Tην αποστολή αντιπροσωπείας ευρωβουλευτών στην Τουρκία, ώστε να συναντηθούν με τους Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται εκεί και να διαπιστώσουν τις πραγματικές συνθήκες της κράτησής τους ζήτησε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου προς τον David McAllister, πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) Ντέιβιντ ΜακΑλιστερ, της οποίας ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέλος.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Στέλιου Κούλογλου:

«Παρά το πολύ ισχυρό ψήφισμα προς την Τουρκία που υπερψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε σε μια συνέντευξή του την ανταλλαγή των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, σαν να ήταν όμηροι, με οκτώ τούρκους στρατιωτικούς, στους οποίους έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.
Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται για περισσότερες από 50 μέρες τώρα, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή να έχει ξεκινήσει κάποια νομική διαδικασία.
Αυτό παραβιάζει το 'Αρθρο 5 παράγραφος 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όπου αναφέρεται πως «όποιος συλλαμβάνεται θα πρέπει να ενημερώνεται ευθύς και σε γλώσσα που κατανοεί για τις αιτίες της σύλληψής του και για τις κατηγορίες εναντίον του».

Συνεπώς, με την παρούσα επιστολή προτείνω, σύμφωνα με το 'Αρθρο 201 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η επιτροπή AFET να διοργανώσει την αποστολή αντιπροσωπείας ευρωβουλευτών στην Τουρκία με σκοπό να συναντηθούν με τους δυο φυλακισμένους στρατιωτικούς, να διαπιστώσουν τις πραγματικές συνθήκες κράτησής τους.

Θα πρόκειται για μια συμβολική κίνηση υψηλής σημασίας που θα επιτείνει την πίεση προς την τουρκική κυβέρνηση με σκοπό την απελευθέρωσή τους».