Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλστρεμ μιλώντας στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο και ότι θα μπορέσει να βρεθεί λύση. Σε διαφορετική περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει έναν μάλλον μακρύ κατάλογο αμερικανικών προϊόντων. (Η αξία τους) εκτιμάται στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια», εξήγησε η Μάλστρεμ.

Επίσης η Ευρωπαία επίτροπος εκτίμησε ότι η πρόταση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν να αρθούν όλοι οι δασμοί, τα μη δασμολογικά εμπόδια και οι επιδοτήσεις δεν είναι σοβαρή καθώς οι ΗΠΑ διαθέτουν νομοθεσία και προσφέρουν επιδοτήσεις για την προστασία των αμερικανικών βιομηχανιών.

«Προσπαθήσαμε στο παρελθόν στις διαπραγματεύσεις για την TTIP (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων) να πείσουμε τις ΗΠΑ να χαλαρώσουν αυτή τη νομοθεσία. Ήταν εντελώς αδύνατο. Δεν κουνήθηκαν ούτε χιλιοστό», υπογράμμισε η Μάλμστρεμ.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνάντηση του Τραμπ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ στον Λευκό Οίκο, η Μάλμστρεμ, που συμμετέχει στην αποστολή, σχολίασε: «Γενικά είμαι αισιόδοξη, αλλά ενόψει αυτής της συνάντησης είμαι μετρίως αισιόδοξη. Όμως κανείς πρέπει πάντα να προσπαθεί».