Ο ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ  ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν, εκπροσωπώντας την κεντροδεξιά παράταξη, αλλά η συνέντευξη τύπου απογοήτευσε τους δημοσιογράφους, καθώς δεν τους επετράπη να κάνουν ερωτήσεις στην αγγλική γλώσσα, γράφει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv

 Ο βαυαρός πολιτικός των Χριστιανοκοινωνιστών, ο οποίος δεν έχει αναλάβει ως τώρα κανένα κυβερνητικό αξίωμα στη Γερμανία, είπε ότι είναι επισήμως υποψήφιος του εθνικού κόμματός του για την υψηλόβαθμη θέση. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τον στηρίζει παρά τις εικασίες ότι η στήριξή της είναι χλιαρή. Έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο σχέδιο για να σώσει το ευρώ και να υπερασπιστεί τις αξίες της, δηλώνοντας έτοιμος να αντιμετωπίσει τις όποιες προκλήσεις. 

Ωστόσο, πριν ξεκινήσει τη  χθεσινή ομιλία του, ο βοηθός του είπε ότι ο Βέμπερ  δε θα δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους που είχαν προσκληθεί στην εκδήλωση. Μετά από πιέσεις των δημοσιογράφων, απάντησε σε μια ερώτηση στην αγγλική και μετά μίλησε μόνο στα γερμανικά ΜΜΕ, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση πολλών διαπιστευμένων δημοσιογράφων από άλλες χώρες. Το Euractiv ζήτησε από τον Βέμπερ  να σχολιάσει την εν εξελίξει διαδικασία σχετικά με τον υψηλό αριθμό Γερμανών σε κορυφαίες Ευρωπαϊκές θέσεις, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει. 

«Με δεδομένο ότι η επόμενη Κομισιόν θα πρέπει να αντιμετωπίσει το καίριο ζήτημα της διεύρυνσης των Δ. Βαλκανίων, το Euractiv, ζήτησε επίσης από τον Βέμπερ να αποσαφηνίσει τη θέση του σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων. Ο Βέμπερ προσποιήθηκε ότι δεν άκουσε την ερώτηση. Κι αυτό μάλλον οφείλεται στην απόσταση μεταξύ της επίσημης θέσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που χαιρέτισε το «παράθυρο ευκαιρίας» διευθέτησης της μακροχρόνιας αντιπαράθεσης για την ονομασία - και της στάσης της ΝΔ, μέλος του ΕΛΚ, που είπε ότι οι θα έπρεπε να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις. Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι απομονώνεται διεθνώς, ο Βέμπερ παρενέβη λέγοντας ότι «έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον ηγέτη της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη», αποφεύγοντας να πάρει ο ίδιος θέση πάνω στην διαμάχη για την ονομασία. Στο παρελθόν, ο Βέμπερ  έχει ασκήσει δριμεία κριτική σε πολλές εθνικές κυβερνήσεις που δεν ελέγχονται από το ΕΛΚ. Αλλά υπήρξε προσεκτικός  να μην πλήξει τον Ούγγρο Orban, το κόμμα του οποίου είναι μέλος του ΕΛΚ. Σε μια προσπάθεια συμβιβασμού, ο Βέμπερ  είπε χθες ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι» γράφει τοEuractiv.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