Σαφώς βελτιωμένη είναι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μεταξύ άλλων εκτιμά ότι η Ευρώπη πατά το γεγονός ότι είναι ισχυρή, θα βρίσκεται πάντα σε κρίση, γεμάτη ωστόσο δυνατότητες να τις διαχειριστεί.

Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι σαφώς βελτιωμένη και μαζί της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, ενώ ταυτόχρονα δήλωσε ότι εκτιμά ότι η Ευρώπη είναι ισχυρή, ότι διαχειρίστηκε την κρίση του ευρώ καλύτερα από ό,τι πίστευαν πολλοί ότι θα μπορούσε, αλλά και ότι θα βρίσκεται πάντα σε κρίση, γεμάτη ωστόσο δυνατότητες να τις διαχειριστεί.

Σε συνέντευξή του στην γερμανική οικονομική επιθεώρηση «Wirtschaftswoche», ο κ. Σόιμπλε παραδέχεται ακόμη ότι οι Γερμανοί δεν είναι οι πλέον συμπαθείς της ευρωπαϊκής ηπείρου, εξηγεί ωστόσο ότι είναι ανθρώπινο, όταν κάποιος έχει προβλήματα, όπως τώρα η Ιταλία, να αισθάνεται συχνά την ανάγκη να καταλογίσει την ευθύνη σε κάποιον άλλον. Ταυτόχρονα, αρνείται ότι στα προβλήματα της Ιταλίας συνετέλεσε ο ίδιος με την σκληρή πολιτική οικονομικής εξυγίανσης που επέβαλε. «Η Ιταλία άλλωστε δεν υποφέρει από έλλειμμα χρέους, αλλά ανταγωνιστικότητας. Κατά τα άλλα, οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ρώμη δεν αποτελούν σύστημα μέτρησης της ορθότητας ή μη, της πολιτικής στην Ευρωζώνη», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε και τονίζει ότι οι αγορές δεν αντιδρούν στην πολιτική της Ευρωζώνης, αλλά στις εξαγγελίες κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Η Ρώμη όμως έχει τη δυνατότητα «να διορθώσει τώρα μια πλάνη», αναφέρει, χρησιμοποιώντας φράση του Γερμανού φιλοσόφου Καρλ Πόπερ.

Αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν την νέα ιταλική κυβέρνηση να προσπαθεί να εκβιάσει την Ε.Ε. και τη Γερμανία, ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα και επαναλαμβάνει ότι οι δηλώσεις του προεκλογικού αγώνα στην Ιταλία, είναι δηλώσεις του προεκλογικού αγώνα στην Ιταλία και δεν έχουν καμία σχέση με την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, ούτε συνιστούν βάσιμο επιχείρημα για εκνευρισμό, προειδοποιήσεις και απειλές.

Παρακαλώ μην ξεχνάτε: Η Ευρώπη είναι ισχυρή. Διαχειριστήκαμε την ευρώ-κρίση καλύτερα από ό,τι θα θεωρούσαν κάποιοι ότι ήταν δυνατόν. Η οικονομική κατάσταση πολλών χωρών έχει σαφώς βελτιωθεί, πχ της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ιρλανδίας», τονίζει και εκφράζει την ικανοποίησή του για την προώθηση της ιδέας μετεξέλιξης του EΜΣ σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, κάτι για το οποίο ο ίδιος είχε, όπως λέει, ασκήσει πίεση τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι «απολαμβάνουμε 70 χρόνια ειρήνης στην Ευρώπη και έχουμε προχωρήσει πολύ περισσότερο με την ευρωπαϊκή ενοποίηση, από ό,τι θα είχαμε διανοηθεί. Και εάν στο ένα ή στο άλλο σημείο δεν υπάρχει πρόοδος προς τα μπρος, το γεγονός ότι δεν μπορούμε να επιλύσουμε αμέσως κάποια προβλήματα – ως προς αυτό δεν είμαστε οι μόνοι. Υπάρχουν προβλήματα στην Εγγύς Ανατολή, στην κορεατική χερσόνησο, τις ΗΠΑ

Ερωτηθείς αν η εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ τελικώς να βοηθήσει την υπόθεση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει: «Δίχως τις ΗΠΑ δεν θα είχαμε φτάσει εκεί όπου βρισκόμαστε σήμερα. Η διατλαντική σχέση και η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Μοιραζόμαστε κεντρικής σημασίας αξίες, όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ελευθερία. Ως προς αυτό δεν αλλάζει κάτι, το γεγονός ότι επί του παρόντος Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο Tραμπ. Θα πρέπει ως Ευρωπαίοι να αναλάβουμε περισσότερη ευθύνη για μας και για τον κόσμο. Ήδη από την εποχή του, ο Τζον Κένεντι είχε ζητήσει μία δίκαιη «κατανομή των βαρών». Έχουν περάσει ήδη περισσότερα από 50 χρόνια από τότε. Τίποτε από αυτά δεν είναι καινούριο.

«Μία νομισματική ένωση έχει πλεονεκτήματα για όλους -περισσότερο μάλιστα για εκείνους οι οποίοι είναι οικονομικώς ισχυροί και είμαστε και εμείς οι ίδιοι. Η Γερμανία έχει αποκομίσει μεγαλύτερα οικονομικά πλεονεκτήματα από την Ε.Ε. από ό,τι οι περισσότερες άλλες χώρες. Μα αυτό θα πρέπει να αξίζει κάτι για μας! Η αρχή μου είναι η εξής: Εκείνος που θα τα καταφέρει λίγο καλύτερα από τον αντίπαλό του σε μία αντιδικία, θα πρέπει φανεί λίγο πιο μεγάθυμος. Διότι έχει ένα ιδιαίτερο συμφέρον να πηγαίνουν και οι άλλοι εξίσου καλά. Αλλά ισχύει επίσης και η διάσταση της διόρθωσης. Εάν για παράδειγμα, θεσπίσουμε την ενίσχυση της κοινής ευθύνης στον τραπεζικό τομέα, χωρίς αλλαγή του συστήματος λήψης των αποφάσεων, αυτό θα οδηγήσει στην παροχή λάθος κινήτρων», υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την άποψη μερίδας της δεξιάς, ότι η Ε.Ε. και οι Βρυξέλλες είναι «το κέντρο του κακού», ο κ. Σόιμπλε εκφράζει την κατανόησή του για το γεγονός ότι, όπως λέει, «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, και βεβαιότατα όχι πάντα στα όρια του πολιτικοϊδεολογικού φάσματος, που έχουν το αίσθημα ότι εμείς οι Γερμανοί υποστηρίζουμε άλλες χώρες, αλλά εκείνες δεν αξιοποιούν τα χρήματα για να σταθούν και πάλι στα πόδια τους». Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, προβλέπει ότι θα βρίσκεται πάντα σε κρίση - και ταυτόχρονα γεμάτη δυνατότητες. «Αλλά, ακριβώς αυτό είναι το πλεονέκτημα της Ευρώπης. Είναι πάντα ανοικτή. Και όλες αυτές οι κρίσεις είναι διαχειρίσιμες», καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