«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί τα πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα με μεγάλη ανησυχία και είναι έτοιμη να συνδράμει την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει η αρμόδια Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

Ο κ. Κεφαλογιάννης ρωτούσε την Κομισιόν για τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν από πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για να ενεργοποιηθεί άμεσα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, ώστε να ανακουφιστούν οι πληγέντες από την καταστροφική πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κ. Κεφαλογιάννη, η κα Κρέτσου αναφέρει ότι «για την κινητοποίηση οικονομικής βοήθειας από το Ταμείο Αλληλεγγύης, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση εντός 12 εβδομάδων από την έναρξη της καταστροφής, συμπεριλαμβανομένης εκτίμησης της συνολικής άμεσης ζημίας που προκλήθηκε».

Μάλιστα όπως επισημαίνει η Επίτροπος στην απάντηση της στον επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ με την υποβολή της αίτησης, «η Ελλάδα μπορεί επίσης να ζητήσει προκαταβολή ύψους 10% της αναμενόμενης βοήθειας από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να καταβληθεί πολύ γρήγορα, εάν η καταστροφή θεωρηθεί επιλέξιμη».

Τέλος, η κα Κρέτσου ενημερώνει τον κ. Κεφαλογιάννη ότι «η βοήθεια του Ταμείου Αλληλεγγύης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των δαπανών των δημόσιων ενεργειών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποζημίωση ιδιωτικών ζημιών.»