Νόμιμη έκρινε σήμερα την πλεονεκτική φορολογική μεταχείριση των MacDonald's στο Λουξεμβούργο η ΕΕ, δίνοντας τέλος, χωρίς την επιβολή κυρώσεων, σε έρευνα που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2015.

«Το Λουξεμβούργο δεν παραβίασε τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις», απεφάνθη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο θεματοφύλακας του ανταγωνισμού στην ΕΕ, η οποία ως εκ τούτου δεν θα επιβάλει κυρώσεις στην McDonald's, σε αντίθεση με αυτό που έχει κάνει με άλλες πολύ μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η Apple, η Starbucks και η Amazon, στις οποίες επιβλήθηκε στο παρελθόν να επιστρέψουν χρήματα από φορολογικά πλεονεκτήματα που είχαν και κρίθηκε ότι δεν δικαιολογούνται στην Ευρώπη.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ «συμπέρανε ότι η μη επιβολή φόρου σε ορισμένα κέρδη της McDonald's στο Λουξεμβούργο δεν οδήγησε σε παράνομες κρατικές ενισχύσεις, καθώς ήταν σύμφωνη με την εθνική φορολογική νομοθεσία και την σύμβαση για διπλή φορολόγηση μεταξύ του Λουξεμβούργου και των ΗΠΑ», αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει με την ίδια αφορμή τα μέτρα που ελήφθησαν από το Λουξεμβούργο για να αποφευχθεί στο μέλλον οποιαδήποτε διπλή μη-φορολόγηση», προσθέτει στην ανακοίνωσή του το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια. «Το Λουξεμβούργο συνεργάστηκε πλήρως με την Κομισιόν καθ' όλη τη διάρκεια της έρευνάς της και εκφράζει την ικανοποίησή του για την αναγνώριση από την Κομισιόν των βημάτων που έγιναν από τις αρχές του Λουξεμβούργου για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες περιπτώσεις», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Γκραμένια.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται την επομένη άλλης που έκανε η ιρλανδική κυβέρνηση που συγκέντρωσε από την Apple 14,3 δισ. ευρώ για φορολογικά πλεονεκτήματα που κρίθηκαν αδικαιολόγητα από την ΕΕ.

Η Apple και το Δουβλίνο έχουν σχηματίσει κοινό μέτωπο, αμφισβητώντας τις κατηγορίες αυτές και υποστηρίζοντας ότι είναι απολύτως νόμιμες οι φορολογικές συνθήκες για τη δραστηριότητα της εταιρείας στην Ιρλανδία.