Την πρόθεση του να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της Ιταλίας εξέφρασε ο Μάριο Ντράγκι, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της χώρα, Σέρτζιο Ματαρέλα. Ωστόσο, ο Ματαρέλα δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Ντράγκι, καλώντας τον Ιταλό πρωθυπουργό να απευθυνθεί στη Βουλή για να βρεθεί λύση στην πολιτική κρίση που διέρχεται η γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πλέον ο Μάριο Ντράγκι πιθανότατα θα παρέμβει εκ νέου στη Βουλή και στη Γερουσία την ερχόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια αναμένεται νέα ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης, έχασε τα «Πέντε Αστέρια»
Η πρόθεση του Ντράγκι να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία έρχεται εν μέσω της κρίσης στη συνοχή της κυβέρνησης, με ένα από τους εταίρους της, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, να απέχει από τη σημερινή ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στη Γερουσία της Ιταλίας.

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Πέμπτη, η κυβέρνηση κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε από το σώμα της άνω Βουλής της Ιταλίας, καθώς 172 από τους 315 συνολικά γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της παραμονής του Μάριο Ντράγκι στο «τιμόνι» της χώρας.

Σε ανακοίνωση από το γραφείο του Ντράγκι, σημειώνεται πως «οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως. Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της δεν υφίσταται πλέον».

Νωρίτερα σήμερα, ο Τζουζέπε Κόντε, πρόεδρος του Κινήματος Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργός είχε δήλωσε: «Δεν δεχόμαστε πιέσεις και εκβιασμούς. Δεν θα συναινέσουμε ποτέ με τη δημιουργία νέας εγκατάστασης για την αποτέφρωση των απορριμμάτων στην περιοχή της ιταλικής πρωτεύουσας».

Υπενθυμίζεται πως ο 74χρονος, πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανέλαβε την πρωθυπουργία της Ιταλίας στις αρχές του 2021 και στη θητεία του βρέθηκε αντιμέτωπος με την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια που εντείνεται λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σημειώνεται πως πριν από τη δήλωση του Ντράγκι και εν μέσω της πολιτικής αβεβαιότητας στη Ρώμη, το ιταλικό χρηματιστήριο πρωταγωνίστησε στις απώλειες που είχαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Πέμπτη, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να υποχωρεί άνω του 3%.

Τα επόμενα βήματα
Όπως μετέδωσε το Bloomberg, είναι ασαφές το τι θα ακολουθήσει στην πολιτική σκηνή της 3ης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος Ματαρέλα θα μπορούσε να ζητήσει από τον Ντράγκι να σχηματίσει νέα κυβέρνηση που θα πρέπει να αποσπάσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή της χώρας. Σε περίπτωση που αυτό το σενάριο δεν υλοποιηθεί, θα μπορούσε να αναζητηθεί άλλο πρόσωπο για την πρωθυπουργία.

Ακόμα, υπάρχει το ενδεχόμενο των εθνικών εκλογών. Η διαδικασία για την προκήρυξη εκλογών που προβλέπεται στο ιταλικό Σύνταγμα είναι χρονοβόρα.

Ακόμα και ο Ματαρέλα προκήρυσσε την Παρασκευή εκλογές, αυτές θα γίνονταν μετά από 45 μέρες άρα οι κάλπες θα στήνονταν στην αρχή του φθινοπώρου, το νωρίτερο.