Στην αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία του Eurogroup αναφέρεται ο βελγικός Τύπος, ο οποίος διερωτάται αν και κατά πόσο η ανάληψη του θώκου από τον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο σηματοδοτεί μια αλλαγή πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το τέλος της λιτότητας.

Με το ερώτημα αυτό ασχολείται στο κύριο άρθρο της η ολλανδόφωνη «De Morgen», παρατηρώντας ότι ένας «αριστερός Πορτογάλος» καλείται πλέον να μεταρρυθμίσει την ευρωζώνη. Σημειώνεται επίσης πως μετά το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, το Eurogroup αποτελεί το ισχυρότερο άτυπο όργανο της ΕΕ, με τον πρόεδρό του να είναι σε θέση να δώσει τη δική του σφραγίδα. Επισημαίνεται τέλος πως ένα από τα πρώτα καθήκοντα του νέου προέδρου θα είναι να διασφαλίσει την ομαλή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά από οκτώ χρόνια.

Το προφίλ του νέου προέδρου του Eurogroup σκιαγραφεί και η «De Tijd», τονίζοντας τη αντίθεση μεταξύ του ίδιου, ο οποίος ευαγγελίζεται μια ισχυρή ευρωζώνη όπου η αλληλεγγύη θα παίζει κεντρικό ρόλο, με τον ομοϊδεάτη του Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ενσάρκωνε το μοντέλο μιας σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Σημειώνεται πάντως ότι προκειμένου να μπορέσει να κάνει πράξη τις αρχές του, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup θα πρέπει πρώτα να καταφέρει να συγκεράσει τις αντικρουόμενες απόψεις Βορρά-Νότου, καθώς οι βόρειες χώρες δεν δείχνουν διατεθειμένες να αναλάβουν κινδύνους για τις χώρες του Νότου παρά μόνον εάν οι τελευταίες βάλουν σε μια τάξη τα δημοσιονομικά τους και εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις.

Στο προφίλ του Μάριο Σεντένο στρέφεται το ενδιαφέρον και του βελγικού γαλλόφωνου Τύπου, με τη «Le Soir» να κάνει λόγο για έναν «αντί-Σόιμπλε» αγαπημένο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η εφημερίδα σημειώνει ότι, από τη μία μεριά, οι μεταρρυθμίσεις του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών υιοθετήθηκαν από την πορτογαλική Βουλή με τη στήριξη δύο κομμάτων της ριζοσπαστικής Αριστεράς που επικρίνουν το Eurogroup, ενώ, από την άλλη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τον αποκάλεσε «Ρονάλντο» του Eurogroup, εξαιτίας της εξαιρετικής δουλειάς που έκανε και της τάξης που επέβαλε στα οικονομικά της χώρας.

Η «L’ Echo», από την πλευρά της, αναφέρει ότι ένας αριστερός Πορτογάλος καλείται να ηγηθεί της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης, χαρακτηρίζοντάς τον έναν άνδρα συναινετικό, εξαιρετικό οικονομολόγο και το βαρύ πυροβολικό της κυβέρνησης Κόστα, ο οποίος έγινε το πρόσωπο της αναδόμησης της πορτογαλικής οικονομίας και υποστηρίχθηκε ιδιαίτερα από τον Γάλλο Πρόεδρο.

Για επιβεβαίωση των προγνωστικών μιλά με τη σειρά της η «La Libre Belgique», επισημαίνοντας ότι από την αρχή της θητείας του ο Μάριο Σεντένο θα έχει να αντιμετωπίσει μία σημαντική υπόθεση: το τρίτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας και τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ παράλληλα θα είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της μεταρρύθμισης της ευρωζώνης και του μετασχηματισμού του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.