«Στην εξωτερική πολιτική και τα εθνικά μας θέματα, απαιτείται η μέγιστη δυνατή συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου» τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε άρθρο του στο γαλλικό δίκτυο ενημέρωσης «Mediapart» που αναφέρεται στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Το κοινό ψήφισμα για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται υπό κράτηση από τις τουρκικές αρχές, που προετοίμασε η ευρωομάδα της Αριστεράς και συνυπογράφεται από τις ευρωομάδες των Σοσιαλιστών, Πράσινων, Φιλελεύθερων, Λαϊκού Κόμματος και των Συντηρητικών, αποτελεί άλλη μια σημαντική πρωτοβουλία για να αυξηθεί η πίεση προς την τουρκική πλευρά» σημείωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «η πρωτοβουλία αυτή ενισχύεται και από τις δηλώσεις του Γιούνκερ και του Μακρόν για το συγκεκριμένο θέμα, που συνιστούν ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα».

Ανέφερε επίσης, πως «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει με πλειοψηφία το σχετικό ψήφισμα που θα έρθει προς ψήφιση σήμερα στην Oλομέλεια του Στρασβούργου».

Σχετικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι είναι «δυναμική, στοχευμένη και αποφασιστική» και «υπηρετεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας και των συνόρων της, που δεν είναι μόνο ελληνικά, αλλά και ευρωπαϊκά».

Χαρακτήρισε αδιέξοδη και προκλητική τη ρητορική και στρατηγική της ηγεσίας Ερντογάν στο Αιγαίο και στην Κύπρο, σημειώνοντας επίσης, ότι «όσο η τουρκική κυβέρνηση θέλει να παίζει τον "χωροφύλακα" στην ανατολική Μεσόγειο και να κάνει δήθεν επίδειξη ισχύος, η εθνική της οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο, οι επενδύσεις βαίνουν μειούμενες, η στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία εντείνεται, οι σχέσεις με ΕΕ και ΗΠΑ βρίσκονται στο ναδίρ».

Είπε, επίσης, ότι «είναι εξαιρετικά επισφαλές και επικίνδυνο για την τουρκική ηγεσία να βρεθεί απέναντι σε όλους και όλα, και να ανοίξει σειρά μετώπων σε όλα τα σύνορά της, ειδικά όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αποφασιστική ελληνική κυβέρνηση και με τη διεθνή κοινότητα».

Κάλεσε, τέλος, τις πολιτικές δυνάμεις στη χώρα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, υπογραμμίζοντας ότι «στην εξωτερική πολιτική και τα εθνικά μας θέματα, απαιτείται η μέγιστη δυνατή συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου».