«Υιοθέτησε το κυβερνητικό αφήγημα, για τάχα καθαρή έξοδο από τα μνημόνια», δήλωσε για τον Πιερ Μοσκοβισί ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, πλήρως ευθυγραμμισμένος με τον κ. Μητσοτάκη. Πληρωμένη απάντηση από τον Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ότι είναι  παράδοξο ο εκπρόσωπος του κόμματος που «ανέβασε το έλλειμμα στο 15% να επιτίθεται».

Ο κ. Κεφαλογιάννης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα, εξαπέλυσε επίθεση στον Ευρωπαίο επίτροπο δηλώνοντας ότι «μπήκαμε για τα καλά σε προεκλογική περίοδο» και κατηγορώντας τον Π. Μοσκοβισί ότι «δεν συμπεριφέρθηκε ως Ευρωπαίος αξιωματούχος αλλά ως υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη θέση του Γιούνκερ» και ότι «υιοθέτησε το κυβερνητικό αφήγημα για τάχα καθαρή έξοδο από τα μνημόνια». Αντίθετα, υποστήριξε ο ίδιος, η κυβέρνηση Τσίπρα δεσμεύτηκε για μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, αλλά και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060, «που μόνο χώρες του ΟΠΕΚ μπορούν να έχουν από τα πετρέλαια».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ο οποίος (εκπροσωπώντας τους Σοσιαλδημοκράτες) απευθυνόμενος στον Μ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε πως είναι «παράδοξο» ο εκπρόσωπος του κόμματος που «ανέβασε το έλλειμμα στο 15% να επιτίθεται». Ο ίδιος χαρακτήρισε «ορόσημο» τη συμφωνία του Eurogroup για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αυτονομία, αλλά και «μεγάλη επιτυχία» ότι κατάφερε η χώρα να γυρίσει σελίδα. «Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με έναν εντυπωσιακό απολογισμό μεταρρυθμίσεων και μια κοινωνικά υπεύθυνη στρατηγική ανάπτυξης που πρέπει να στηρίξουμε» σημείωσε ο ίδιος, ενώ αναφέρθηκε και στα «σημαντικά» μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφάσισε το Eurogroup. Τέλος, ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι «το ΔΝΤ -και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- θέλει επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για το 2019-20», επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι θα ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα, θα ήταν πιο λογικό να επιτραπεί στην Ελλάδα να αποφασίσει μόνη της την ανακατανομή των πόρων. Δήλωσε δέ πως το Ευρωκοινοβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί και το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, όπως έκανε για τα προγράμματα.