Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει ως αναπόφευκτη συνέπεια την επαναφορά των τελωνειακών ελέγχων στα σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, σύμφωνα με έκθεση βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Η βρετανική απόφαση να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση μετά το Brexit, αρχής γενομένης από το τέλος του Μαρτίου 2019, μοιάζει αδύνατον να συνυπάρξει με την εκπεφρασμένη βούληση του Λονδίνου να διατηρήσει ένα «χωρίς τριβές» ιρλανδικό σύνορο, αναφέρεται στην έκθεση.

«Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε πώς θα γίνει δυνατόν να συμφιλιωθεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει σύνορο με τη βούληση της κυβέρνησης να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση», αναφέρεται στην έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής την οποία αρνήθηκαν να υπογράψουν ορισμένοι συντηρητικοί υπέρ του Brexit βουλευτές. «Αυτό αναπόφευκτα θα καταστήσει τα σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας τελωνειακά σύνορα της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο», συμπεραίνει η έκθεση.

Για την κοινοβουλευτική επιτροπή, οι προτάσεις του Λονδίνου για την αποφυγή ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στις δύο Ιρλανδίες, με την προσφυγή στην τεχνολογία, «δεν είναι κατάλληλες και εν τίνι μέτρω αόριστες».

Εάν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τον «λογαριασμό» του Brexit φαίνεται ότι προοδεύουν το τελευταίο διάστημα, χωρίς να έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής, το ιρλανδικό ζήτημα αντίθετα αναδεικνύεται ως το δυσκολότερο θέμα της διαπραγμάτευσης του Brexit.

Η διευθέτηση του Ιρλανδικού, του θέματος του «λογαριασμού» του διαζυγίου και του καθεστώτος των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία αποτελεί πρόκριμα για τη μετάβαση στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων που θα καθορίσουν τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το συνοριακό καθεστώς ανάμεσα στις δύο Ιρλανδίες θα είναι το θέμα των συνομιλιών ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βάραντκαρ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ το απόγευμα στο Δουβλίνο.

Η συνάντηση πραγματοποιείται ελάχιστες ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 4ης Δεκεμβρίου, που έχει ορισθεί από τους Ευρωπαίους προς το Λονδίνο για να αναλάβει «επαρκείς» δεσμεύσεις στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Διαβάστε επίσηςΕγγυήσεις για τη μετα-Brexit εποχή ζητά η Ιρλανδία