(Ενημέρωση 18:00) Πώς σχολιάζουν τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί την «μαύρη» επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου. 

Αλ. Τσίπρας: Το μέλλον μας δεν είναι ο φασισμός

Το μέλλον μας δεν είναι ο φασισμός, ο ολοκληρωτισμός και ο απομονωτισμός, αλλά η διαρκής εμβάθυνση της Δημοκρατίας, η ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα και η διεύρυνση των δικαιωμάτων.

Αναλυτικά το μήνυμα του πρωθυπουργού

Μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας για την «μαύρη επέτειο» της 21ης Απριλίου

«Η Δημοκρατία έχει ανάγκη υπεράσπισης σ’ όλο τον Κόσμο, ιδίως δε εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζει σε μήνυμά του για τη συμπλήρωση 51 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Αναλυτικά το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

ΣΥΡΙΖΑ: Η μνήμη της αντίστασης του ελληνικού λαού κατά τη σκοτεινή περίοδο της επταετίας, αποτελεί καθήκον και πολύτιμη παρακαταθήκη για τους νέους αγώνες ενάντια στη βαρβαρότητα

«51 χρόνια μετά, κι όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν πρόκειται να λησμονήσουμε τη βαρβαρότητα, το σκοτάδι και τα εγκλήματα του καθεστώτος της 21ης Απριλίου».

Αυτό υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του για τη συμπλήρωση 51 χρόνων από το χουντικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και τονίζει ότι «51 χρόνια μετά την εγκαθίδρυση της αμερικανοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών, αποτίνουμε φόρο τιμής στους αγώνες του λαού για Δημοκρατία, Ελευθερία και λαϊκή κυριαρχία. Θυμόμαστε και τιμούμε όσους και όσες αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, θυσιάστηκαν, υπερασπιζόμενοι ανώτερες αξίες και ιδανικά».

Σημειώνει ότι «στις μέρες μας, όπου σε πολλές χώρες της Ευρώπης βρίσκουν ξανά πρόσφορο έδαφος ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο εθνικισμός, το μίσος για τη Δημοκρατία, είναι αναγκαία όσο ποτέ η διαρκής πάλη για την Ελευθερία, την Αλληλεγγύη, για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων, για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

«Ιδιαίτερα στη χώρα μας», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «όπου οι νοσταλγοί της χούντας και του ναζισμού, όπως η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, κάνουν ξανά την εμφάνισή τους, ποντάροντας στη λήθη και βασιζόμενοι στα πιο ταπεινά ένστικτα, η μνήμη της αντίστασης του ελληνικού λαού κατά τη σκοτεινή περίοδο της επταετίας, αποτελεί καθήκον και πολύτιμη παρακαταθήκη για τους νέους αγώνες ενάντια στη βαρβαρότητα».

ΝΔ: Ο αγώνας για την προάσπιση και την εμβάθυνση της Δημοκρατίας είναι συνεχής

«Η επέτειος της 21ης Απριλίου θυμίζει σε όλους θλιβερές στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Εποχές πολιτικής ανωμαλίας, υπονόμευσης των θεσμών, εθνικού και κοινωνικού διχασμού. Η αποφυγή ανάλογων φαινομένων στις μέρες μας αποτελεί θεμελιώδη δημοκρατική υποχρέωση κάθε κόμματος και κάθε πολίτη» τονίζει η ΝΔ με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου.

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του κόμματος αναφέρει πως «η ΝΔ τιμά όλους τους δημοκρατικούς πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα που αντιστάθηκαν στο καθεστώς των συνταγματαρχών και συμμετείχαν στον αντιδικτατορικό αγώνα, αλλά και όλους όσοι έχτισαν μια σταθερή Δημοκρατία και συνέβαλαν στο να βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα σε όλους τους θεσμούς των δημοκρατικών Κρατών της ηπείρου μας».

