Τις θετικές προοπτικές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας επισήμαναν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ.

«Οι εξελίξεις για την Ελλάδα σήμερα είναι καλές. Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος, χάρη στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος σημείωσε ότι «υπάρχουν ακόμα κάποια επιπλέον βήματα που πρέπει να γίνουν» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ως την 21η Ιουνίου θα έχουν γίνει όλα τα «αναγκαία βήματα» για να ληφθούν οι «αναγκαίες αποφάσεις».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει τρόπος να βρεθεί μία λύση -μία «κοινή προσέγγιση»- με το ΔΝΤ, χωρίς τη συμμετοχή του με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Σολτς απάντησε πως και αυτό το ενδεχόμενο βρίσκεται υπό συζήτηση. «Ναι, συζητάμε και για το τι χρειάζεται για την περίπτωση που λέτε, αλλά αυτή είναι μία συζήτηση που έχουμε αρκετό χρόνο να την κάνουμε, πριν την 21η Ιουνίου» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις και πρόσθεσε πως οι εταίροι υπολογίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τα τελευταία βήματα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης τον Ιούνιο.

Ο κ. Λεμέρ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί ο κατάλληλος συμβιβασμός μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για μία «καλή διευθέτηση του ελληνικού χρέους», η οποία θα είναι «σαφής, αξιόπιστη και κατανοητή στις αγορές». Όπως υποστήριξε, φτάνουμε στο τέλος του ελληνικού προγράμματος, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους συνεχίζονται.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα είναι επιτυχής. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές. Όλοι οι θεσμοί είναι πλήρως δεσμευμένοι σε αυτόν το στόχο, καθώς και οι ελληνικές Αρχές» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.