Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, με την ελπίδα να συμμετάσχουν σε αυτό περισσότεροι νεαροί Ευρωπαίοι και μακροπρόθεσμα να αποκτήσουν μία κοινή ευρωπαϊκή «ταυτότητα».

Η πρόταση φαίνεται να έχει στόχο να καταπολεμηθεί η αύξηση του εθνικισμού και του ευρωσκεπτικισμού που οδήγησε στην ψήφο υπέρ του Brexit και την πολιτική αναταραχή στην Ιταλία.

«Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και η συμμετοχή των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες είναι υψίστης σημασίας για το μέλλον της Ένωσης», ανέφερε η Επιτροπή στην πρότασή της, η οποία προβλέπει ο προϋπολογισμός για το Erasmus να φτάσει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021-2027, από 14,7 δισεκατομμύρια που είναι στην τρέχουσα επταετή περίοδο.

«Κάθε ευρώ που επενδύουμε στο Erasmus είναι επένδυση για το μέλλον μας», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν. «Είναι η πεμπτουσία της Ευρώπης χωρίς σύνορα», τόνισε.

Η πρόταση, που πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες μέλη της ΕΕ, έχει στόχο να τριπλασιάσει τον αριθμό των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα σε 12 εκατομμύρια την επόμενη επταετή περίοδο και να επεκταθεί σε νεαρούς εργαζόμενους, μαθητές σχολείων, μαθητευόμενους και προπονητές.