«Η Νέα Δημοκρατία και ο ιδρυτής της, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ήταν οι πρωτεργάτες αυτού του επιτεύγματος. Ο αγώνας, όμως, για την προάσπιση και την εμβάθυνση της Δημοκρατίας είναι συνεχής. Τιμώντας τις αξίες και την πολιτική παρακαταθήκη της, η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει τον αγώνα εναντίον κάθε ολοκληρωτισμού και υπέρ της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Φώτης Κουβέλης: Τιμάμε τις θυσίες των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα

«Ο ελληνικός λαός διδάσκεται από την ιστορία του και δεν ξεχνά» υπογράμμισε o αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, σε δήλωση του για την συμπλήρωση 51 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

Αναλυτικά η δήλωση του ΑΝΥΕΘΑ:

«Η μαύρη επέτειος του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, επαναφέρει μετά από 51 χρόνια, στη μνήμη γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα και τον ελληνικό λαό.

Οι ένοπλες δυνάμεις, αναπόσπαστο κομμάτι του λαού, είναι αφοσιωμένες στην αποστολή τους και αποτελούν εγγύηση για την ειρήνη, την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Τιμάμε τις θυσίες των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα, εντείνοντας τις προσπάθειες για να βγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων, αγωνιζόμενοι παράλληλα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ο ελληνικός λαός διδάσκεται από την ιστορία του και δεν ξεχνά. Η διάσωση της ιστορικής μνήμης δεν είναι απλώς χρέος όλων μας αλλά και φωτεινός φάρος στην πορεία της χώρας και του λαού μας».

Φώφη Γεννηματά: Η Δημοκρατία δεν μπορεί να μείνει ένα απροστάτευτο αγαθό

«Κρατάμε ζωντανή στη συλλογική μας μνήμη την καταδίκη των πραξικοπηματιών, που πρόδωσαν την Πατρίδα και κατέλυσαν τη δημοκρατία. Τιμούμε τους χιλιάδες αγωνιστές που με κάθε τρόπο υπερασπίστηκαν τις αξίες και τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» τονίζει η Φώφη Γεννηματά στη δήλωσή της για τη συμπλήρωση 51ενός ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, για να υπογραμμίσει: «Έχουμε το χρέος να μεταδώσουμε στη νέα γενιά, ότι στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων και αμφισβητήσεων, η Δημοκρατία δεν μπορεί να μείνει ένα απροστάτευτο αγαθό».

Ολόκληρη η δήλωση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έχει ως εξής:

«Η 21 Απριλίου 1967 είναι χαραγμένη στη μνήμη μας, ως αποφράδα ημέρα για την Ελλάδα, τους Έλληνες και τον Ελληνισμό.

Κρατάμε ζωντανή στη συλλογική μας μνήμη την καταδίκη των πραξικοπηματιών, που πρόδωσαν την Πατρίδα και κατέλυσαν τη δημοκρατία. Τιμούμε τους χιλιάδες αγωνιστές που με κάθε τρόπο υπερασπίστηκαν τις αξίες και τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Κυρίως όμως έχουμε το χρέος να μεταδώσουμε στη νέα γενιά, ότι στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων και αμφισβητήσεων, η Δημοκρατία δεν μπορεί να μείνει ένα απροστάτευτο αγαθό. Στη σημερινή εποχή οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία μας προέρχονται περισσότερο από την απαξίωση της πολιτικής, από την υπονόμευση των θεσμών και από την αδιαφορία για αυτή την ίδια την ιδιότητα του πολίτη.

Στη νέα γενιά της πατρίδας μας οφείλουμε να εμπνεύσουμε τη συμμετοχή στη δημοκρατική λειτουργία, να αντισταθούμε στο λαϊκισμό και στο διχασμό, αλλά και να ανατρέψουμε μέσα στην κοινωνία, τους αρνητές της Δημοκρατίας και τα φασιστικά κατάλοιπά τους.

Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη των αγώνων του Ελληνικού λαού και της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης εκείνης της περιόδου. Για να υπενθυμίζουμε και σήμερα σε όλους, ότι η Δημοκρατία παραμένει το πλέον πολύτιμο αγαθό για το λαό μας που αξίζει να υπερασπιζόμαστε συλλογικά».

