Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προέτρεψε χθες, Σάββατο τον Αμερικανό πρόεδρο να άρει «εμπόδια» που αντιμετωπίζουν βρετανικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ σήμερα ναμένεται να πει στον Ντόναλντ Τουσκ ότι η χώρα του θα καταβάλει στην ΕΕ μόνο 9 εκ. λίρες αντί για τις 39 εκ. λίρεςπου συμφώνησε η προκάτοχός του, αν η Βρετανία εξέλθει από την Ένωση χωρίς συμφωνία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεσμεύθηκε χθες Παρασκευή μια Βρετανία «στραμμένη προς το εξωτερικό» μετά το Brexit, σε γραπτή του ανακοίνωση μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή της συνόδου της G7 στη Μπιαρίτς της Γαλλίας.

(upd 19:49) Οι πυρκαγιές στην Αμαζονία αποτελούν «οξεία κατάσταση έκτακτης ανάγκης», η οποία θα πρέπει να συζητηθεί κατά τη σύνοδο των G7, δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, υποστηρίζοντας αίτημα του Μακρόν προς αυτή την κατεύθυνση. Την ώρα που οι πυρκαγιές καταστρέφουν το δάσος, η Ιρλανδία και η Γαλλία προειδοποιούν ότι θα ψηφίσουν κατά της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Mercosur.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ενωμένη στο θέμα του Brexit, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού δημοσιεύματα σε ορισμένες βρετανικές εφημερίδες ανέφεραν πως ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μπορεί να έπεισε τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας να αλλάξουν τη στάση τους.

Ενώ απομένουν εννέα ημέρες ως τις κρατιδιακές εκλογές στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας, δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) οδεύει να καταγράψει σημαντικά κέρδη.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε περιθώριο έως την Τρίτη, στα κόμματα για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης πλειοψηφίας. Ο Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί τη συγκρότηση μιας "ισχυρής πλειοψηφίας" στο κοινοβούλιο της Ιταλίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει με ποια κόμματα σκοπεύει να συνεργαστεί το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S).

Ένας συνδυασμός μέτρων είναι πιθανόν να χρειαστεί για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ακόμη πιο αδύναμη την προοπτική της, ανέφεραν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη συνεδρίαση του Ιουλίου, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως δεν έδωσε στη Βρετανία περιθώριο 30 ημερών για να βρει μια λύση στο αποκαλούμενο ιρλανδικό «backstop» (δίχτυ ασφαλείας), αλλά ήθελε να υπογραμμίσει πόσο λίγος χρόνος υπάρχει πριν από τη σχεδιαζόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου.

Τις θέσεις τους σχετικά με την επερχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, αντιπαρέβαλαν ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, στη σημερινή τους συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ροή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