέοντας την Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο. Οι χώρες μας συνδέονται με στενές σχέσεις. Που έρχονται από το παρελθόν και όλες τους συναντώνται. Σε όσα πιστεύουμε στο παρόν, στο διεθνές δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, στην ειρήνη, στους όρους καλής γειτονίας, όπως και στη σταθερότητα. Η εμβάθυνση της συνεργασίας του νέου αυτού σχήματος υπηρετεί το κοινό συμφέρον των χωρών μας, προωθώντας την ευημερία, θέτοντας τις βάσεις για μία ευρεία, φιλόδοξη, θετική ατζέντα. Και αυτό φιλοδοξούμε μέσω της διασυνδεσιμότητας των δράσεων μας και των πρωτοβουλιών μας σε πλειάδα θεμάτων, όπως τον διαθρησκευτικό διάλογο, την ενέργεια, την καινοτομία, την ψηφιακή οικονομία, την προστασία του πολίτη, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των λαών μας. Το ευέλικτο αυτό σχήμα θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με σκοπό να διευρύνει διαρκώς τα πεδία σύμπραξης μεταξύ των κρατών μας και αποτελεί παράδειγμα αρμονικής διακρατικής συνεργασίας πάνω στην ταραγμένη σκακιέρα των διεθνών σχέσεων, αλλά και μία σύγκλιση διαφορετικών κυβερνήσεων από την Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο με κοινό στόχο να βελτιώσουν την καθημερινότητα των λαών μας».

Αναφερόμενος στην παρούσα συγκυρία και δη στην πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως οι θεμελιώδεις αξίες των Ηνωμένων Εθνών, ήτοι η ασφάλεια, η δικαιοσύνη και η ισότητα αποκτούν νέο νόημα εν καίρω του Covid - 19. ««Γιατί στην διάρκεια αυτής της δοκιμασίας αποδείξαμε ότι μπορούμε να εργαστούμε μαζί για να αναχαιτίσουμε την πανδημία. Ειδικά η χώρα μου θέλησε και πέτυχε να μετατρέψει τα μεγάλα εμπόδια της υγειονομικής κρίσης σε εφαλτήρια για την ανάπτυξη της επόμενης ημέρας. Ταυτόχρονα με την άμυνα στην πανδημία έκανε επιθετικά βήματα στο δρόμο της προόδου, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Οικονομίας και του Κράτους, την πράσινη ενέργεια και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών μας. Γιατί την διπλωματία και την οικονομία σε όλες τις πτυχές της σύντομα θα τις πλαισιώσει η συνεργασία μας σε πολλά άλλα θέματα από τις πολιτιστικές ανταλλαγές στις οποίες αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία μέχρι θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών μας».

Ο πρωθυπουργός, εξήγησε, επίσης, ότι «η Ελλάδα είναι φυσικό να εισηγείται αυτό το πρωτοπόρο σχήμα συνεργασίας. Το ευνοεί άλλωστε η θέση της στο μέσο δύο γεωγραφικών τόξων, ενός οριζόντιου από την Πορτογαλία έως τον Περσικό Κόλπο και ενός κάθετου, από τα Βαλκάνια έως την Αίγυπτο που συνδέει την Ευρώπη με την Αφρική. Το συνδέει, επίσης και ο γεωστρατηγικός ρόλος σας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, όπως και η συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το επιβάλλουν, όμως και οι πολυδιάστατες προκλήσεις στην ευρύτερη γειτονιά μας», σημειώνοντας ότι «το όνομα του Φόρουμ βγήκε από την ελληνική λέξη φιλία, που σημαίνει πολλά περισσότερα από μία συμμαχία, γιατί δηλώνει επίσης κοινές αξίες, δεσμούς και συναισθήματα, που διατρέχουν τον πολιτισμό και την ιστορία». Καταλήγοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία της Αθήνας να φιλοξενήσει την πρώτη Σύνοδο Κορυφής του «Pfilia Forum», ώστε, όπως είπε, «μόλις αρθούν οι περιορισμοί της πανδημίας να υποδεχθώ εδώ τους φίλους, αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των άλλων χωρών του «Pfilia Forum» για να συζητήσουμε από κοντά πως θα κάνουμε παραγωγικότερη αυτήν που μας δώρισε και το όνομα της στο Φόρουμ μας, την φιλία των λαών μας».

Δένδιας : Η Ελλάδα γέφυρα μεταξύ Αν. Μεσογείου και του Κόλπου, με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη

«Φιλοδοξία της Ελλάδας είναι να αποτελέσει μια γέφυρα μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του «Φόρουμ Φιλίας» που φιλοξενείται σήμερα στην Αθήνα με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κύπρου, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας.

«Αυτό που μας ενώνει όλους σήμερα είναι η καταδίκη παράνομων πράξεων που υποσκάπτουν την ειρήνη και την ασφάλεια», σημείωσε.  
«Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα στις απειλές, στη βία, στον εξτρεμισμό, στη μισαλλοδοξία, στη διαστρέβλωση της θρησκείας, στον παραλογισμό».

Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, για την εμπέδωση της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή το βασικό συστατικό που χρειάζεται είναι η ειρήνη, η οποία «απειλείται καθημερινά από ανατρεπτικές και αναθεωρητικές δυνάμεις, που επικαλούνται όχι τη λογική, αλλά τον παραλογισμό». Και πρόσθεσε: 

«Για να πετύχουν τους σκοπούς τους οι δυνάμεις αυτές προβαίνουν σε πλήθος παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Απειλούν ή κάνουν χρήση βίας. Καταλαμβάνουν εδάφη άλλων κρατών. Υποστηρίζουν ακραίες ομάδες ή ακραίες ιδεολογίες. Υποθάλπτουν την τρομοκρατία. Αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών με απώτερο στόχο την ανατροπή μη φιλικών προς αυτές κυβερνήσεων».

ΥΠΕΞ Αιγύπτου: Συνεργασία για τη σταθερότητα της περιοχής, στη βάση του διεθνούς δικαίου

Την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας, με βάση το διεθνές δίκαιο, για την ευημερία και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, προέταξε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, μετά το πέρας της πρώτης συνάντησης ΥΠΕΞ του Φόρουμ Φιλίας, στην Αθήνα.

Οι αρχές αυτές συμπίπτουν με τον Χάρτη του ΟΗΕ, επισήμανε από του βήματος της κοινής συνέντευξης Τύπου του Φόρουμ Φιλίας ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου και ανέδειξε πως πρέπει να υπάρχει κοινός σεβασμός και ότι δεν πρέπει να υπάρχει επιλεκτική επιλογή των κοινών αξιών. «Εργαζόμαστε όλοι μαζί και θέλουμε να επεκτείνουμε αυτή τη σχέση προς το συμφέρον των λαών μας σε όλους τους τομείς, στον πολιτικό, οικονομικό, στην πανδημία του κορονοϊού κά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σάμεχ Σούκρι.

