Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και τη θεσμική μεταρρύθμιση. Στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, η διαμόρφωση ευρύτερης προοδευτικής συμμαχίας, τονίζει ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Για το σκάνδαλο Novartis σημειώνει ότι κανείς στις Βρυξέλλες δεν υιοθετεί τα περί σκευωρίας.

Ο αντιπροέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για τις τρέχουσες εξελίξεις στα εθνικά θέματα, τις ευρωεκλογές και τις προοδευτικές πολιτικές συγκλίσεις, την κεντροαριστερά, την πορεία εξόδου από το μνημόνιο, την κρίση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και το σκάνδαλο Novartis.

Για την προκλητική στάση της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι ευρωβουλευτές, έχουμε θέσει με συστηματικό τρόπο και σε συνεργασία με την Κύπρο, το θέμα σε όλα τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, και έχουμε εξασφαλίσει την ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη έναντι την επιθετικότητας της τουρκικής ηγεσίας». Υπογράμμισε ότι η θέση της ελληνική κυβέρνησης είναι «θέση ευθύνης, αποφασιστικότητας και ψυχραιμίας», τονίζοντας ότι «η Τουρκία έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, τα οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί, και έχει απομονωθεί διπλωματικά, με τον Ερντογάν να μην είναι τόσο ισχυρός όσο προσπαθεί να εμφανιστεί».

Για τις διαπραγματεύσεις με τη πΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας, τόνισε ότι «και εδώ η ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύει σταθερότητα και αποφασιστικότητα, για την επίλυση ενός προβλήματος που για 25 και πλέον έτη», συμπληρώνοντας πως «στόχος μας είναι να διευθετηθεί οριστικά το ζήτημα του ονόματος και του αλυτρωτισμού με ισχυρές και συγκεκριμένες διεθνείς εγγυήσεις, με ρεαλιστική προσέγγιση και σε πνεύμα συναίνεσης».

Για τον απολογισμό που κάνει με ορίζοντας τις ευρωεκλογές του 2019, ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε ότι «έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά, και εγώ προσωπικά, και οι συνεργάτες μου, και ως ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για να εκπροσωπούμε επάξια τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα τη ‘φωνή’ όσων μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους».

Συμπλήρωσε επίσης ότι «έχουμε κινηθεί με ενεργητικότητα και συνέπεια σε όλα τα μείζονα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, αλλά και τις άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες, για τον εκδημοκρατισμό της οικονομικής διακυβέρνησης, την ανάδειξη της κοινωνικής ατζέντας», βάζοντας, όπως επισήμανε, «και εμείς το ‘λιθαράκι’ μας σε μια μεγάλη προσπάθεια που γίνεται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να απομακρυνθούμε από την λιτότητα».

Για τις προοδευτικές συγκλίσεις αριστεράς, σοσιαλδημοκρατίας και πρασίνων, ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι «είναι μια σύνθετη και απαιτητική διαδικασία» και ότι «έχουν γίνει πετυχημένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι τώρα, όπως η ‘Προοδευτική Συμμαχία’ στο Ευρωκοινοβούλιο, το Φόρουμ της Μασσαλίας και το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Προοδευτικού Φόρουμ στην Αθήνα στις 16 και 17 Μαρτίου».

Υπογράμμισε επίσης ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη εδραιωθεί ως ο κεντρικός πυλώνας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, με σημαντικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς αυτή τη κατεύθυνση», προσθέτοντας ότι «πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση για την οικοδόμηση ευρύτερων και προγραμματικά στέρεων συμμαχιών που έχει ανάγκη τόσο η χώρα και η ελληνική κοινωνία, όσο και οι ευρωπαϊκές κοινωνίες».

Σε αυτό το πλαίσιο, για το εάν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ξεκαθάρισε πως «το Κίνημα Αλλαγής καλείται να επιλέξει εάν θα στοιχηθεί με τις προοδευτικές δυνάμεις ή θα παραμείνει εγκλωβισμένο στα βαρίδια του παρελθόντος, στην πολιτική των ‘ίσων αποστάσεων’, ή ακόμη χειρότερα, στον δεξιόστροφο αντι-ΣΥΡΙΖΑ φανατισμό», προσθέτοντας εμφατικά πως «η κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι αντιαριστερά, με τη θέση της πολιτικής ηγεσίας του Κινήματος να βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη στάση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ».

Για τη κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ τόνισε ότι είναι «αναγκαστική» και ότι έχει «πολιτικό στόχο την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία, πολιτική βάση τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και χρονικό ορίζοντα την ολοκλήρωση της τετραετίας». Υπογράμμισε επίσης ότι «το ζήτημα των συνεργασιών θα αξιολογηθεί με συλλογικό τρόπο» και δήλωσε ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να διεκδικήσει άλλη μια τετραετία, αρκεί να προχωρήσουμε με μετρήσιμα αποτελέσματα στους στόχους που έχουμε θέσει».

Να ολοκληρωθεί χωρίς κωλυσιεργία η 4η αξιολόγηση

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα βασικά θέματα για τους τελευταίους μήνες πριν την οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 είναι να μην υπάρξει «κωλυσιεργία από καμία πλευρά, να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση μέσα στο Μάιο, όπως και του ελληνικού αναπτυξιακού προγράμματος για την περίοδο μετά το τέλος των μνημονίων, να ολοκληρωθεί το πακέτο για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, να αποσαφηνιστεί ο ρόλος του ΔΝΤ και οι κανόνες της μεταμνημονιακής εποπτείας».

Για την κατάσταση στα ελληνικά γήπεδα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε ότι «το στοίχημα που έχει μπροστά της η χώρα, η ελληνική πολιτεία, η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές είναι να υπάρξει εξυγίανση και επιβολή κανόνων που θα τους σέβονται όλοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, όποια οικονομική επιφάνεια κι εάν έχουν», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να τολμήσει και να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα, πέρα από τη διακοπή του πρωταθλήματος».

Τέλος, για το σκάνδαλο Novartis και τον αντίκτυπο στην έδρα των ευρωπαϊκών θεσμών, δήλωσε ότι «οι πάντες στις Βρυξέλλες γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ότι το σκάνδαλο Novartis είναι ένα παγκόσμιο σκάνδαλο μεγατόνων, με ισχυρό ελληνικό σκέλος, και η διαλεύκανσή του σχετίζεται ευθέως με την προσπάθεια της χώρας να εξουδετερώσει, θεσμικά και πολιτικά, τις αιτίες που μας οδήγησαν στο μνημόνιο».

«Ουδείς εδώ στις Βρυξέλλες υιοθετεί τα περί δήθεν ‘σκευωρίας’ και κανείς εδώ δεν χαρακτηρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες ως ‘κουκουλοφόρους’», συμπλήρωσε.