ΚΚΕ: Χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειες για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος

«51 χρόνια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, διδασκόμαστε και τιμάμε την προσφορά και τη μνήμη των θυμάτων της χούντας, όσων φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, υπέστησαν βασανιστήρια και γενικά έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην πάλη κατά της δικτατορίας. Τιμάμε τους αγώνες του λαού, τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση των αγωνιστών, την προσφορά των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Δυναμώνουμε τον αγώνα για κοινωνική πρόοδο και λαϊκή ευημερία, για το δικαίωμα να αποφασίζει ο λαός με κριτήριο το δικό του συμφέρον. Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και την εξουσία του κεφαλαίου, που αποτέλεσαν άλλωστε και τους βασικούς παράγοντες επιβολής της στρατιωτικής δικτατορίας. Σήμερα, εντείνουν τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, την επίθεση στις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα, οδηγούν τους λαούς σε πολεμικές περιπέτειες», σημειώνει.

Και συνεχίζει το ΚΚΕ

«Η χούντα ούτε πάτησε ούτε ξεπήδησε από το κενό. Γεννήθηκε από την κρίση του πολιτικού συστήματος τα προηγούμενα χρόνια. Βρήκε λίγο - πολύ «έτοιμο» τόσο το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο, με κύριο χαρακτηριστικό τον αντικομμουνισμό, όσο και τους μηχανισμούς καταστολής του μετεμφυλιακού κράτους, των οποίων υπήρξε γέννημα θρέμμα. Είχε την ανοχή και στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, υπηρέτησε τους σχεδιασμούς τους, άνοιξε το δρόμο για την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

Απόδειξη πως η αστική τάξη, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πορεία των συμφερόντων της, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να καταφεύγει στο οποιοδήποτε μέσο, αντιδραστικό, αντιλαϊκό ή αυταρχικό, να εναλλάσσει την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία με ανοιχτά δικτατορικές μορφές διακυβέρνησης.

Το ΚΚΕ, παρότι ήταν εκτός νόμου από το 1947 και χωρίς Κομματικές Οργανώσεις από το 1958, αποτέλεσε την ψυχή της αντιδικτατορικής πάλης. Η διάσπαση με τις δυνάμεις του οπορτουνισμού το 1968 (που στη συνέχεια συγκρότησαν το λεγόμενο «ΚΚΕ εσ.») έδωσε ένα οργανωτικό και ιδεολογικοπολιτικό εφαλτήριο για την ανάπτυξη νέων παράνομων Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ. Δίπλα του έδρασε ηρωικά και είχε τη δική της μεγάλη συμβολή η ΚΝΕ, που ιδρύθηκε το 1968. Χιλιάδες στελέχη και μέλη του Κόμματος και της Νεολαίας του κατέθεσαν μεγάλες θυσίες στην υπόθεση της ανατροπής της χούντας, γι' αυτό αποτέλεσαν τον πιο μισητό στόχο της.
Ήταν το μοναδικό κόμμα που έβλεπε και στήριζε την ανατροπή της χούντας μέσα από την οργανωμένη πάλη της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Δεν την ανέθεσε στον διεθνή καπιταλιστικό παράγοντα - ευρωπαϊκό, αμερικανικό και γενικά ΝΑΤΟικό - ή στις εγχώριες αστικές πολιτικές δυνάμεις. Καταδίκασε τις προσπάθειες μεταμφίεσης της χούντας, με τη λεγόμενη «φιλελευθεροποίηση», και ανέδειξε ως κύριο ζήτημα την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης με όλες τις μορφές για την ανατροπή της.

Τα διδάγματα αυτής της πάλης έχουν μεγάλη διαχρονική αξία.

Σήμερα, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, αναδεικνύεται σε σημαιοφόρο του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή, για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, που πυκνώνουν τα σύννεφα ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, που εντείνεται η επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα για χάρη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, αποκτά επείγοντα χαρακτήρα το δυνάμωμα της εργατικής - λαϊκής πάλης, η ετοιμότητα δράσης κάτω από όλες τις συνθήκες και η προώθηση της Κοινωνικής Συμμαχίας σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.

Χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειες για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για μια ισχυρή Κοινωνική Συμμαχία που θα βάλει στο στόχαστρο το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων».

Δήλωση της Ένωσης Κεντρώων

Μισό περίπου αιώνα μετά την εγκαθίδρυση της χούντας των συνταγματαρχών, η Ελλάδα είναι τυπικά δημοκρατική χώρα, όμως δημοκρατία, ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση όλων των πολιτών στα κοινωνικά αγαθά δεν έχουν ακόμη κατοχυρωθεί. Εξακόσιες χιλιάδες Έλληνες εργάζονται στο εξωτερικό, 1,5 εκατ. συμπολίτες μας είναι άνεργοι, το δε επίπεδο όλων των συμπολιτών μας έχει κατά 50% και πλέον μειωθεί.

