«Να σταματήσει η εγκατάλειψη του ΕΣΥ και να δοθούν κίνητρα σε γιατρούς και προσωπικό», ήταν το βασικό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψη του στο Γενικό Νοσοκομείο της Ικαρίας, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε για «εικόνα εγκατάλειψης» με βάση όσα του μετέφεραν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι σημείωσαν ως μεγαλύτερο το πρόβλημα βασικών ελλείψεων σε κομβικές ειδικότητες. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε, ως προς τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στο ιατρικό προσωπικό, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εντάξει στο πρόγραμμά του τη θέση για εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ.

«Θα ανεβάσει το μισθολόγιο, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση. Κακά τα ψέματα. Όταν ένας γιατρός κάνει την ειδικότητα, γνωρίζει ότι θα πάει στην Αγγλία και θα πάρει 6.000 και 7.000 ή αντίστοιχα στην Κύπρο. Γιατί να κάτσει εδώ να πάρει 800 ευρώ;» είπε για τους γιατρούς, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά νοσηλευτές και προσωπικό. Τόνισε όμως ότι «η κατεύθυνση που υπάρχει αυτή την στιγμή, η "άλλη" αντίληψη για το κοινωνικό κράτος είναι ότι δεν χρειάζεται να είναι πολλά δημόσια νοσοκομεία. Έχουμε και τα ιδιωτικά». «Η κατεύθυνση είναι η απαξίωση του ΕΣΥ. Απλά τώρα δεν μιλάμε για απαξίωση, μιλάμε για κατάρρευση του ΕΣΥ», υπογράμμισε.

Εργαζόμενοι του νοσοκομείου, σύμφωνα με κομματικές πηγές, είπαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει παθολόγος, ότι υπάρχει χειρουργός αλλά δεν υπάρχει αναισθησιολόγος, οπότε δεν μπορούν να γίνουν χειρουργεία, και ότι σε έναν μήνα έγιναν 7 διακομιδές λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων περιέγραψε την κατάσταση αναφέροντας: «Αν ήσασταν κάτοικος εδώ στο νησί θα περιμένατε για συνταγογράφηση πολύ καιρό. Στα επείγοντα θα σας εξυπηρετούσε ανειδίκευτος αγροτικός γιατρός. Οι μισές βάρδιες το μήνα δεν έχουν αξονικό, με αποτέλεσμα ο κόσμος να αναγκάζεται να πληρώσει. Και τέλος, αν είχατε παιδί δεν θα είχατε παιδίατρο εδώ να το βλέπει».

Άλλοι εργαζόμενοι σημείωσαν ότι οι νοσηλεύτριες δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα «η μονάδα τεχνητού νεφρού να αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους νεφροπαθείς του νησιού». «Αυτή τη στιγμή εργάζομαι με μια επικουρική νοσηλεύτρια μετακινούμενη από το νοσοκομείο της Βούλας. Οι άλλες δύο νοσηλεύτριες που ήρθαν τώρα δεν είναι εκπαιδευμένες. Υπάρχει τεράστια πίεση από 15 άτομα που χρειάζονται αιμοκάθαρση και δεν μπορώ να τους εξυπηρετήσω λόγω προσωπικού», τόνισε ο νεφρολόγος Σταύρος Σταθάκης, κατά τις ίδιες πηγές.

Πρόσθεσε ότι ο νόμος λέει για δύο νοσηλευτές και δύο γιατρούς ανά βάρδια, όμως δεν υπάρχουν. «Στην παθολογική δεν έχουμε παθολόγο. Ορθοπεδικός καλύπτει τη θέση», συνέχισε. Επιπλέον, εκπρόσωποι νοσηλευτών ανέφεραν ότι κατά την πανδημία το νοσοκομείο της Ικαρίας, χωρίς να είναι νοσοκομείο αναφοράς, εξυπηρετούσε και προχωρούσε στην νοσηλεία περιστατικών. «Χωρίς αξονικό, χωρίς pcr, με rapid test, με αποτέλεσμα τα Χριστούγεννα να ξεφύγει ο κορονοϊός μέσα στο νοσοκομείο και να μολυνθούν γιατροί, προσωπικό και συγγενείς ασθενών», ανέφεραν.

«Να επεκταθεί η νησιωτικότητα σε καύσιμα και τρόφιμα»
Οι «τραγικές ελλείψεις» στο νοσοκομείο του νησιού τέθηκαν και στη συνάντηση που είχε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας με τον δήμαρχο του νησιού Νίκο Καλαμπόγια.

Επιπλέον, αναφερόμενος στο συνολικό θέμα της νησιωτικότητας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση του μεταφορικού ισοδυνάμου που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διατηρηθεί και να επεκταθεί.

«Το θέμα της νησιωτικότητας είναι κομβικό. Όχι μόνο για να δώσουμε αίσθημα δικαιοσύνης και ισοτιμίας στους πολίτες, αλλά και για να διατηρήσουμε την εξέλιξη της ζωής και της ανάπτυξης στα νησιά μας. Γιατί αν δεν το αντιμετωπίσουμε θα είναι δυσμενέστατη η δυνατότητα ενός νέου ανθρώπου να μείνει στο νησί και να μη γίνει μετανάστης», είπε. Υπογράμμισε ότι «η μεταρρύθμιση του μεταφορικού ισοδυνάμου που ξεκινήσαμε το 2018 πρέπει να επεκταθεί, όχι να κουτσουρευτεί».

«Τι σημαίνει το μεταφορικό ισοδύναμο; Ότι για κάθε γηγενή και για κάθε επισκέπτη, έστω και για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων, θα είναι αντίστοιχο το κόστος μετακίνησης με τη μετακίνηση στην ενδοχώρα. Να το επεκτείνουμε και για τα καύσιμα και για τα τρόφιμα. Δεν πρέπει να πληρώνετε φόρο επειδή αποφασίσατε να μείνετε σε ένα νησί. Το λέω γιατί η βενζίνη έχει 30-40 λεπτά παραπάνω απ' ό,τι στην ενδοχώρα, το ίδιο και στο σούπερ μάρκετ», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «αυτή η εγκατάλειψη, που δεν αφορά μόνο την Ικαρία αλλά μια σειρά από νησιά, πρέπει να σταματήσει», προσθέτοντας ότι θα πρέπει «να δώσουμε μεγάλο βάρος στους ανθρώπους μας, στους νησιώτες για να τους δώσουμε δυνατότητα να μείνουν», καθώς «χωρίς ευτυχισμένους ανθρώπους δεν μπορείς να φτιάξεις τόπους να πάνε μπροστά».