(upd 3 15:01) Αλλάζει σελίδα η Ισπανία. Παρελθόν αποτελεί ο Μαριάνο Ραχόι. Ο Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ έγινε σήμερα πρωθυπουργός της Ισπανίας μετά την υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά του απερχόμενου ηγέτη Μαριάνο Ραχόι η οποία προκλήθηκε έπειτα από μια μακρά δίκη για διαφθορά στην οποία εμπλέκονταν στελέχη του κεντροδεξιού κόμματός του. Την εμπιστοσύνη του στην νέα κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλον Γιούνκερ. Πώς αντέδρασε η Γερμανία.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σάντσεθ γίνεται ο έβδομος πρωθυπουργός της Ισπανίας μετά την επιστροφή της στη δημοκρατία στη δεκαετία του 1970 έπειτα από τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.

Υπέρ της πρότασης μομφής ψήφισαν 180 βουλευτές, 169 ψήφισαν κατά ενώ σημειώθηκε και μία αποχή.

Χθες ο Σάντσεθ άφησε να εννοηθεί πως θα προσπαθήσει να κυβερνήσει μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας στα μέσα του 2020. Όμως είναι αβέβαιο πόσο μπορεί να διαρκέσει η διακυβέρνησή του καθώς οι Σοσιαλιστές διαθέτουν μόλις 84 έδρες στο κοινοβούλιο επί συνόλου 350.

Σε κάθε περίπτωση, λένε πολλοί παρατηρητές, ο Σάντσεθ δεν θεωρείται πιθανό να προκαλέσει εκλογές μέχρι τη διεξαγωγή ευρωπαϊκών, τοπικών και περιφερειακών εκλογών τον Μάιο του 2020.

Έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα τηρήσει τον προϋπολογισμό που πέρασε ο Ραχόι και ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο σημαίνει πως ο Σάντσεθ θα είναι πολύ δύσκολο να αναστρέψει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πέρασε ο προκάτοχός του, των νέων εργατικών νόμων και των περικοπών στην υγεία και την παιδεία περιλαμβανομένων.

Οι αριστεροί Podemos, οι οποίοι θα προσφέρουν κοινοβουλευτική στήριξη στην κυβέρνηση Σάντσεθ, δεν είναι επίσης πιθανό να ασκήσουν μεγάλη επιρροή στον νέο πρωθυπουργό, ο οποίος θέλει να διαφοροποιηθεί το κόμμα του από τον σύμμαχό του, που τάσσεται κατά της λιτότητας, και να κερδίσει κεντρώους ψηφοφόρους.

Ο Ραχόι παραδέχτηκε την ήττα του πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής λέγοντας νωρίτερα στους βουλευτές: «Ο κ. Σάντσεθ θα είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης και ας είμαι ο πρώτος που θα τον συγχαρεί».

Η θέση του Ραχόι είχε γίνει όλο και πιο δύσκολα υπερασπίσιμη, καθώς το στάτους του ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας είχε υπονομευθεί από σκάνδαλα καθώς και από μια διχαστική απόπειρα ανεξαρτησίας της πλούσιας περιφέρειας της Καταλονίας.

Το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα, οι πέντε έδρες του οποίου ήταν κλειδί για την εξασφάλιση επαρκούς κοινοβουλευτικής στήριξης από τον Σάντσεθ, απέσυρε την υποστήριξή του από τον Ραχόι μετά τη καταδίκη δεκάδων ανθρώπων που συνδέονταν με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του σε φυλάκιση δεκάδων ετών σε μια δίκη για διαφθορά.

Δύο κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας καθώς και οι Podemos υποστήριξαν επίσης τον Σάντσεθ. Οι φιλικοί προς την αγορά Ciudadanos, που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, ήταν το μοναδικό μεγάλο κόμμα που υποστήριξε τον Ραχόι.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος αναμένεται να ορκιστεί τη Δευτέρα και να διορίσει το υπουργικό του συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, υποσχέθηκε να ξεκινήσει συνομιλίες με τους Καταλανούς αλλά είπε πως δεν πρόκειται να τους δώσει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Πλήρη εμπιστοσύνη στην νέα ισπανική κυβέρνηση έχει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε εκπρόσωπός του κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Έστειλε (στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ) συγχαρητήρια επιστολή στην οποία εκφράζει την εμπιστοσύνη του ότι η ισπανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να συμβάλλει με εποικοδομητικό τρόπο σε μία ισχυρότερη, περισσότερο ενωμένη και δικαιότερη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ελπίδα για σταθερή κυβέρνηση εξέφρασε η Γερμανία

Την ελπίδα ότι στην Ισπανία θα σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση εξέφρασε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, τονίζοντας ωστόσο ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης αφορά την ισπανική πολιτική.

«Η Γερμανία και η Ισπανία είναι σημαντικοί εταίροι και δεν επιθυμώ να προχωρήσω σε οποιαδήποτε εικασία», εξήγησε ο κ. Ζάιμπερτ, ο οποίος πάντως αναγνώρισε τα επιτεύγματα του απερχόμενου Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για την χώρα του, λέγοντας ότι συνέβαλαν στην έξοδο της Ισπανίας από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις. Η Ισπανία έχει σήμερα τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη.