Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί δείκτη θετικής εξέλιξης τονίζει ο Αυστριακός Καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Για τη Συμφωνία των Πρεσπών κάνει λόγο για ιστορική ευκαιρία. 

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει προόδους τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί ένα δείκτη αυτής της θετικής εξέλιξης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το ονοματολογικό λέει: «Ως Αυστρία, έχουμε στείλει ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης τόσο με την επίσκεψη του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γκέρνοτ Μπλούμελ, όσο και της δικής μου στα Σκόπια πριν από το δημοψήφισμα. Είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να βρεθεί λύση. Διότι (σ.σ. η συμφωνία) αυτή αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα και ολόκληρη την περιοχή - και στο δρόμο για την προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δεν πρέπει να αφήσουμε μόνες τους χώρες στο μεταναστευτικό

Για το μεταναστευτικό ο Αυστριακός Καγκελάριος υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε μόνες τους χώρες, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. όπως είναι η Ελλάδα» και γι’ αυτό υποστηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξηθεί έως το 2020 η Frontex κατά 10.000 άτομα και να της δοθεί μια νέα εντολή. Πάνω απ 'όλα, πρέπει να καταστεί δυνατή η από κοινού με τρίτες χώρες καταπολέμηση των διακινητών. Έτσι θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τους θανάτους στη Μεσόγειο».

Αναφερόμενος στην Eυρωπαϊκή Προεδρία της Αυστρίας, τονίζει ότι αποτελεί μια ιδιαίτερη ευθύνη για τη χώρα του, την οποία θέλει να αξιοποιήσει για να συμβάλει «θετικά στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στη στενότερη συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας, της μετανάστευσης και της ανταγωνιστικότητας μέσω της ψηφιοποίησης, καθώς επίσης και της σταθερότητας στη γειτονιά μας, ιδίως στα Δυτικά Βαλκάνια».

Προσθέτει, δε, ότι η χώρα του αποδίδει «ιδιαίτερη σημασία στον παραδοσιακό της ρόλο ως γεφυροποιός», ενώ υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της η Αυστρία «θα συνεχίσει τις προσπάθειές της, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα συγκεκριμενοποιηθεί και ότι θα επιτευχθεί μετρήσιμη πρόοδος».

Τέλος, για την καθιέρωση του δωδεκαώρου στην Αυστρία διευκρινίζει ότι «συνεχίζει να υπάρχει το οκτάωρο, αλλά με μεγαλύτερη ευελιξία. Στόχος μας είναι να δώσουμε στους εργαζόμενους την ελευθερία να οργανώνουν με ευελιξία το ωράριο εργασίας τους και αυτό πάντα σύμφωνα με την εργασιακή Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».