(update) Άκαρπη αποδείχθηκε η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό, που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες τρείς ημέρες στη Γενεύη, ωστόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

«Δεν θα τα παρατήσουμε. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις μας για να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την επόμενη συνάντηση, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τους επόμενους 2 έως 3 μήνες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των ΗΕ μετά το τέλος των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη, όπως τονίζεται στην ανάρτηση στο επίσημο λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών - Γενεύης στο Twitter.

Ο κ. Γκουτέρες παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και σημείωσε ότι η συνάντηση τόσο με την ελληνοκυπριακή πλευρά, όσο και με την τουρκοκυπριακή δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση, ενώ επεσήμανε ότι στο τέλος των προσπαθειών, δεν έχουμε βρει ακόμη αρκετό κοινό πρόσφορο έδαφος έτσι ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε αναφέρθηκε στις θέσεις που κατέθεσαν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι, προσθέτοντας ότι η ατζέντα του είναι πολύ απλή.

«Δεν έχουμε βρει ακόμα κοινό έδαφος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για λύση, αλλά δεν τα παρατώ. Η δική μου εντολή είναι σαφής. Να παλέψω για την ασφάλεια και την ευημερία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που αξίζουν να ζήσουν μαζί. Έτσι συμφωνήσαμε ότι θα γίνει στο μέλλον ακόμη μία συνάντηση των 5+1 με την προοπτική να εξασφαλίσουμε κοινό έδαφος για συνομιλίες. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να προχωρήσει αυτή την προσπάθεια και να εξασφαλίσουμε θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με πηγές από την κυπριακή κυβέρνηση ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατέστησε σαφές ότι η πρόταση Τατάρ βρίσκεται εκτός των ορίων της εντολής του. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα και επιπλέον ότι οι συζητήσεις για την επίλυση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνουν από μηδενική βάση.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει οριστικό αδιέξοδο στην προοπτική επίλυσης, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου που σε σύντομο διάστημα θα αναζητήσει το κοινό έδαφος για την επανέναρξή των συνομιλίων.

Οι διαβουλεύσεις υπονομεύτηκαν από την αδιάλλακτη στάση που επέδειξαν με την καθοδήγηση της Άγκυρας  οι Τουρκοκύπριοι με τις ακραίες θέσεις περί δύο κρατών, αγνοώντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ωστόσο τόσο ο πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Έλληνας  υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στον κύκλο επαφών που είχαν ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή πλεύσης, με επίλυση που θα αντανακλά και τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου, κατάργηση των εγγυήσεων αλλά και προσήλωση στο μοντέλο της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Αναντολού στην πρόταση 6 σημείων που υποβλήθηκε στον ΓΓ του ΟΗΕ, από τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ μεταξύ άλλων αξιώνει:

  • Δύο υφιστάμενα κράτη με ισότιμη διεθνή θέση και κυρίαρχη ισότητα
  • Nέα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ που θα υιοθετούν την Τ/ Κ πρόταση
  • Τα δύο « κράτη» θα αναγνωρίζουν αμοιβαία το ένα το άλλο, και τα τρία κράτη εγγυητές θα υποστηρίξουν τη συμφωνία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αντέδρασε επισημαίνοντας: “θα πρέπει να πω ότι είναι μεγάλη απογοήτευση τα όσα και γραπτώς υπέβαλε ο κ. Τατάρ. Βεβαίως έχω πει στον γ.γ. ότι η δική μας προσπάθεια ήταν η δημιουργία ενός θετικού κλίματος χωρίς προκλήσεις, χωρίς αναφορές σε όσα απαράδεκτα ακούσαμε”.

Πηγή: ΕΡΤ

(update) Ν. Δένδιας: Δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς

«Η Ελλάδα προσήλθε στην άτυπη πενταμερή συνάντηση που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο τη δημιουργία συνθηκών που θα επέτρεπαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που έχει τεθεί ρητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ήτοι μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη.

«Στο πλαίσιο αυτό, ήρθαμε στη συνάντηση αυτή υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε λύση, εκτός από αυτές τις παραμέτρους, πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», επισήμανε και προσέθεσε:

«Δείξαμε εποικοδομητική στάση. Καταβάλαμε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς».

Ο γενικός γραμματέας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του και θα συγκαλέσει νέα άτυπη πενταμερή διάσκεψη, η οποία θα λάβει χώρα σε δύο ή τρεις μήνες, ανέφερε ο κ. Δένδιας και τόνισε:

«Καταστήσαμε σαφές ότι οι προσπάθειες αυτές του γενικού γραμματέα θα πρέπει να καταβληθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου και του πλαισίου της εντολής του. Δηλαδή τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για αναζήτηση λύσης στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υπενθυμίσαμε ότι οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι απολύτως δεσμευτικές για όλες τις πλευρές».

Μήνυμα Αναστασιάδη προς Άγκυρα: Να αποφευχθούν νέα τετελεσμένα στη θάλασσα ή επί του εδάφους

Για επιτυχή διαχείριση από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και της ε/κ πλευράς έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας μετά το πέρας της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε να αποφευχθούν οποιαδήποτε νέα τετελεσμένα, σημειώνοντας ότι "ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων είτε επί του εδάφους είτε επί της θαλάσσης θα είναι αιτία μη συμμετοχής σε ανάλογες προσπάθειες του ΓΓ, όχι εξαιτίας του ΓΓ, αλλά εξαιτίας της συμπεριφοράς της Τουρκίας".

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί ο ΓΓ του ΟΗΕ τήρησε, όπως είπε, μια άψογη στάση και ήταν σαφέστατος προς την τ/κ κοινότητα και στην Τουρκία ότι η επιζητούμενη από αυτές λύση δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστεί είτε από τα ΗΕ είτε από την ΕΕ.

"Θεωρώ ότι υπό τις περιστάσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις αξιώσεις της άλλης πλευράς ήταν μια επιτυχής διαχείριση από πλευράς ΓΓ, αλλά και επιτυχής διαχείριση από δικής μας πλευράς, έτσι ώστε να μην επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε η Τουρκία", είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Διαβεβαίωσε ακόμη πως η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να εργάζεται με την ίδια συνέπεια για να εξευρεθεί μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού και δεν θα αγνοεί ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ.

Βρετανός ΥΠΕΞ για την Άτυπη Πενταμερή: Η Μ. Βρετανία θα συνεχίσει να εργάζεται για την επιδίωξη δίκαιης διευθέτησης του Κυπριακού

«Οι άτυπες συνομιλίες αυτής της εβδομάδας για τη διευθέτηση του Κυπριακού ολοκληρώθηκαν. Δεν υπάρχει ακόμα κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις, αλλά καλωσορίζουμε τη δέσμευση όλων των πλευρών να συναντηθούν εκ νέου στο εγγύς μέλλον» έγραψε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ σε ανάρτησή του στο Twitter μετά το πέρας της Πενταμερούς στη Γενεύη.

Επίσης, ο Ντομινίκ Ράαμπ τονίζει πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εργάζεται με όλα τα μέρη για την επιδίωξη μια δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης.