Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να «διευκρινίσει τη θέση του». Το ΕΛΚ πρέπει να επιλέξει μεταξύ της υποστήριξης της καγκελαρίου Μέρκελ ή του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Ορμπάν, δήλωσε ο Μακρόν από το Λουξεμβούργο.

Αυτή ηταν η απάντησή του στο ερώτημα εάν θα μπορούσε να υποστηρίξει τον Μάφρεντ Βέμπερ του ΕΛΚ στην υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Μέρκελ είναι «απολύτως στην πλευρά της προόδου», δήλωσε ο Μακρόν. «Δεν υπάρχει αμφισημία».

Το ΕΛΚ υποστήριξε όμως και την εθνικιστική πορεία του Όρμπαν. «Δεν μπορείτε επομένως να υποστηρίζετε και την Μέρκελ και τον Όρμπαν ταυτόχρονα», δήλωσε ο Μακρόν.

«Το ΕΛΚ πρέπει να το διευκρινίσει τη θέση του, εναπόκειται στους συντηρητικούς να το διευκρινίσουν» είπε ο Μακρόν.

«Πρέπει να υπερασπιζόμαστε το κράτος δικαίου παντού» είπε, αναφερόμενος στην Πολωνία και την Ουγγαρία. Ζήτησε επίσης σοβαρότητα από τις ΗΠΑ τονίζοντας ότι κανείς δεν θα μπορεί πλέον να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες εάν η Ουάσιγκτον δεν σέβεται τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Το δικαίωμα ασύλου δεν πρέπει να διαταράσσεται στην ΕΕ σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχει επίσης προβλήματα με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι. «Δεν πρέπει να ανεχτούμε καμία ασάφεια, πρέπει να βρούμε μια λύση για την Ιταλία και είμαι βέβαιος ότι ο ιταλικός λαός δεν είναι σε κάθε περίπτωση σύμφωνος με τους εκπροσώπους του» είπε ο Μακρόν.