(upd12:20)Την πεποίθηση ότι η χώρα θα βγει από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση νέων μέτρων, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Για την Τουρκία διαμήνυσε ότι πρέπει να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν τετελεσμένα.

Επανέλαβε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να χρειαστεί πιστοληπτική γραμμή στήριξης και πως η έξοδος της χώρας θα είναι καθαρή και σταθερή.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την οικονομία, αλλά και για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Προφανώς η έξοδος θα είναι καθαρή. Τι σημαίνει καθαρή έξοδος το εξήγησε και ο πρωθυπουργός χθες. Καθαρή έξοδος σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε πιστοληπτική γραμμή», τόνισε και προσέθεσε πως αυτό επιδιώχθηκε από πολιτικές δυνάμεις ιδίως στη χώρα μας διότι σε επίπεδο Ευρώπης δεν έγινε τέτοια συζήτηση.

«Αντιθέτως καμιά σοβαρή πολιτική δύναμη που παίζει ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα δεν ζήτησε πιστοληπτική γραμμή. Επομένως αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα, επομένως η έξοδος θα είναι απολύτως καθαρή δηλαδή χωρίς νέες δεσμεύσεις», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Αυτό νομίζω πρέπει να πούμε πως έχει διαγραφεί, έχει προεξοφληθεί. Και με αυτή την έννοια σας λέω με βεβαιότητα ότι η πορεία της εξόδου της χώρας από τη διαδικασία του τρίτου προγράμματος είναι βέβαιη και σταθερή και θα ολοκληρωθεί στην ώρα της» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με το ΔΝΤ, ο κ. Τζανακόπουλος άφησε αιχμές για τον τρόπο που παρουσιάζονται κάποιοι αριθμοί τους οποίους ούτως η άλλως το Ταμείο, έχει την τάση διαχρονικά να υποεκτιμά, όπως είπε. «Το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή, όποια πρόβλεψη και αν κάνει, νομίζω ότι έχει χάσει την αξιοπιστία του μετά και την πρόβλεψη που είχε κάνει για το 2015 για το 2016 και το 2017 οι οποίες ήταν υποεκτιμημένες, αλλά και μετά τις προβλέψεις που έκανε για τα πρώτα δύο προγράμματα τα οποία ήταν και υπερεκτιμημένα.

Επομένως αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ό,τι κι αν πει, έχει το πολιτικό κεφάλαιο να επηρεάσει την πορεία της διαπραγμάτευσης. Αυτό που όμως πρέπει να σχολιάσω είναι ότι πάρα πολλές φορές στην Ελλάδα έχει γίνει χρήση των δεδομένων που παρουσιάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -άλλες φορές διαστρεβλωμένη κι άλλες φορές πραγματική- για να προεξοφληθούν άλλες φορές αποτυχίες ή για να προεξοφληθεί μία πορεία προς τα βράχια» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς εάν θα έρθουν νωρίτερα τα μέτρα που αφορούν το αφορολόγητο, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση».

Καταλήγοντας ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε πως «η καθαρή έξοδος είναι ένα γεγονός το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί δεν αφορά μία αξιολογική κρίση. Η καθαρή έξοδος σημαίνει έξοδος χωρίς νέες δεσμεύσεις σημαίνει έξοδος χωρίς πιστοληπτική γραμμή και τέταρτο μνημόνιο με αυτήν την έννοια λοιπόν σας λέω ότι μιλάμε για μία καθαρή έξοδο την οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ανεξαρτήτως οπτικής γωνίας που βλέπει τα πράγματα».

Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν τετελεσμένα

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στη σκιά της κλιμάκωσης της έντασης από την Άγκυρα, ο υπουργός Επικρατείας καταρχήν επανέλαβε πως δεν επιβεβαιώνονται οι δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της γείτονος για υποστολή της ελληνικής σημαίας στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς.

