«Η επίσκεψη αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική από πολλές πλευρές», τόνισε σε σημερινή του συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός απευθύνεται στο αμερικανικό Κογκρέσο, παρουσία μάλιστα και της εκτελεστικής εξουσίας.

Η σημασία που έχει για την εικόνα της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και αποτελεσματικού συμμάχου σε μια ιδιαίτερα ρευστή συγκυρία και σε μια εύφλεκτη περιοχή, είναι τεράστια και αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα διεθνώς».

Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι «μέσα από την πράγματι εκπληκτική ομιλία που έκανε ο Κυρ. Μητσοτάκης αναδείχθηκε η Ελλάδα της αξιοπρέπειας, της αυτοπεποίθησης και του διεθνούς σεβασμού», υπογραμμίζοντας ότι «σηματοδοτείται μια νέα εποχή στη σχέση μας με τις ΗΠΑ, ισότιμη από πλευράς σεβασμού. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους έως τώρα σταθμούς της πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Τέλος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε ότι παρά την κριτική από μέρος της αντιπολίτευσης, πολύ σωστά ο κ. Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Τουρκία. «Η Ελλάδα έχει μια αυτόνομη παρουσία. Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε με βάση το τι πράττει η γειτονική χώρα. Βεβαίως έχουμε τα μάτια μας ανοικτά, ωστόσο διεκδικούμε έναν ανεξάρτητο ρόλο στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής πολιτικής ασφαλείας. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο πρωθυπουργός κατήγγειλε τις απειλές και την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Αθήνα δεν απεμπολεί την εθνική της κυριαρχία», είπε.