«Επιβάλλεται ως κίνηση καλής θέλησης η Τουρκία να απελευθερώσει τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΕΛΚ. Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως θα ζητήσει να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση και σε επίπεδο ΕΛΚ και σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής.

«Είναι απαραίτητο να υπάρχουν από την Τουρκία απτά δείγματα γραφής μιας παραγωγικής και ουσιαστικής συνεργασίας που δεν περιορίζεται μόνο στο μεταναστευτικό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος ξεκαθάρισε ότι συμπεριφορές της Τουρκίας στο Αιγαίο, στην Κύπρο αλλά και της κράτησης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι η θέση του κόμματός του ήταν εξαρχής ξεκάθαρη. «Ο κ. Τσίπρας δεν επεδίωξε ποτέ το σχηματισμό ενιαίου εθνικού μετώπου. Δεν μπόρεσε καλά καλά να πείσει ούτε τον κυβερνητικό του εταίρο. Εμείς θέσαμε ως προϋπόθεση την αλλαγή του Συντάγματος και την απαλοιφή των όποιων αλυτρωτικών διεκδικήσεων. Αν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα δεν έχει κανένα νόημα να προχωρήσουμε στη συνέχεια αυτής της συζήτησης. Η θέση μας είναι σταθερή και αταλάντευτη», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για τον κοινοτικό προϋπολογισμό ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να ψηφιστεί μέχρι τα μέσα του 2019. «Είναι σημαντικό να υπάρξει διαφύλαξη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των πολιτικών κοινωνικής συνοχής που ωφελούν σημαντικά τη χώρα μας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ειδικά για την ΚΑΠ πρέπει να προστατευθούν οι μικροί αγρότες. Προφανώς χρειάζονται και νέες δράσεις πως στην καινοτομια, στον ανταγωνισμό και στις πολιτικές άμυνας και ασφαλείας. Είναι δύσκολη εξίσωση αλλα η ΝΔ προσέρχεται στο πλαίσιο του ΕΛΚ με καλή και δημιουργική διάθεση».