Αυτά για τα οποία αγωνίστηκαν οι νέοι του Πολυτεχνείου μένουν ακόμη ανεκπλήρωτα. Πέρασαν πολλοί πρωθυπουργοί που σχεδόν όλοι βαρύνονται με ψέματα και ασυγχώρητα λάθη. Η μισή Κύπρος κατέχεται από την Τουρκία και τώρα οι γείτονες μας, παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες και κατ΄ουσίαν εγείρουν αξιώσεις στο μισό Αιγαίο. Ο κ. Τσίπρας λέει ότι φεύγουμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, αλλά ε΄χει βάλει υπογραφές βαρύτατες για πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022, 2,4% μέχρι το 2060 και υπερκόφτη που θα ισχύει για 99 χρόνια και θα δημεύει στη πρώτη αδυναμία πληρωμής κρατικού αξιόγραφου κάθε δημόσια και δημοτική περιουσία των Ελλήνων. Δεν φθάνουν όλα αυτά και κάποιοι αχαρακτήριστοι υπουργοί υπόσχονται νέους συμβασιούχους και προσλήψεις ρουσφετολογικού χαρακτήρα. Αν εξετάσει κάποιος την Ελλάδα του 2018 θα διαπιστώσει λαϊκό ιδρώτα και μόχθο που πήγαν χαμένοι κάτω από τον αδίσταχτο κομματισμό, παλαιότερα του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τώρα του ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Η Ένωση Κεντρώων καλεί σε νέους αγώνες γιατί η φωνή των ηρώων του Πολυτεχνείου εξακολουθεί προδιδόμενη.

ΑΝΕΛ

«Η επέτειος του απριλιανού πραξικοπήματος αποτελεί την αφορμή για να ανακαλέσουμε στη συλλογική μνήμη τα οδυνηρά αποτελέσματα της δικτατορίας και να αντλήσουμε εκείνα τα διδάγματα που θα μας εμπνεύσουν αισιοδοξία για το μέλλον. Η δικτατορία επιβλήθηκε λόγω της αδυναμίας του τότε πολιτικού κόσμου να προβλέψει τις εξελίξεις, αλλά μετά από επτά χρόνια κατέρρευσε μέσα σε συνθήκες που οδήγησαν στο βαρύ τίμημα της τουρκικής εισβολής και κατοχής σχεδόν της μισής Κύπρου.

Πενήντα ένα χρόνια μετά το απριλιανό πραξικόπημα, η αποκλειστική αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι τη προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας απέναντι σε όποιους τολμήσουν να τα αμφισβητήσουν. Η Δημοκρατία στην Ελλάδα στηρίζεται σε σταθερά θεμέλια. Δεν την φοβίζουν οι αρνητές της, αλλά και δεν πρόκειται να επιτρέψει την οποιαδήποτε απόπειρα ή πρόθεση απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου.

Την ίδια στιγμή, η Πατρίδα μας διεκδικεί με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις την απελευθέρωσή της από την ασφυκτική επιτροπεία και τον απεγκλωβισμό της από τα μνημόνια. Μετά από επτά σκληρά και επώδυνα για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων μνημονιακά χρόνια, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να βλέπουν το μέλλον τους, το προσωπικό και το συλλογικό, με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Ο κοινός στόχος, τώρα, είναι η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η μείωση της ανεργίας, η προστασία των χαμηλότερων και μεσαίων εισοδηματικών τάξεων. Παρά τις Κασσάνδρες, οι Έλληνες δικαιούνται να ελπίζουν».

ΔΗΜΑΡ

Σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ με επικεφαλής τον πρόεδρό της και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, Θανάση Θεοχαρόπουλο, συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης για την 51η επέτειο από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) στον μνημειακό - ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου «ΕΑΤ-ΕΣΑ» στο Πάρκο Ελευθερίας. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή, και η αντιπροσωπεία του κόμματος επισκέφθηκε τους χώρους του «ΕΑΤ- ΕΣΑ». Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Πανδής και Δημήτρης Στάμου.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων μνήμης ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δήλωσε:

«Η μαύρη επέτειος του δικτατορικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967 μας υπενθυμίζει ότι η Δημοκρατία κερδήθηκε, δεν χαρίστηκε.

Η σημερινή μέρα είναι πολύ μακρινή από το 1967. Είναι πολύ μακρινοί οι ήχοι από τα τανκς, είναι μακρινές οι στρατιωτικές φιγούρες της ΕΣΑ, τα βασανιστήρια, οι φοβισμένες σιωπές. Δυστυχώς όμως δεν είναι μακρινές οι φασιστικές κραυγές και οι εθνικιστικές υπερβολές. Είναι στο χέρι μας να τα αφήσουμε όλα αυτά στο παρελθόν, να μην τα βρούμε ξανά μπροστά μας.

Ειδικά σήμερα που οι νοσταλγοί του φασισμού και του ναζισμού αμφισβητούν σημαντικούς πυλώνες του πολιτεύματος και προκαλούν τη δημοκρατική κοινή γνώμη, οι μαύρες μνήμες της χούντας μπορούν και πρέπει να μεταφερθούν στη νέα γενιά ως η ανάμνηση μιας εποχής που δεν πρέπει να ξαναζήσει ποτέ ο ελληνικός λαός.

Η έκβαση της αναμέτρησης ανάμεσα στη μνήμη και τη λήθη σφραγίζει πάντοτε τις κοινωνίες και προσδιορίζει το μέλλον τους. Χρέος όλων μας είναι η μνήμη να νικά πάντοτε τη λήθη.
51 χρόνια από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα μας τιμούμε τους αγωνιστές της δημοκρατίας, που υπερασπίστηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και την ελευθερία απέναντι στην χούντα των συνταγματαρχών».

Ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Facebook

"Χούντα σημαίνει:
- Να μην ακούς τραγούδια. Ο Μίκης απαγορεύτηκε. Άλλα και το «Πάει καιρός» του Μάνου και του Γκάτσου. Και το «Θα κλείσω τα μάτια» του Άκη Πάνου!
- Να μην βρίσκεις βιβλία - 800 Έλληνες και ξένοι συγγραφείς απαγορεύθηκαν ως «επικίνδυνοι».
- Κομμένοι και οι Beatles αλλά και η… Αντιγόνη του Σοφοκλή. Χωρίς ιθαγένεια η Μελίνα και απαγορευμένοι στο Εθνικό, ο Μινωτής και η Παξινού.
- Να μην έχεις εφημερίδα. Δεν κυκλοφορούσαν η Καθημερινή, η Μεσημβρινή, η Ελευθερία, η Αυγή και το Έθνος από το ‘71.
- Να αποφασίζουν οι λογοκριτές ποιες ειδήσεις θα ακούσεις αλλά και ποια έργα τέχνης θα δεις!
- Να σε κυνηγάνε για το μήκος της φούστας και τα μπλουτζίν αν είσαι κορίτσι και για τα μακριά μαλλιά αν είσαι αγόρι.
- Να ταξιδεύεις στο εξωτερικό μόνο μετά από έγκριση του αστυφύλακα ή του χωροφύλακα.
- Να μην ψηφίζεις.

Δεν είναι λοιπόν μόνο τα βασανιστήρια, οι εκτοπίσεις και οι διώξεις. Οι χούντες στοχεύουν στο μυαλό. Πολεμούν τους ήχους, τις λέξεις και τις εικόνες που δεν τους αρέσουν.

Τα γράφω όλα αυτά γιατί πλέον δύο στους τρεις Έλληνες ΔΕΝ έχουν μνήμες από την απριλιανή δικτατορία. Και κάποιοι σήμερα προσπαθούν να τους πουλήσουν νοσταλγία για τα «καλύτερα εκείνα χρόνια».
Για μια εποχή ασπρόμαυρη που ήταν απλώς μαύρη.

Στην φωτογραφία τανξ στο κέντρο της Αθήνας στις 21 Απριλίου, την επαύριο του στρατιωτικού πραξικοπήματος. Τη φωτογραφία έβγαλε Αμερικανός τουρίστας, από το παράθυρο του ξενοδοχείου του, λίγο πριν την επιστροφή του στη Ρώμη".