Από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή τονίζεται ότι, σε σχέση με τα μεγάλης σημασίας θέματα του μοριακού ελέγχου του αίματος και της αντιμετώπισης της πανδημίας της γρίπης, οι επισημάνσεις του κ. Αβραμόπουλου ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα.

Τι ανέφερε νωρίτερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε λόγο για σκευωρία της κυβέρνησης. «Αυτή η υπόθεση δεν με αγγίζει με κανέναν τρόπο. Εκφράζω την αγανάκτηση και τη λύπη μου γιατί ο δημόσιος διάλογος μονοπωλείται από μια υπόθεση που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της σκευωρίας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή σχετικά με τη γρίπη των πτηνών και τον εμβολιασμό του πληθυσμού σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (που ζήτησε τον εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού όλων των κρατών), ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε:

«Σε έκτακτη Κυβερνητική Επιτροπή που συγκάλεσε ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και υπό την προεδρία του, αποφασίζεται - πολύ σωστά - η κάλυψη όλου του πληθυσμού. Δηλαδή 8 εκατομμύρια κατοίκων επί δύο υποχρεωτικές δόσεις για τον καθένα 16 εκατομμύρια».

Τι ήταν ο Καραμανλής; Κανένα παιδάκι που δεν καταλάβαινε;

Αργότερα, όπως είπε, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου έκρινε ότι μια δόση κατ' άτομο είναι επαρκής και το υπουργείο Υγείας ακύρωσε τη δεύτερη παραγγελία. Σχολιάζοντας τις αναφορές των προστατευόμενων μαρτύρων ότι αυθαίρετα η Ελλάδα αναβάθμισε τον κίνδυνο πανδημίας από τη γρίπη, υποστήριξε ότι ο ΠΟΥ ανέβασε το επίπεδο του συναγερμού της γρίπης από το επίπεδο 5 στο επίπεδο 6. Και πρόσθεσε:

«Ούτε λίγο ούτε πολύ, λέει ότι η Ελλάδα αναβάθμισε τον κίνδυνο σε ολόκληρο τον κόσμο και ένα ακόμα παραπάνω αστείο. Ότι ο υπουργός Υγείας παρέσυρε τον Καραμανλή για να ζητήσει περισσότερα εμβόλια. Τι ήταν ο Καραμανλής; Κανένα παιδάκι που δεν καταλάβαινε; Η επιστολή στον Παπανδρέου και οι δημόσιες δηλώσεις πριν από την Κυβερνητική Επιτροπή δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Ότι ο πρωθυπουργός είχε επίγνωση και συμπεριφέρθηκε με ευθύνη και αποτελεσματικότητα».

Επίσης αναφέρθηκε στην υπόθεση του μοριακού ελέγχου του αίματος, λέγοντας «εισηγήθηκα να ξεκινήσει η διαδικασία για τη θωράκιση των Ελλήνων πολιτών στον Έλληνα πρωθυπουργό. Ζήτησα να μη γίνει ο διαγωνισμός από το υπουργείο, αλλά από διακομματική επιτροπή της Βουλής. Με νόμο συγκροτήθηκε διακομματική επιτροπή από κοινού με υπηρεσιακούς παράγοντες και επιστημονικούς φορείς. Η Επιτροπή έκανε εξαιρετική δουλειά, διεξήγαγε διεθνή διαγωνισμό και εξασφαλίστηκε η πιο ασφαλής μέθοδος ελέγχου του αίματος» και προσθέτοντας «αυτό που τότε πρότεινα στον Καραμανλή θα έπρεπε να γίνει μόνιμη πρακτική, οι μεγάλες συμβάσεις να γίνονται από τη Βουλή» τόνισε.