Η ανάπτυξη και η διάχυση των νέων τεχνολογιών, με τις κατάλληλες ρυθμίσεις μπορεί να γίνει η ατμομηχανή για την πραγματική σύγκλιση των οικονομιών, θεωρεί ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

«Μπορούμε να φέρουμε το αύριο σήμερα, για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες» σημείωσε ο κ. Παππάς, ο οποίος συμμετείχε σήμερα στη Σύνοδο υπουργών Τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες. Στη Σύνοδο συζητήθηκαν τα θέματα της ελεύθερης διακίνησης δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και της επενδυτικής πολιτικής της ΕΕ για την ψηφιοποίηση μετά το 2020.

Κατά την παρέμβασή του, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ υπογράμμισε επίσης, ότι: «Η κοινωνία μας και ιδιαίτερα η οικονομία μας βασίζονται όλο και περισσότερο σε δεδομένα, που συνεχώς αυξάνονται σε όγκο και πολυπλοκότητα. Η πρόταση Κανονισμού για την ελεύθερη διακίνηση δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα, συνιστά βασικό πυλώνα στρατηγικής για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά. Προσδοκά να αυξήσει την εμπιστοσύνη, την παραγωγικότητα και την ευελιξία των επιχειρήσεων, την απασχόληση, αλλά και να μειώσει τις τιμές. Πρέπει, όμως, να ξεκαθαριστούν ορισμένα σημεία, τα οποία, κυρίως, απασχολούν τις εθνικές εποπτικές αρχές, όχι μόνο λόγω των αυξημένων απαιτήσεων σε ασφάλεια, αλλά κυρίως για λόγους άσκησης της δικαιοδοσίας τους μέσω σχετικών ελέγχων σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σε ό,τι αφορά την επενδυτική πολιτική -και ιδιαίτερα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας- εκτιμούμε ότι θα ήταν αποτελεσματικότερη η υιοθέτηση εκ μέρους της ΕΕ μιας πιο ευέλικτης προσέγγισης σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες κρατικών ενισχύσεων (state aid).

Έχει αποδειχθεί ότι, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλες υποδομές όπως τα δίκτυα, η δημόσια παρέμβαση είναι απαραίτητη, αφού χωρίς αυτή οι νέες τεχνολογίες δεν θα είναι ποτέ διαθέσιμες σε τμήματα της επικράτειας και του πληθυσμού, όπου η ανάπτυξη δικτύων δεν παρουσιάζει εμπορικό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικές εταιρείες. Δεδομένου, μάλιστα, του ανάγλυφου και των γεωγραφικών ιδιομορφιών που παρουσιάζουν χώρες όπως η Ελλάδα (με τις δύσβατες ορεινές περιοχές και τα εκατοντάδες νησιά), θα ήταν χρήσιμο να ληφθεί κοινοτική μέριμνα ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις, που σήμερα συνεπάγονται οι διαδικασίες περί κρατικών ενισχύσεων. Ιδιαίτερα στον τομέα των ευρυζωνικών δικτύων και της υψηλής τεχνολογίας, οι καθυστερήσεις κινδυνεύουν να καταστήσουν παρωχημένες τις ίδιες τις παρεμβάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη και η διάχυση των νέων τεχνολογιών μπορεί να γίνει πηγή νέων ανισοτήτων αν αφεθεί χωρίς σοβαρή ρύθμιση και μόνο με όρους αγοράς. Μπορεί όμως να γίνει και η ατμομηχανή για την πραγματική σύγκλιση των οικονομιών. Μπορούμε να φέρουμε το αύριο σήμερα, για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες» κατέληξε στην παρέμβασή του ο Ν. Παππάς.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με την Ευρωπαία επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκάμπριελ, την οποία ενημέρωσε σχετικά με την πρόοδο των έργων για τα δίκτυα νέας γενιάς (NGA) και ψηφιακής πολιτικής στην Ελλάδα.

Τον υπουργό ΨΗΠΤΕ συνοδεύουν στις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης και ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού, Γιώργος Χριστοφορίδης.