«Η Τουρκία μπορεί να προκαλεί όσο θέλει, μπορεί να παραλογίζεται όσο θέλει, το δεδομένο είναι ότι τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν. Τα σύνορα του Αιγαίου δεν αμφισβητούνται. Η κυριαρχία τους είναι σαφής και προκύπτει από τις διεθνείς συνθήκες που -καλώς ή κακώς- η Τουρκία πρέπει να αποδεχτεί ότι τις έχει υπογράψει. Και για αυτό το λόγο νομίζω ότι θα ήταν προτιμότερο για την Τουρκία, για τη σταθερότητα στην περιοχή, για την ασφάλεια όλων, να προχωρήσει σε μία αποκλιμάκωση. Ούτως ή άλλως αυτή η πολιτική των διαρκών προκλήσεων, της διαρκούς επιθετικότητας, της όξυνσης της κλιμάκωσης της κατάστασης δεν την έχει βοηθήσει», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας σχολιάζοντας τις αναφορές του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης ότι δεν δέχονται τετελεσμένα στο Αιγαίο.

Ερωτηθείς για την κίνηση των τριών νεαρών να τοποθετήσουν τη σημαία στη βραχονησίδα, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Νομίζω ότι το σύνολο του πολιτικού συστήματος συμφωνεί ότι εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται πρωτοβουλιακά και από ιδιώτες. Η εξωτερική πολιτική πρέπει να ασκείται από τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας με τον τρόπο τον οποίο καθορίζει κάθε φορά η κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο».

Πρόσθεσε πως θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η σημαία σε μία τέτοια περιοχή αποτελεί πράξη εξωτερικής πολιτικής. Δεν είναι απλώς ότι «σηκώνω μια σημαία στο σπίτι μου» και γι' αυτό λοιπόν -και με δεδομένη την κατάσταση η οποία επικρατεί στο Αιγαίο πάνω από 30-40 χρόνια τώρα- καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιου τύπου ενέργειες εξαιτίας του γεγονότος ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μία κατάσταση έντασης.

«Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι όλη αυτή η στρατηγική της κλιμάκωσης και της όξυνσης δεν της έχει πάει και πάρα πολύ καλά αυτή τη στιγμή. Αντί να κερδίζει έδαφος στο επίπεδο των Διεθνών Σχέσεων, αυτο το οποίο βλέπουμε είναι ότι χάνει διαρκώς έδαφος», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος. Συμπλήρωσε δε, πως «αυτή η σύγκρουση δεν μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα [...] και η Τουρκία πρέπει να καταλάβει και να μην μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι. Η ΕΕ ήδη χθες πήρε μία σαφή θέση για όσα συμβαίνουν σε σχέση με την Τουρκία και θέλω να πω η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει το διαιτητή οποιασδήποτε διμερούς διαφοράς της Ελλάδας με οποιαδήποτε χώρα. Είναι ταυτόχρονα και θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, καθώς είμαστε μέλη της Ένωσης, και τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ένωσης».

Για την απόφαση της ΕΕ αναφορικά με την κλιμάκωση των ενεργειών της Άγκυρας σε βάρος της Αθήνας, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε: «Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία παρεμβαίνει και μιλά για μια σειρά από θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας (...) προκάλεσε την επιθετική αντίδραση της τουρκικής πλευράς αμέσως μετά το Υπουργικό Συμβούλιο».

«Πολιτικά αυτή τη στιγμή και σε επίπεδο διεθνών σχέσεων βρίσκονται εξαιρετικά απομονωμένοι» είπε ο κ. Τζανακόπουλος σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας.

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το χθεσινό περιστατικό όπου ζητήθηκε σχέδιο πτήσης από την τουρκική πλευρά για το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό στη Ρόδο, ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε την κίνηση της γείτονος προκλητική. Ωστόσο πρόσθεσε πως θα πρέπει και στην Ελλάδα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και οι πολιτικές ηγεσίες και οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις να θέτουν το ζήτημα με μια «μεγαλύτερη ηπιότητα και ψυχραιμία καθώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα λόγο να ανεβάζουμε τους τόνους».

