Η ατομική σύμβαση μεταξύ εργοδότη - εργαζόμενου θα είναι το καθοριστικό στοιχείο στην διευθέτηση του χρόνο εργασίας,  σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης. παρουσιάζοντας το εργασιακό νομοσχέδιο. Τι αλλάζει με Κυριακές, άδειες, σωματεία και απεργίες.

Ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε τους φόβους της αντιπολίτευσης, ανακοινώνοντας σχετικά με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας πως «η ρύθμιση θα μπορεί να εφαρμόζεται μετά από συμφωνία του εργοδότη με τις σωματειακές οργανώσεις ή  με ατομική συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη». Στην πράξη ουσιαστικά αναιρείται ακόμη και η δέσμευση του υπουργείου σύμφωνα με την οποία η διευθέτηση θα γίνονταν μόνον μετά από αίτημα του εργαζόμενου.

Θυμίζουμε ότι με την διευθέτηση σε 6μηνιαία βάση ένας εργαζόμενους θα μπορεί να εργάζεται έως και 10 ώρες ημερησίως με αντάλλαγμα μειωμένο ωράριο ή ρεπό σε κάποια άλλη χρονική στιγμή. Ως ασφαλιστική δικλείδα το υπουργείο προβάλλει την δυνατότητα του εργαζόμενου να αρνηθεί και αν αποδειχθεί ότι εξ αυτού του λόγου απολύεται, η απόλυση να κρίνεται αυτοδίκαια άκυρη.

Ειδικά πάντως για το ζήτημα των απολύσεων αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Αύγουστου του 2019 η υποχρέωση του εργοδότη να αιτιολογήσει την απόλυση έχει καταργηθεί με τροπολογία του πρώην υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι η δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας «ισχύει στην πατρίδα μας από το 1990 και μπορεί να γίνονται με συλλογικές συμφωνίες» επίσης σημείωσε πως «είναι συνήθης πρακτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση» αφού «το 54% των επιχειρήσεων προσφέρουν ευελιξία».

Είπε επίσης ότι «η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υποστηρίζει ότι η διευθέτηση μπορεί να ωφελήσει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις». Για την Ελλάδα πάντως ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα αυτό θα επιλύεται σε ατομικό επίπεδο. Όπως σχολίασε ο υπουργός Εργασίας «υπάρχουν διαφορετικά θέματα που μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε εργαζόμενους αυτά θα ρυθμιστούν με ατομικές συμβάσεις εργασίας».

Υποστήριξε μάλιστα ότι «είναι ένα φιλεργατικό μέτρο εξυπηρετεί την συμφιλίωση της εργασιακής με την προσωπική ζωή». Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του υπουργού σύμφωνα με την οποία «αν μια μητέρα θέλει να δουλεύει μερικές ώρες παραπάνω την εβδομάδα για να βλέπει τα παιδιά της την Παρασκευή κανένας υπουργός δεν μπορεί να της πει ότι θα δουλεύει ακατέβατα πέντε μέρες για να τηρήσουμε μερικά δόγματα».

Ο Κωστής Χατζηδάκης επιβεβαίωσε επίσης τις καταγγελίες που έχει κάνει η αντιπολίτευση σε σχέση με την κατάργηση του καθεστώτος επαναπρόσληψης του εργαζόμενου σε περίπτωση απόλυσης. Έως τώρα θυμίζουμε ίσχυε η δυνατότητα αυτή με την παράλληλη καταβολή ημερομισθίων υπερημερίας. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός η δυνατότητα αυτή καταργείται εφόσον υπάρξει άρνηση από την εργοδοτική ή την εργατική πλευρά. Χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχει καλή σχέση ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο «δεν έχει κανένα νόημα να τους βάλεις να συνεργαστούν» αναφέροντας πως πρόκειται για «το μοντέλο που ισχύει σε Γαλλία και Ισπανία». Ανάλογα προσαρμόζεται και η αποζημίωση απόλυσης αφού πλέον η καταβολή ημερομισθίων υπερημερίας χωρίς όριο μετατρέπεται σε προσαύξηση της αποζημίωσης που δεν μπορεί όμως να ξεπερνά το τριπλάσιο της νόμιμης αποζημίωσης.

Όσον αφορά τη συνδικαλιστική δράση ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την αλλαγή της νομοθεσίας για να μπορούν να απολύονται συνδικαλιστές λέγοντας πως «η απόλυση μπορεί να είναι για σπουδαίο λόγο» όπως η «βιαιοπραγία εναντίον συναδέλφου». Ειδικά μάλιστα για την απεργία επισήμανε ότι «προβλέπεται ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία σε κλάδους κοινής ωφέλειας, 33%» έτσι ώστε «το 1/3 της υπηρεσίας θα δίνεται σε κλάδους όπως αυτοί προσδιορίζονται στον κλάδο 1264/82» ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται ο κλάδος της υγείας, των μεταφορών αλλά και της φορτοεκφόρτωσης στα λιμάνια. Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι «υπάρχουν αντίστοιχες ρυθμίσεις σε πάρα πολλές χώρες. Είναι σύμφωνο αυτό που κάνουμε με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης» επισημαίνοντας πως «η απεργία δεν πρέπει να στρέφεται εναντίον της κοινωνίας αλλά και της εθνικής οικονομίας».

Πηγή: news247.gr

Χατζηδάκης: Στόχος η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την Προστασία της Εργασίας παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις ούτε και επιχειρήσεις με εργαζόμενους «στα κεραμίδια».

Με το εν λόγω νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, στόχος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στα οφέλη της ανάπτυξης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ υπογράμμισε ότι η νομοθεσία προσαρμόζεται στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και στις πιο πρωτοπόρες.

Όπως ανέφερε ο υπουργός το νομοσχέδιο προβλέπει:

* Ρητή νομοθετική κατοχύρωση του 8ωρου, 5νθημέρου και 40ωρου.

* Άκυρη η απόλυση του εργαζομένου που αρνήθηκε να συμφωνήσει σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

* Διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων της άκυρης απόλυσης.

Επίσης, μεταξύ άλλων, προβλέπεται άδεια πατρότητας: 14 ημέρες με αποδοχές έναντι 10. Προστασία του νέου πατέρα κατά της απόλυσης για έξι μήνες από τη γέννηση του τέκνου - Περιορισμός αντικινήτρων για πρόσληψη γυναικών. Γονική άδεια 4 τεσσάρων μηνών για κάθε γονέα με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δύο μήνες.

Επιπλέον περιλαμβάνονται και μέτρα που στηρίζουν απευθείας τους εργαζόμενους, όπως είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, με την ψηφιακή κάρτα εργασίας στόχος είναι, μεταξύ άλλων:

- Η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και του αθέμιτου ανταγωνισμού με τις επιχειρήσεις που τηρούν το νόμο.

- Η μείωση της γραφειοκρατίας με κατάργηση της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης και του Ειδικού Βιβλίου Υπερωριών για τις επιχειρήσεις που υιοθετούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Το έργο έχει προταθεί προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ προβλέπεται η σταδιακή εφαρμογή και η αρχή θα γίνει από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, συνίσταται η Επιθεώρηση Εργασίας ως Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή με λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

Αναλυτικότερα, τα μέτρα του νομοσχεδίου θα αφορούν:

- Την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

- Την αντιμετώπιση βίας και παρενόχλησης στην εργασία

- Την ισορροπία της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής

- Την τηλεργασία

- Κατάργηση της διάκρισης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών ως προς τις αποζημιώσεις απόλυσης

- Θεσπίζεται πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων και απασχολούμενων στις συνεργατικές ψηφιακές πλατφόρμες, ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές του ILO και του ΟΟΣΑ

- Μέτρα που απαντούν στα σύγχρονα προβλήματα: διευθέτηση του χρόνου εργασίας, διαλείμματα, υπερωρίες και Κυριακές

- Προστασία από τις απολύσεις

- Ψηφιακός μετασχηματισμός του συστήματος παρακολούθησης της αγοράς εργασίας

- Μέτρα για τη διαφάνεια στο συνδικαλισμό