Εφικτή η επίτευξη συμφωνίας με τη Βρετανία για τα τρία πρώτα κεφάλαια του Brexit πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕτον Δεκέμβριο, ώστε να ανοίξει το επόμενο κεφάλαιο για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ωστόσο προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο παραμένει ακόμη τεράστια πρόκληση.

«Είναι δυνατόν να έχουμε επαρκή πρόοδο (στα τρία βασικά κεφάλαια) στις διαπραγματεύσεις για το Brexit στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου», έγραψε ο Τουσκ σε μήνυμά του στο Twitter, μετά τη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες.

«Όμως αυτό παραμένει ακόμη τεράστια πρόκληση», συνέχισε.

«Πρέπει να έχουμε πρόοδο μέσα σε δέκα ημέρες για όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της Ιρλανδίας», πρόσθεσε.

Αυτή η διορία των 10 ημερών συμπίπτει με τη συνάντηση που θα έχει στις 4 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες η Μέι με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι Ευρωπαίοι απαιτούν εδώ και εβδομάδες από την πρωθυπουργό της Βρετανίας να ανοίξει τα χαρτιά της, αν θέλει, στην επόμενη σύνοδο κορυφής (14-15 Δεκεμβρίου) να δοθεί το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της χώρας της με την ΕΕ, ιδίως σε ό,τι αφορά στο εμπόριο.

Μέι: Υπάρχουν ακόμη προβλήματα που πρέπει να ρυθμίσουμε

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τουσκ νωρίτερα, η ίδια η Μέι χαρακτήρισε το κλίμα «πολύ θετικό».

«Υπάρχουν ακόμη προβλήματα στα διάφορα θέματα που διαπραγματευόμαστε και πρέπει να ρυθμίσουμε, αλλά υπήρχε πολύ θετική ατμόσφαιρα στις συνομιλίες και η ειλικρινής αίσθηση ότι θέλουμε να κάνουμε πρόοδο από κοινού», σχολίασε κατά την αναχώρησή της από τις Βρυξέλλες.