Εκτίμησε μάλιστα, πως «οι δυνατότητες είναι πολύ καλές όταν συνεργαστούμε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα». Παράλληλα, σημείωσε πως η συνεργασία των χωρών που συμμετέχουν στο Φόρουμ δεν εναντιώνονται σε όποιον δουλεύει και σέβεται το διεθνές δίκαιο και επιθυμεί να συνεργαστεί με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, του αραβικού κόσμου, του Κόλπου και της ΕΕ. Προσέθεσε πως «με όλες αυτές τις χώρες προσπαθούμε να έχουμε ισορροπημένες σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό προκειμένου να σταματήσουν οι κρίσεις και να μην προσφύγουμε στη βία και στη στρατιωτική επέμβαση για να επιβάλλουμε τη δύναμή μας». Αυτά, υπογράμμισε, ανήκουν στο παρελθόν. Είμαστε στον 21ο αιώνα, διαμήνυσε με σαφήνεια. Συμπλήρωσε πως αν βρεθεί κάποιος που θέλει να επεκταθεί και να αντιβεί το διεθνές δίκαιο και τις κοινές αρχές, πρέπει να αναλάβουν όσοι έχουν την ευθύνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να θυμίζουν τις αρχές του σεβασμού και της σταθερότητας.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, ξεκινώντας τη δήλωσή του, έκανε ειδική αναφορά στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, αναφέροντας πως η χώρα του εκτιμά πάρα πολύ αυτή τη σχέση. Εξίσου, αναφέρθηκε και στην πολύ καλή σχέση της Αιγύπτου με τις «αδελφικές αραβικές χώρες, και ειδικά τις χώρες του Κόλπου».

Τέλος, απευθυνόμενος στον Νίκο Δένδια, τον ευχαρίστησε θερμά για τη διοργάνωση, ευχήθηκε καλή ευημερία στον ελληνικό λαό και στις χώρες που συμμετέχουν στο Φόρουμ. Επίσης, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον φίλο ελληνικό λαό για την «πολύ καλή φιλοξενία και την υποδοχή» και ευχήθηκε να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα, που διοργάνωσε η Ελλάδα, συμμετείχαν η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κύπρος, το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία και η Γαλλία.

Στη συνάντηση, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της προώθησης και εμπέδωσης των πολυμερών δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ χωρών εταίρων στην ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται από τη Μεσόγειο έως τον Κόλπο, εξετάστηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, καθώς και οι κοινές προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

ΥΠΕΞ Σ. Αραβίας: Καταδικάζουμε την επέμβαση χωρών στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων

Την ανάγκη της συνεργασίας και της κατανόσης όλων των χωρών της περιοχής υπογράμμισε, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ (Faisal bin Farhan Al Saud).
Επεσήμανε ότι οι συνομιλίες στο Φόρουμ Φιλίας, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ήταν «πολύ βαθιές, άριστες σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, για την ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή». 

Συζητήθηκε πώς αντιμετωπίζεται ο κορονοϊός και ποιες είναι οι επιπτώσεις του στην ασφάλεια και τη σταθερότητα, την επικράτηση του νόμου. Αλλά και πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα με μια σημαντική συνεργασία.

«Καταδικάζουμε την επέμβαση χωρών στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών», τόνισε ο πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ και τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία «υποστηρίζει όλες τις ειρηνευτικές διαδικασίες στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο για να υπάρχει το μέλλον που επιδιώκουμε όλοι για τους λαούς μας». «Υποστηρίζουμε όλες τις διαδικασίες για τη μη χρήση βίας και την αποκλιμάκωση των επεισοδίων», πρόσθεσε.

«Εμείς πάντα κοιτάμε τον κόσμο με βλέμμα ειρήνης γι' αυτό είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να συνεργαστούμε όλοι μαζί για τη σταθερότητα και την ευημερία όλων των λαών μας. Ευχόμαστε να συνεχιστούν όλες οι πρωτοβουλίες από την ελληνική κυβέρνηση για να μπορέσουμε να βρισκόμαστε εδώ», κατέληξε.

Διπλωματικές πηγές για Φόρουμ Φιλίας: Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας ως γέφυρας μεταξύ Μ. Ανατολής-Κόλπου με Βαλκάνια και Ευρώπη

Η σύγκληση του Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα με τη συμμετοχή τουλάχιστον τεσσάρων Αραβικών κρατών και δύο κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποδηλώνει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας συνεργασίας μεταξύ της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη, τονίζουν διπλωματικές πηγές. Επίσης επισημαίνουν πως η σύγκληση της πρώτης συνάντησης του «Φόρουμ Φιλίας» αύριο στην Αθήνα, με τη συμμετοχή σε υπουργικό επίπεδο της Κύπρου, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αποτελεί το επιστέγασμα ενός διπλωματικού μαραθωνίου στον οποίο έχει επιδοθεί το υπουργείο Εξωτερικών και ιδιαίτερα ο υπουργός Νίκος Δένδιας εδώ και μήνες.

