Τις ανησυχίες τους ότι η ανεπαρκής χρηματοδότηση θα θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που έγινε στο Schloss Hof της Αυστρίας.

«Παρά το γεγονός ότι τα προτεινόμενα μέτρα των παρεμβάσεων για την ΚΑΠ μετά το 2020 κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, μια πιθανή ανισορροπία μεταξύ επικουρικότητας και κοινών ενωσιακών κανόνων μπορεί να αποδυναμώσει τον “ κοινό” χαρακτήρα της Πολιτικής και να επιφέρει στρεβλώσεις στην εσωτερική αγορά, εξαιτίας ανισοτήτων μεταξύ οικονομικά ισχυρών και ασθενέστερων κρατών-μελών», είπε αναλυτικά ο κ. Αραχωβίτης και τόνισε «προκειμένου να διατηρηθεί η γεωργική παραγωγή σε όλη την Ένωση, υπάρχει πρωτίστως ανάγκη για διασφάλιση του γεωργικού εισοδήματος, το οποίο είναι εξαιρετικά ασταθές και ευάλωτο σε ποικίλους εξωγενείς παράγοντες, όπως η κλιματική αλλαγή και οι διεθνείς πολιτικές εξελίξεις».

Χαρακτήρισε απαραίτητη την ενίσχυση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, όπως οι ορεινές και νησιωτικές, καθώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, έχουν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγική ικανότητα και πρόσθετο κόστος για τον παραγωγό.

Παράλληλα ο κ. Αραχωβίτης έκανε αναφορά και στη σημασία της ηλικιακής ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού στην ΕΕ, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέοι θα συμβάλουν δυναμικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη του αγροτικού τομέα και, ως εκ τούτου, μέτρα προσέλκυσης νέων ανθρώπων και στήριξης της επιχειρηματικότητάς τους, στο πλαίσιο και των δύο πυλώνων της ΚΑΠ πρέπει να συνεχιστούν και να ενισχυθούν.

Συνέστησε την προσοχή ώστε οι αυξημένες φιλοδοξίες της ΚΑΠ να μην οδηγήσουν σε αποκλεισμό των μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων από τις ενισχύσεις, εξαιτίας της εισαγωγής και εφαρμογής πολύπλοκων κανόνων και υποχρεωτικών δεσμεύσεων, περισσότερο γραφειοκρατικού και όχι ουσιαστικού χαρακτήρα.

Μιλώντας για την παραγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας, ο Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε «σημαντικό» ο Ευρωπαίος αγρότης να εξακολουθεί να στηρίζεται και να έχει στη διάθεσή του εργαλειοθήκη για την παραγωγή υψηλής ποιότητας τροφίμων με αυξημένη προστιθέμενη αξία.

Σημειώνεται, πως κατά τη διάρκεια του άτυπου συμβουλίου η γαλλική αντιπροσωπεία παρουσίασε την υποψηφιότητα της κ. Geslain-Laneele, μοναδικής υποψήφιας από πλευράς ΕΕ για τη θέση του γενικού διευθυντή στη Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), η οποία είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στο Συμβούλιο το όραμά της. Η υποψηφιότητα της κ. Geslain-Laneele, έλαβε τη στήριξη του κ. Αραχωβίτη, ο οποίος επισήμανε πως ένας γενικός διευθυντής προερχόμενος από τους κόλπους της ΕΕ θα είχε πολλά να προσφέρει στην προώθηση των στρατηγικών στόχων και προτεραιοτήτων μας για τον FAO.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