Tο κλειδί για το μέλλον της Βρετανίας βρίσκεται στο Δουβλίνο, τουλάχιστον για όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, επισήμανε o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απορρίψει το αίτημα της Βρετανίας για έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων που θα αφορούν στη μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών, αν η Ιρλανδία δεν μείνει ικανοποιημένη από την πρόταση του Λονδίνου για το θέμα των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία, διαμήνυσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Τουσκ έκανε τις δηλώσεις αυτές από το Δουβλίνο, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ.

«Προτού να προτείνω τις κατευθυντήριες γραμμές για τη μελλοντική σχέση (της ΕΕ με τη Βρετανία) στους ηγέτες, θα συμβουλευτώ (τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας) αν η προσφορά της Βρετανίας θεωρείται επαρκής για την ιρλανδική κυβέρνηση», είπε ο Τουσκ.

«Θα είμαι πολύ σαφής: αν η πρόταση της Βρετανίας θεωρηθεί απαράδεκτη από την Ιρλανδία, θα είναι επίσης απαράδεκτη και για την ΕΕ. Καταλαβαίνω ότι ορισμένοι Βρετανοί πολιτικοί ίσως δυσκολεύονται να το αντιληφθούν», πρόσθεσε.

«Για τον λόγο αυτό το κλειδί για το μέλλον της Βρετανίας βρίσκεται –κατά κάποιον τρόπο– στο Δουβλίνο, τουλάχιστον για όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Brexit», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Τουσκ υπενθύμισε ότι έχει δώσει διορία μέχρι την Δευτέρα στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι ώστε να καταθέσει μια «τελική πρόταση» για το θέμα των συνόρων, προτού αποφασίσουν οι υπόλοιποι 27 ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ αν έχει επιτευχθεί «επαρκής πρόοδος» στις συζητήσεις για το διαζύγιο, ώστε να ξεκινήσει η επόμενη φάση. Επέμεινε ότι δεν υπάρχει διχογνωμία μεταξύ της Ιρλανδίας και των άλλων 26 χωρών της ΕΕ: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει πλήρως το αίτημά σας ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει σκληρό σύνορο στο νησί μετά το Brexit. Το αίτημα της Ιρλανδίας είναι και αίτημα της ΕΕ», τόνισε.