Η υποστήριξη των χωρών μελών της ΕΕ στη θέση της Ιρλανδίας για το Brexit δεν πρόκειται να αλλάξει, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τάχθηκε εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας να απομονωθεί η Ιρλανδία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας.

«Θέλουμε να αποσαφηνίσουμε ξανά και ξανά ότι η Ιρλανδία δεν είναι μόνη της, ότι η Ιρλανδία υποστηρίζεται από τα 26 κράτη μέλη και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι αυτό δεν θα αλλάξει», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ στο Δουβλίνο.

«Τάσσομαι σθεναρά κατά οποιασδήποτε προσπάθειας απομόνωσης της Ιρλανδίας. Η Ιρλανδία θα πρέπει να αποτελέσει μέρος της συμφωνίας», υπογράμμισε ο Γιούνκερ.

Οι δασμοί που επιβλήθηκαν στην ΕΕ από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι αντίθετοι «στη λογική και την ιστορία» και η ΕΕ θα κάνει ό,τι απαιτείται για να αποκαταστήσει την ισορροπία στο διατλαντικό εμπόριο, δήλωσε επίσης αργότερα, στη διάρκεια της ομιλίας του στο ιρλανδικό κοινοβούλιο.

«Η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς αντιβαίνει σ' αυτό», σημείωσε και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα είναι αντίθετη στη λογική και την ιστορία. Η απάντησή μας πρέπει να είναι σαφής αλλά μετρημένη».

«Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να αποκαταστήσουμε την ισορροπία και να διαφυλάξουμε» την ΕΕ, κατέληξε.