«Δεν είναι συμφέρον μας το πάγωμα της διαδικασίας των διερευνητικών επαφών στη Γερμανία» δήλωσε λακωνικά σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν… με το Γαλλικό Τύπο να εκτιμά ότι το ενδεχόμενο νέων εκλογών «θα σήμαιναν το τέλος της πολιτικής καριέρας της καγκελαρίου».

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στο Βερολίνο σχολιάζονται σήμερα εκτενώς στον γαλλικό τύπο. Από την πλευρά του ο Εμ. Μακρόν ανησυχεί για την πολιτική αστάθεια στη γείτονα χώρα, παίρνοντας αποστάσεις από το FDP.

«Η Γερμανία εισέρχεται σε μια χωρίς προηγούμενο πολιτική κρίση», «Η Γερμανία εν μέσω πολιτικής θύελλας», «Μεγάλη αποτυχία της Άγκελα Μέρκελ», «Νέες εκλογές θα σήμαιναν το τέλος της πολιτικής καριέρας της καγκελαρίου».

Με τους τίτλους αυτούς ο γαλλικός τύπος αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή κατάρρευση των ελπίδων της καγκελαρίου Μέρκελ να πετύχει έναν κυβερνητικό συνασπισμό.

Σήμερα, το ερώτημα για τους Γάλλους, δεν είναι μόνο προς τα πού πορεύεται η Γερμανία αλλά και προς τα που θα πορευθεί και η Ευρώπη συνολικά. Ορισμένοι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι εκτιμώντας ότι είναι μια ευκαιρία για τον Μακρόν να προωθήσει καλύτερα τη φωνή της Γαλλίας στην Ευρώπη.

Ο ίδιος όμως ο πρόεδρος της Γαλλίας με μια λακωνική δήλωση σήμερα το πρωί εξήγησε ότι «δεν είναι συμφέρον μας το πάγωμα της διαδικασίας των διερευνητικών επαφών». Η αστάθεια στη γείτονα χώρα προκαλεί άλλωστε ήδη μια σχετική ανησυχία.

Παρ’ όλα αυτά ο Γάλλος πρόεδρος αντλεί ενδεχομένως μια μικρή ικανοποίηση από το γεγονός ότι αυτοί που αποτελούσαν ένα εφιαλτικό σενάριο για τον ίδιο, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του FDP, αποχώρησαν πλέον από τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Όπως είχε ήδη καταγράψει η «Le Monde» τον Σεπτέμβριο πριν τις εκλογές, ο Γάλλος πρόεδρος είχε εκφράσει την ανησυχία του για τις πιθανές επιλογές της Μέρκελ στον συνασπισμό της: «Εάν συνεργασθεί με τους Φιλελεύθερους είμαι νεκρός» φέρεται να είχε πει. Από την άλλη, ένας πολιτικός θάνατος της καγκελαρίου Μέρκελ, δεν αναμένεται ωστόσο να διευκολύνει περισσότερο τους στόχους του.

Πηγή: Deutsche Welle