Ο Αλ. Τσίπρας είναι ο πιο αυθεντικός εκπρόσωπος του αριστερόστροφου λαϊκισμού, τόνισε σε παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης. Το αν θα μειωθούν οι συντάξεις θα δείξει αν έχουμε βγει από την κρίση, ανέφερε ο Γ. Κύρτσος. Παρεμβάσεις Γραμματικάκη (Ποτάμι), Κύρκου (Ποτάμι) Μαριά και Κάθλιν βαν Μπρέμπτ, Σιν Κέλι, Χοθέ Μπλάνκο Λόπεθ, Λάουρα Αγκέα, Μαρσέλ Ντε Γκράαφ.

Μ. Κεφαλογιάννης: Ο Αλ. Τσίπρας είναι ο πιο αυθεντικός εκπρόσωπος του αριστερόστροφου λαϊκισμού

Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι έγινε πολύ μεγάλη αλλαγή από το 2015, το κόστος όμως από τις πολιτικές του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ στοίχισε στον Έλληνα πολίτη 100 δισ. ευρώ.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι ο πιο αυθεντικός εκπρόσωπος του αριστερόστροφου λαϊκισμού, όπως υποστήριξε.

Διερωτήθηκε επιπλέον πώς θα αποκαλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον κ Ζάεφ την Πέμπτη (είναι προγραμματισμένη ομιλία του πρωθυπουργού της πΓΔΜ ενώπιον του Ε.Κ.).

Γ. Κύρτσος: Το αν θα μειωθούν οι συντάξεις θα δείξει αν έχουμε βγει από την κρίση

Να απαντήσει ο πρωθυπουργός αν θα προχωρήσει σε μείωση συντάξεων το 2019, ζήτησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος προσθέτοντας ότι αυτό θα δείξει αν έχουμε βγει από την κρίση.

Παράλληλα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ απηύθυνε ένα ακόμη ερώτημα στον κ. Τσίπρα, τι θα κάνει με το ΦΠΑ στα πέντε νησιά, που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων.

Γ. Γραμματικάκης: Χρειάζονται συναινέσεις και ευρείες συμμαχίες

Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης σημείωσε: Βρήκατε το σθένος και τη σύνεση να υπογράψετε νέα συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Από τότε -συνέχισε- η Ελλάδα ακολουθεί δρόμο σύμφωνο με τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως για παράδειγμα η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο δρόμος είναι δύσκολος, χρειάζονται συναινέσεις και ευρείες συμμαχίες.

Μ. Κύρκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνά με ένα ακροδεξιό κόμμα

Μπερδεμένος δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος. Και θύμισε ότι πριν τέσσερα χρόνια διαδηλώναμε κατά νεοφιλελεύθερων πολιτικών και μετά υπογράψαμε μνημόνια, είπε υπονοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς, τον οποίο κατηγόρησε επιπλέον ότι συγκυβερνά με ένα ακροδεξιό κόμμα, όπως υποστήριξε.

Σωστά είπατε ότι χρειάζεστε Ευρώπη με αλληλεγγύη -είπε προς τον παρόντα πρωθυπουργό- αλλά τελικά ο Μακρόν είναι καλός φίλος ή φίλος των τραπεζιτών;, διερωτήθηκε ο κ. Κύρκος.

Ν. Μαριάς: Μισθοί πείνας και φορολογικό ρεσάλτο στις τσέπες των Ελλήνων

Παίρνοντας το λόγο ο Νότης Μαριάς, ως εκπρόσωπος της Ομάδας Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, είπε: Αφήνετε καμένη γη, η Ελλάδα είναι απέραντο νεκροταφείο. Οι μισθοί είναι πείνας και γίνεται φορολογικό ρεσάλτο στις τσέπες των Ελλήνων.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, υποστήριξε ότι δεν έγινε γνωστό πού πήγαν τα 288 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα ως δάνεια, πήγαν στις ξένες τράπεζες, συμπλήρωσε και διερωτήθηκε τι θα κάνετε με τις πολεμικές αποζημιώσεις της γερμανικής κατοχής;

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, την χαρακτήρισε κατάπτυστη, που κάνει μάγκα τον κ. Ζάεφ, όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε ο κ. Μαριάς.

Παρεμβάσεις Κάθλιν βαν Μπρέμπτ, Σιν Κέλι, Χοθέ Μπλάνκο Λόπεθ

Το δικό μας και το δικό σας μέλλον είναι αλληλένδετα, διαβεβαίωσε η Βελγίδα ευρωβουλευτής (Σοσιαλιστές-Δημοκράτες) Κάθλιν βαν Μπρέμπτ. Είπε ακόμη πως πρέπει να αντιμετωπισθούν από κοινού εθνικισμοί και ξενοφοβίες -και σάς υποστηρίζει η σοσιαλιστική ομάδα, είπε απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα.

Από την πλευρά του ο Σιν Κέλι, Ιρλανδός ευρωβουλευτής (ΕΛΚ) απένειμε τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τρεις λόγους: Έχει μειωθεί η φοροδιαφυγή, έχουν αυξηθεί οι θέσεις απασχόλησης και δεν είναι στην κυβέρνηση ο Γ. Βαρουφάκης.

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής (Σοσιαλιστών-Δημοκρατών) Χοθέ Μπλάνκο Λόπεθ παρατήρησε ότι το να επιτίθεται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κατά της Ελλάδας σημαίνει ότι συμμαχεί με τους Ορμπάν και Σαλβίνι. Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι Ισπανία και Πορτογαλία είναι στο πλευρό της Ελλαδας. Έκανε και μια ειδική αναφορά ότι οι χώρες του Νότου έχουν κοινό ρόλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Λ. Αγκέα: Στην Ελλάδα η Ευρώπη έδειξε το χειρότερο πρόσωπό της

«Στην Ελλάδα η Ευρώπη έδειξε το χειρότερο πρόσωπό της. Η Ευρώπη ήταν πολύ αμείλικτη με την Ελλάδα, έκανε κοινωνικό, πολιτικό και ηθικό και λάθος», τόνισε μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο η Λάουρα Αγκέα (Ιταλία), από την πολιτική ομάδα της Ευρώπης της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας.

Μαρσέλ Ντε Γκράαφ: Καλωσορίζω τον Αλέξη Τσίπρα που ήταν η ελπίδα του ελληνικού λαού

Ενώ ο Μαρσέλ Ντε Γκράαφ, από την πολιτική ομάδα της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας, καλωσόρισε τον Αλ. Τσίπρα που «ήταν ελπίδα του ελληνικού λαού». Από τα λόγια του καταλαβαίνω ότι αναγκάστηκε από την τρόικα να λυγίσει και να αποδεχτεί τις οικονομικές τους επιταγές και τώρα μιλάει τη γλώσσα τους», υποστήριξε ο ευρωβουλευτής.