Όπως πριν ένα χρόνο ανησυχώ για μια ακούσια αντιπαράθεση Ελλάδας-Τουρκίας είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Για την υπόθεση Novartis, ο Αμερικανός πρέσβης δεν επιβεβαίωσε τις δηλώσεις που είχαν διαρρεύσει μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Έπειτα από ερωτήσεις αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε πως ένα ατύχημα είναι το χειρότερο σενάριο αυτήν τη στιγμή, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει διάλογος και συνεχείς επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Από εκεί και πέρα, σχετικά με την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή, ο κ. Πάιατ τόνισε ότι η χώρα του επιθυμεί να διασφαλίσει την σταθερότητα της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ, λέγοντας καθαρά πως κάτι τέτοιο είναι και προς το συμφέρον της Ελλάδας. «Η Ελλάδα έχει τους περισσότερους λόγους να θέλει να δει την Τουρκία να παραμένει σταθερό μέλος του ΝΑΤΟ».

Δεν επιβεβαίωσε Μητσοτάκη

Αναφορικά με την υπόθεση Novartis, ο Αμερικανός πρέσβης δεν επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις δηλώσεις που είχαν διαρρεύσει μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς ανέφερε ότι ενώ δεν επιθυμεί να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, οι αμερικανικές αρχές ερευνούν μόνο παραβιάσεις του αμερικανικού νόμου, μην κάνοντας αναφορά ή μη για ελληνικά πολιτικά πρόσωπα, όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση της ΝΔ.