Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι απέρριψε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσφέρει 6.000 ευρώ ανά πρόσφυγα ως στήριξη στα κράτη που δέχονται άτομα διασωθέντα στη Μεσόγειο.

«Δεν ζητάμε ελεημοσύνη και επιπλέον επειδή συν τω χρόνω κάθε αιτών άσυλο κοστίζει στους Ιταλούς φορολογούμενος 40.000 με 50.000 ευρώ. Οπότε οι Βρυξέλλες μπορούν να κρατήσουν την ελεημοσύνη τους, θέλουμε να ελέγχουμε την εισροή (…) δεν θέλουμε χρήματα», τόνισε ο Σαλβίνι.

«Δεν γνωρίζω αν θέλουν να δώσουν χρήματα σε άλλες χώρες. Μπορούν, αν το θέλουν. Η Ιταλία δεν χρειάζεται ελεημοσύνη», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών που είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας.

Νωρίτερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια σειρά οικονομικών κινήτρων προκειμένου να πείσει τις χώρες μέλη να δημιουργήσουν στο έδαφός τους κέντρα όπου θα ταυτοποιούνται γρήγορα οι πρόσφυγες που σώζονται στη Μεσόγειο και να μοιράζονται το βάρος της υποδοχής τους, κάτι που απαιτεί η Ιταλία.

Η Κομισιόν πρότεινε, μεταξύ άλλων, την πλήρη χρηματοδοτική στήριξη των κρατών μελών που προσφέρονται οικειοθελώς να καλύψουν τις δαπάνες υποδομής και τις λειτουργικές δαπάνες των «ελεγχόμενων κέντρων», καθώς και χρηματοδοτική στήριξη στα κράτη μέλη που δέχονται τη μεταφορά αποβιβασθέντων ατόμων (6.000 ευρώ ανά άτομο).