«Αυτό το οποίο έγινε χθες ήταν ότι ζητήθηκε ένα σχέδιο πτήσης. Αμέσως σηκώθηκαν ελληνικά μαχητικά και τα τουρκικά μαχητικά -τα οποία πρέπει να υπενθυμίσω ότι δεν είχαν παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο- αποχώρησαν. Άρα δεν υπήρξε στην πραγματικότητα περιστατικό παρενόχλησης» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επανέλαβε ότι είναι πρόκληση ότι ζητούν από το ελληνικό ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό σχέδιο πτήσης.

Πάντως ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε ότι «χρειάζεται από τη δική μας πλευρά να αντιδρούμε με ψυχραιμία, χρειάζεται να εκμεταλλευτούμε τις διεθνείς μας συμμαχίες».

Με αφορμή τις δηλώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ πως η Συμμαχία (ΝΑΤΟ) δεν παρεμβαίνει σε διμερείς σχέσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Το ΝΑΤΟ δεν είναι το forum στο οποίο θα επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τουρκίας, Ελλάδας ή άλλων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Είναι μία συμμαχία στρατιωτικού χαρακτήρα και δεν έχει ούτε αρμοδιότητα ούτε λόγο στην επίλυση των διμερών διαφορών των κρατών-μελών».

Σε ερώτηση εάν παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, τόνισε πως «οι δίαυλοι επικοινωνίας ασφαλώς και παραμένουν ανοιχτοί». «Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, είναι δυνατόν να μη διατηρούμε επικοινωνία σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο;» σημείωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

«Βεβαίως υπάρχει επικοινωνία και νομίζω ότι είναι χρέος της κυβέρνησης και της εξωτερικής πολιτικής να διατηρεί αυτούς τους διαύλους επικοινωνίας, να προσπαθεί να κατεβάσει τους τόνους, να μην οξύνει και να υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία και με τον πιο σαφή τρόπο ότι τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν και τα σύνορα του Αιγαίου, καθορίζονται και κατοχυρώνονται όπως και η εδαφική μας κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, και πολύ περισσότερο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος.

Για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς και τους οκτώ Τούρκους ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε: «Δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβαιότητα σε δύο ανόμοιες περιπτώσεις. Μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις. Από τη μία μεριά έχουμε τους οκτώ στρατιωτικούς οι οποίοι είναι αιτούντες άσυλο και στη βάση της διαδικασίας η οποία προβλέπεται σε οποιοδήποτε κράτος δικαίου της Ευρώπης, ή οποιοδήποτε κράτος δικαίου έχει υπογράψει τις συμβάσεις της Γενεύης, πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες. Αυτό η Τουρκία πρέπει να το καταλάβει διότι είναι συμβαλλόμενο μέρος αυτής της συνθήκης» είπε και πρόσθεσε: «Η διεθνής διαδικασία και όλες οι δικαιοκρατικές εγγυήσεις που προβλέπονται, θα τηρηθούν. Αυτό το οποίο είπε ο πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα. Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από τις δικαιοκρατικές εγγυήσεις που πρέπει να τηρηθούν».

Σε ό,τι αφορά στους δύο στρατιωτικούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχε από αρμόδια χείλη -από τον κ. Γιλντιρίμ- είναι ότι βρισκόμαστε στο τέλος της διαδικασίας διερεύνησης της υπόθεσης. «Βεβαίως πρέπει να σας πω ότι έχει περάσει αρκετός καιρός και ότι μάλλον έχουν υπερβεί τα όρια οι συγκεκριμένες έρευνες αλλά εν πάση περιπτώσει το θέμα είναι ότι πρόκειται για ένα τυπικό περιστατικό το οποίο θα μπορούσε να διευθετηθεί εντός 48 ωρών είτε 72 - δεν είναι στο χέρι μου να δώσω χρονικό ορίζοντα. Υπάρχουν διαδικασίες στην Τουρκία. Σας λέω ότι κάνουμε ό,τι περνάει απ' το χέρι μας πολιτικά και διπλωματικά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία όσο το δυνατόν συντομότερα», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Πρόσθεσε πως «η Τουρκία θέλει να διαπραγματευτεί πολιτικά, επικαλούμενη τις διαδικασίες της δικαιοσύνης. Το έχει ξανακάνει και νομίζω ότι δεν είναι ορθός τρόπος να αντιμετωπίζει τα πράγματα» υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.