H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως θα υποστηρίξει 14 σχέδια υψηλού επιπέδου προκειμένου να εισαγάγουν ταχύτερα τις καινοτομίες τους στην αγορά, στο πλαίσιο της δράσης «Επιτάχυνση της καινοτομίας» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση η Κομισιόν, στα έργα που επιλέγονται για χρηματοδότηση περιλαμβάνεται τεχνολογία ανακύκλωσης για την εισαγωγή καουτσούκ από ελαστικά «στο τέλος του κύκλου ζωής τους» στις γραμμές παραγωγής, σύστημα για τη θεραπεία της επίμονης κολπικής μαρμαρυγής, καθώς και εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που βελτιώνει την ποιότητα των βίντεο και περιορίζει την κίνηση βίντεο συνεχούς ροής στο Φιαδίκτυο.

Η δράση «Επιτάχυνση της καινοτομίας» αφορά ριζικά νέα, πρωτοποριακά προϊόντα, υπηρεσίες, διαδικασίες ή επιχειρηματικά μοντέλα που ανοίγουν νέες αγορές. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η δράση προσφέρει έως και 3 εκατ. ευρώ ανά σχέδιο σε κοινοπραξίες αποτελούμενες από 3 έως 5 εταίρους, οι οποίες περιλαμβάνουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), βιομηχανικούς φορείς, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και άλλους παράγοντες, όπως φυτώρια επιχειρήσεων, επενδυτές ή τον δημόσιο τομέα. Η εν λόγω δράση αφορά σχετικά ώριμες πρωτοποριακές τεχνολογίες, έννοιες και επιχειρηματικά μοντέλα που βρίσκονται κοντά στην αγορά, διευκρινίζεται.

Οι συμμετέχοντες έχουν επίσης πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής καθοδήγησης και επιτάχυνσης. Στα 14 σχέδια τα οποία δικαιούνται υποστήριξη συμμετέχουν, σύμφωνα με την Κομισιόν, 59 εταίροι, μεταξύ των οποίων ΜΜΕ, βιομηχανικοί εταίροι, πανεπιστήμια και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί από 18 χώρες.