Περισσότερο από το αναμενόμενο επιβραδύνθηκε o ρυθμός ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Μάιο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Markit, γεγονός που σε συνδυασμό με τον ασθενέστερο πληθωρισμό έχει εντείνει τις ανησυχίες ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στην πρόσφατες καλές εποχές του μπλοκ. Σε χαμηλό 18 μηνών υποχώρησε ο δείκτης PMI.

Ενώ η επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας παρέμεινε σχετικά ισχυρή, σημειώθηκε επιβράδυνση σε χαμηλό 20 μηνών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία, και στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου ενάμισι χρόνου στη Γαλλία, σύμφωνα με τις έρευνες της IHS Markit.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit για την Ευρωζώνη, που βασίζεται σε δείγμα χιλιάδων επιχειρήσεων και θεωρείται αξιόπιστος δείκτης ανάπτυξης, υποχώρησε τον Μάιο σε χαμηλό 18 ετών, στις 54,1 από τις 55,1 μονάδες, ενώ οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να υποχωρήσει στις 55,0 μονάδες. Το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την ανάπτυξη από την συρρίκνωση.

Ο PMI για τον τομέα των υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 53,9 μονάδες από τις 54,7 μονάδες, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν να υποχωρήσει στις 54,6. Πρόκειται για τη ασθενέστερη τιμή από τις αρχές του 2017 και είναι χαμηλότερη από όλες τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση υποχώρησε σε χαμηλό 15 μηνών στις 55,5 από τις 56,2 μονάδες. Οικονομολόγοι ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 56,0 μονάδες.