Στις 8 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, 136 χώρες συμφώνησαν  να προβούν στην πιο σαρωτική, των τελευταίων 100 ετών, αναθεώρηση των παγκόσμιων κανόνων για τη φορολόγηση  των εταιρικών κερδών.

Η Κοινή Δήλωση για Συμφωνία, που επιτεύχθηκε έπειτα από εργασίες και διαπραγματεύσεις 10 ετών και μετά τη δημόσια στήριξη από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, φιλοδοξεί να αποτελέσει το παγκόσμιο εργαλείο για την αποτροπή της μεταφοράς της φορολογικής έδρας των πολυεθνικών εταιριών σε χώρες με πολύ χαμηλούς ή και  μηδενικούς συντελεστές φορολόγησης.

Επίσης, η Συμφωνία του ΟΟΣΑ αποτελεί την πρώτη συλλογική προσπάθεια για τη φορολόγηση της ψηφιακής επιχειρηματικότητας που εμπορεύεται πνευματικά δικαιώματα και δραστηριοποιείται παγκόσμια.

Η τελική επιτυχία της Συμφωνίας θα εξαρτηθεί πρώτον, από την εφαρμογή της από τις ισχυρές οικονομίες και δεύτερον, από το κατά πόσο θα φρενάρει την κούρσα μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, αναμένεται με ενδιαφέρον η νομοθετική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της Συμφωνίας από τα κράτη-μέλη.

* Ανάλυση της

Θεοδώρας Λαζαρέτου, τ. Διευθύντριας της Φορολογικής & Τελωνειακής Ακαδημίας ΑΑΔΕ, Δρ. Νομικής ΕΚΠΑ, DEA de droit Universite Lyon III, Cert. Boston University, Cert. Leiden University, Cert. IMF /VGAPx, TADAT (IMF) trained assessor

Κατεβάστε το pdf της δημοσίευσης