Περαιτέρω, σημειώνουν ότι όπως είναι γνωστό, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχουν καταβάλει, από την ανάληψη των καθηκόντων τους, σημαντικές προσπάθειες και έχουν αναλάβει πλείστες πρωτοβουλίες προκειμένου να εδραιώσουν τη συνεργασία με χώρες με τις οποίες ακόμα και πριν από λίγα χρόνια οι επαφές με την Ελλάδα ήταν περιορισμένες έως ανύπαρκτες. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι έχει ενισχυθεί η ιδιαίτερη σχέση με χώρες της περιοχής, οι οποίες ήταν παραδοσιακά φίλα προσκείμενες προς τη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζουν πως οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, τόσο σε διμερές όσο και, διαμέσου της προσεχούς Υπουργικής Συνάντησης, σε πολυμερές επίπεδο.

Από γεωπολιτικής σημασίας συγκρατούνται τρία σημεία, όπως επισημαίνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές:

Καταρχάς, η συμμετοχή Αραβικών χώρων της Μεσογείου, αλλά και του Κόλπου για πρώτη φορά στο ίδιο σχήμα μαζί με κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται εν προκειμένω ότι υπάρχουν διάφορα περιφερειακά σχήματα, αλλά το σύνολο των σχημάτων αυτών κάνει μια διαφοροποίηση μεταξύ των Μεσογειακών χωρών και των χωρών του Κόλπου. Αντιθέτως, η πρωτοβουλία της Ελλάδας σπάει αυτόν τον τεχνητό διαχωρισμό και προωθεί τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή.

Η παρουσία της πολυπληθέστερης Αραβικής χώρας (Αίγυπτος), καθώς επίσης των Αραβικών χωρών με πολύ υψηλό ΑΕΠ (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) προσδίδουν από μόνες τους ιδιαίτερο βάρος στη συνάντηση της Αθήνας.

Δεύτερον, με την εξαίρεση της Σαουδικής Αραβίας, το σύνολο των συμμετεχόντων Αραβικών κρατών έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, μια χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει προνομιακές σχέσεις, όπως αποδεικνύει και το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού, στο οποίο μετείχε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών.

Τρίτον, συγκρατείται ότι το σύνολο των συμμετεχόντων χωρών έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και υποστηρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. Υπογραμμίζεται ότι το Φόρουμ Φιλίας, όπως λέει και το όνομα του, δεν στρέφεται εναντίον κανενός, ούτε αποτελεί αμυντική συμμαχία. Αντιθέτως, είναι ανοιχτό σε όλες τις χώρες της περιοχής που ενστερνίζονται βασικές αρχές όπως η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Τέλος, το εν λόγω Φόρουμ αποτελεί μια ευκαιρία για την ανάπτυξη της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών σε διάφορους τομείς, αρχίζοντας από την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά καλύπτοντας επίσης την οικονομία, την ενέργεια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, την πολιτική προστασία, και την ψηφιακή διακυβέρνηση. Με τη συνάντηση αυτή, τονίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε γέφυρα φιλίας, ειρήνης και ευημερίας μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη

Με την ευκαιρία του Φόρουμ, το απόγευμα της Τετάρτης, ο Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και την ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία για την προώθηση σταθερότητας. Λίγη ώρα αργότερα, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, με τον οποίο συζήτησε για τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις και ζητήματα διμερούς στρατηγικής συνεργασίας.

Μετά το πέρας των εργασιών της ολομέλειας της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του Φόρουμ θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον τύπο (περί ώρα 13:35). Δύο ώρες αργότερα, στις 15:30, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ.