H ασθενής δυναμική του πληθωρισμού δικαιολογεί την προσοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη σταδιακή άρση της νομισματικής στήριξης που παρέχει στην οικονομία της Ευρωζώνης, δήλωσε ο απερχόμενος αντιπρόεδρός της, Βίτορ Κονστάντσιο, σε εκδήλωση στη Μάλτα.

«Η προσοχή δικαιολογείται από την εξασθενημένη δυναμική του πληθωρισμού από το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και τα πρόσφατα επίπεδα του γενικού δείκτη πληθωρισμού», δήλωσε ο Κονστάντσιο, η θητεία του οποίου στην ΕΚΤ λήγει στο τέλος του μήνα.

Ο Κονστάντσιο πρόσθεσε ότι κάποιες μελέτες στελεχών της ΕΚΤ δείχνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να έχει σημαντική αναξιοποίητη παραγωγική δυναμικότητα, αν και άλλα μοντέλα υποδηλώνουν ότι το παραγωγικό κενό έχει ήδη κλείσει. Μία αναξιοποίητη παραγωγική δυναμικότητα θα έδειχνε ότι θα χρειασθεί ακόμη περισσότερος χρόνος για να ενισχυθεί ο πληθωρισμός, καθώς μπορεί να είναι χαμηλότερο από ό,τι θεωρείτο το ποσοστό της ανεργίας, το οποίο πρέπει να επιτευχθεί για να αυξάνονται οι μισθοί με υψηλότερο ρυθμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters