«Πρέπει να γίνει κατανοητό στα Σκόπια, ότι δεν υπάρχει ουδεμία λύση χωρίς την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, στο οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα.

Το ζήτημα της πΓΔΜ ήταν το πρώτο θέμα που απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, μετά τα αποτελέσματα του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου. Εξερχόμενος του Συμβουλίου, ο Ν. Κοτζιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εξήγησα ότι πρέπει να γίνει κατανοητό στα Σκόπια ότι δεν υπάρχει ουδεμία λύση χωρίς την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών και ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό που λένε οι δύο αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, ότι μπορούν να εξασφαλίσουν μία καλύτερη για την κάθε πλευρά συμφωνία, διότι αυτό δεν βγαίνει ακόμα και με την απλή αριθμητική του δημοτικού».

Εξάλλου, σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα που επίσης απασχόλησε το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Ν. Κοτζιάς επισήμανε στους ομολόγους του ότι τα ρεύματα των μεταναστών εξακολουθούν να έρχονται από την Ανατολική Μεσόγειο και ότι έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. «Είναι, ακόμα και τώρα, περισσότερα από αυτά που έρχονται από τη Λιβύη και την Κεντρική Μεσόγειο και, κατά συνέπεια, δεν πρέπει να σταματήσουμε ούτε μία στιγμή να προσέχουμε και να φροντίζουμε εκείνη την πλευρά της Ανατολικής Μεσογείου» τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τη Βενεζουέλα, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι πρέπει να γίνουν συμβιβαστικές προτάσεις και να βρεθούν τρόποι και διαδικασίες με τις οποίες θα ξαναϋπάρξει η δυνατότητα να λειτουργήσει η δημοκρατία και να οδηγηθεί η χώρα σε δημοκρατικές εκλογές.

Τέλος, στη συζήτηση για τη Βοσνία, ο Ν. Κοτζιάς επεσήμανε την ανάγκη να διασφαλιστεί η λειτουργία των θεσμών στη χώρα.